4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler TBMM'de görüşüldü

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşüldü.

AA6 Aralık 2023 Çarşamba 00:15 - Güncelleme:
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler TBMM'de görüşüldü

TBMM Genel Kurulunda, ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin tümü üzerinde görüşmeler tamamlandı.

"HAYAT PAHALILIĞI GÜNDEN GÜNDE TESİRİNİ TÜMÜYLE KAYBEDECEKTİR"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, son dönemdeki ekonomiye yönelik göstergelerin sevindirici olduğunu belirtti.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyüme oranını yakalayan Türkiye'nin, verisi açıklanan G-20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi konumunda olduğunu dile getiren Kalaycı, "Türkiye, şubat ayında yaşanan ve ekonomimize büyük maliyet yükleyen asrın felaketi depremlere rağmen, dünyanın yaşadığı sorunlardan pozitif olarak ayrışmıştır. Türkiye, bir yandan enflasyonla mücadele kapsamında adımlar atarken, bir yandan da üretim, istihdam, ihracat ve yatırım odaklı büyümeyi destekleyici politikalar uygulamaktadır." diye konuştu.

İhracatın rekorlar kırmaya devam ettiğini aktaran Kalaycı, turizm gelirlerinin de arttığını vurguladı.

"Herkesin ortak şikayeti olan hayat pahalılığı günden günde tesirini tümüyle kaybedecektir." diyen Kalaycı, teklifte çalışan emeklilere de 5 bin lira ödenmesine yönelik düzenlemenin bulunduğunu anımsattı.

Mustafa Kalaycı, kanun teklifine "evet" oyu vereceklerini bildirerek, şöyle devam etti:

"Ocak ayında asgari ücretlileri, kamu çalışanlarını ve emeklileri sevindirecek yüksek oranda maaş artışı beklenmektedir. Maaş artışlarının belirlenmesindeki farklılıklar dikkate alınarak SSK ve Bağkur emekli aylıklarına 6 aylık enflasyona ilave refah payı verilmek suretiyle aylık artışlarında denge sağlanması doğru olacaktır."

AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Türkiye'yi 22 yıldır kalkındırmak için çalıştıklarını ifade etti.

İktidarları döneminde yapılan yatırımların tümünün Türkiye'nin ve milletin menfaatine hizmet ettiğini dile getiren Aksu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarının sarılmasına da devam edildiğini belirtti.

AK Parti'li Aksu, şunları kaydetti:

"Teklifimizde, ülke ekonomisinin uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi, ihracatın desteklenmesiyle büyümeye katkıda bulunulması, ülkemize döviz girdisi sağlamak suretiyle dış ticaret dengesine olumlu katkı sağlanması, Türk lirası enstrümanlarına yatırım yapılmasının teşvik edilmesi, mükellef haklarının korunması, vergiye gönüllü uyumun artırılması, gelişen teknolojiden yararlanılarak bazı uygulamaların elektronik ortama taşınması, vergi güvenliğinin sağlanması gibi hususlar yer almaktadır. Teklifimizde, ülkemize döviz getirilmesini teşvik etmek üzere yurt dışından elde edilen kar paylarının tamamının Türkiye'ye getirilmesi şartıyla bu kazançların yarısının gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmesi, yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, eğitim ve sağlık gibi hizmetlere uygulanan yüzde 50 kazanç indiriminin, kazancın tamamının Türkiye'ye getirilmesi şartıyla yüzde 80'e çıkarılması gibi düzenlemeler bulunmaktadır."

Teklifin birinci bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

  • spot kanun
  • düzenlemeler
  • tbmm görüşme