28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Hazine’den 300 milyarlık yastık altı hamlesi

Hazine yastık altında bulunan 300 milyarlık altın için tahvil satışı başlatıyor. Altınını Ziraat’a götüren ‘altın tahvili’ ya da ‘altına dayalı kira sertifikası’ alacak. Başbakan Yardımcısı Şimşek, ilk ihracın 2-6 Ekim’de yapılacağını açıkladı.

18 Eylül 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Hazine’den 300 milyarlık yastık altı hamlesi

Hazine 2 bin tonluk altın için tahvil satışını başlatıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yastık altında atıl bekleyen ve değeri 300 milyarı bulan 2 bin 200 tonu bulduğu tahmin edilen altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının ilk ihracının 2-6 Ekim’de yapılacağını açıkladı. İhraçların Türkiye genelinde etap etap yapılacağını belirten Şimşek, “İstanbul’dan başlayarak, sırayla tüm illerimizde ihraçlar gerçekleştirerek, bu tahvilleri ve kira sertifikalarını vatandaşlarımıza ulaştıracağız” dedi.

ALTINLAR ZİRAAT’E TESLİM 

Şimşek, altınını devlet güvencesi altında değerlendirmek isteyen yatırımcıların bir haftalık süre içinde evlerinde ya da kasalarında sakladıklarını, Hazine tarafından açıklanacak Ziraat Bankası şubelerine teslim edeceğini, teslim sırasında isterlerse verdikleri altın karşılığında altın tahvili almayı talep edebileceğini söyledi. Faiz hassasiyeti olan vatandaşların ise altına dayalı kira sertifikasını seçebileceğine işaret eden Şimşek “Talep toplanmasını takip eden hafta ise Hazine Müsteşarlığı vatandaşımızın Ziraat Bankası’ndaki hesabına altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasını yatıracaktır” ifadelerini kullandı.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Hazine’nin yeni yatırımcılara ulaşması sayesinde, finansman kanallarındaki çeşitliliğin artacağını anlatan Şimşek, bankacılık sistemi üzerinden yatırımlara daha fazla kaynak ayrılabilmesi ile ekonomik büyümenin destekleneceğini söyledi.

Merkez’in rezervine katkı olacak

Şimşek “Vatandaşlarımızın bu tahvillere gösterecekleri ilgi sonucunda ekonomiye kazandırılacak olan kaynak, ülkemizin tasarruf havuzunun önemli ölçüde büyümesine yardımcı olacaktır. Artan tasarruf miktarı hem faiz oranlarının gerilemesine destek olacak, hem de yatırımlar için ihtiyaç duyulan kaynağın miktarını artıracak. Sisteme bu yatırım aracı ile dahil olan vatandaşımızın vade sonunda sistemde kalmaya devam etmesi ile mevduat büyüklüğü de artacaktır. Bu da kredi, mevduat oranları üzerindeki baskıyı hafifletecektir.Tahvil ve kira sertifikası karşılığında toplanacak altınlar ilk etapta Hazine’nin Merkez Bankası’ndaki hesabına yatırılacaktır. Böylece Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin güçlenmesine katkıda bulunularak ekonominin daha sağlam temellere oturmasına da yardımcı olunacaktır.”

Altın kira sertifikası nedir?

Bu uygulamada altını olan şahıs devletten bu altın karşılığında bir taşınmazı (altını kadar bir parçasını) belli bir süre sonra devlete geri satmak şartıyla satın alıp ve onu yine devlete kiraya veriyor.Yani devlet sertifika sahibine kira ödüyor.

Altın tahvili nedir?

Tahvil, üzerinde ödenecek faiz yazılı borç senedi mahiyetinde. Altın ödeyerek tahvil alan şahıs, belli süreler geçtikçe belli faiz alacak ve itfa zamanında da tahvilin üzerinde yazan miktar kadar altını geri alacak.