29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Hazine arazileri 218 bin çiftçiye kiralanıyor

Hazine’ye ait toplam 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisi çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanacak. Hayata geçecek uygulamadan yaklaşık 218 bin çiftçi yararlanacak.

15 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hazine arazileri 218 bin çiftçiye kiralanıyor

Hazine’ye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisi çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanacak. Uygulamadan 218 bin çiftçi faydalanacak. Getirilen düzenlemenin detaylarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ortak basın toplantısında anlattı. Murat Kurum düzenlemeden Tarımsal üretim amacıyla 31 Aralık 2017 tarihinden önce en az 3 yıl süreyle kullanılan Hazine arazileri için kolaylık sağlanacağını belirterek “218 bin çiftçi faydalanacak. Aşağı yukarı 1 milyon insanımızı etkileyen bir proje bu. Devlet vatandaşıyla malını mülkünü paylaşıyor. Sözleşmesiz kullanılan tarım arazileri kayıt altına alınmış olacak. Çiftçi kardeşlerimiz kira bedelini ödeyerek tarım arazilerini ekip biçecek. Bu düzenleme toplam arazilerin  yüzde 5’ini kapsıyor” dedi.

SON TARİH 19 KASIM

Çalışmanın öneminin, çiftçilerin mülkiyet sahibi olma noktasında bu arazileri kiralayıp, ardından bedeliyle satın alabildiği olduğunu belirten Kurum “Kira bedeli mevcuttaki ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden heseplanacak. Kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanını 2 taksitle ödeyebilecek. Bunu ister hasat dönemlerinde isterse yılsonunda tek seferde ödeyebilecek.Son tarihi 19 Kasım 2018” dedi.

Kurum “Bir diğer müjdemiz ise kira sözleşmesi sonunda çiftçilerimize bu arazileri satabileceğiz. 10 yıl kiralayacaklar, kira bedeli sonunda çiftçilerimiz isterlerse kira bedelini uzatabildiğimiz gibi bu arazileri doğrudan kendilerine satışlarını da gerçekleştirebileceğiz. Hazine’ye ait atıl arazilerin mera vasfında gözüken ancak mera olmayan atıl ancak kullanılmayan ekonomiye kazandırılması gereken tüm arazileri açıklayacağız. Çiftçimizin, sanayicimizin önünü açmak adına 10 günde bu kiralanma, satış işlemlerini paylaşacağız” diye konuştu.

Tarımsal destekten faydalanacaklar

Toplantıda konuşan Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bakanlıklar arasındaki hızlı koordinasyonun söz konusu düzenlemenin hayata geçirilmesine katkı sağladığına dikkati çekerek, toplam 3 milyar 400 milyon metrekarelik arazinin yaklaşık 100 bin hektarında sulu tarım, 200 bin hektarında kuru tarım ve 40 bin hektarında da dikili ve örtü altı tarımın yapıldığına dikkati çekti. Bu arazilerin toplam tarım arazilerinin yüzde 5’ine denk geldiğine işaret eden Pakdemirli, bunun tarım sektörü ve çiftçi için çok önemli bir büyüklük olduğunu vurguladı.  Pakdemirli, devletin vatandaşıyla malını mülkünü paylaştığının altını çizerek, “Bunu yeni sistemin bir artısı olarak algılamak lazım. İnşallah hazineye ait izinsiz, sözleşmesiz kullanılan bu tarım arazileri bundan sonra kayıt altına alınmış olacak. Çiftçilerimiz bu kira bedellerini ödeyerek artık gönül rahatlığıyla tarım arazilerini ekip biçecek” ifadesini kullandı.