29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Cevdet Yılmaz: İnsani gelişmişlikte hedefimiz ilk 50

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin artık değişimi yöneten bir ülke haline geldiğine dikkat çekerek, hedeflerinin en yüksek insani gelişmişliğe sahip ülkeler arasında ilk 50’ye girmek olduğunu söyledi.

19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Cevdet Yılmaz: İnsani gelişmişlikte hedefimiz ilk 50

Bakan Yılmaz dün Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünü (ÇOSB) ziyaret ederek Başkan Ömer Sarıoğlu ile görüştü. Yılmaz ardında da Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından düzenlenen “10 Yıllık Kalkınma Planı Çerçevesinde Büyüyen Türkiye’ konulu seminerde konuştu. Yılmaz “Türkiye şu anda 69’uncu sırada ve ‘Yüksek İnsani Gelişmişliğe Sahip Ülkeler’ arasında yer alıyor. Hedefimiz ilk 50’ye girerek ‘En Yüksek İnsani Gelişmişliğe Sahip Ülkeler’ arasına girmektir” ifadelerini kaydetti.

Özellikle de kriz yaşayan ülkelerin ister istemez değiştiklerinin görüldüğünü anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: “Geçmişte bunları yaşadık. Oysa stratejiler geliştirip uzun vadeli bir takım hedefler koyup ileriye dönük değişiyorsanız değişimi yönetiyorsunuz demektir. Türkiye’nin son 12 yılda bir çok başarısı var.  Türkiye artık değişimi yönetebilen bir ülke haline geldi. Öz güven sahibi ve altyapısı olan bir ülke haline geldi.”

4.3 dolarlık geliri olan nüfus 1.5 milyona indi

500 dolarlardan 10 bin 500 dolarlara çıkarken bir taraftan gelir dağılımındaki adaletsizliği azaltan bir ülke olduğunu belirtti. Türkiye’de, 2000 yılında günlük harcaması 4 dolar 30 centin altında olan nüfusun mevcut nüfusun yüzde 30’undan fazla olduğunu anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti: ‘’O dönemde 66 milyondu nüfusumuz. 20 milyondan fazla insanımız 4 dolar 30 cent altında harcamaya sahipti. Bugün en son ölçümlerimizde bu 4 dolar 30 centin altındaki nüfusun, nüfusumuza oranı yüzde 2’lere yaklaştı. 77 milyon nüfusumuz var dolayısıyla 1,5 milyona inmiş durumda.”