30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

İstihdamda ikinci hamle için dev teşvik paketi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1.5 milyon kişiyi iş sahibi yapan ‘istihdam seferberliği’nde ikinci dönemi dev teşviklerle başlattı. Yeni devreye girecek paket kadın, genç ve engellilere özel destekler içeriyor.

15 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İstihdamda ikinci hamle için dev teşvik paketi

Şubat ayında başlayan ve 1.5 milyon kişiyi iş sahibi yapan ‘istihdam seferberliği’nde ikinci dönem dev teşviklerle başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün ilk kez düzenlenen Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstihdam Şurası’nda  hem ‘istihdam seferberliğ’nde ikinci fazı başlattı hem de yeni teşvikleri açıkladı. Teşviklerin yeni yılda da devam edeceğini açıklayan Erdoğan iş adamlarına seslenerek ‘artı iki’ istihdam çağrısında bulundu. Erdoğan teşvikleri şöyle açıkladı:

İŞVERENE PRİM TEŞVİKİ GENİŞLEDİ

Teşvikler belirlenirken, öncelikle işverenin taleplerine bakıldığını bildiren Erdoğan “Bunun yanı sıra gençler, kadınlar, engelliler ile ilgili hassasiyetler de teşviklerin şekillenmesinde önemli rol oynadı” dedi. Erdoğan verilecek ilk teşviki şöyle anlattı: “İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik. İmalat ve bilişim sektörlerindeki işverenler, bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi. 2017 yılında çalışan başına 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek. Kadınlar, 18-25 yaş arası gençler, engelliler bu sistemden diğerlerine göre 6 ay daha fazla yani 1.5 yıl süreyle yararlanabilecekler. Bu rakamlar yeni asgari ücrete göre güncellenecek. Bu teşvik 2020 yılına kadar sürecek.”

BİR AY SİZDEN BİR AY BİZDEN

Bir başka teşvikin esnafla ilgili olduğunu söyleyen Erdoğan “Esnaflarımız ekonomik saldırıları en ön safta göğüsleyen ekmek tekneleri ile sahip çıkan vatandaşlarımızdır. 15 Temmuz’daki kahramanlıkları ve cesaretlerini unutmadığımız esnaflarımza bir müjdemiz var: Önümüzdeki yıl, 3 ve daha az çalışanı olan  işletmelerimizin, sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek. Yani esnaflarımıza, imalatçılarımıza, küçük işletmelerimize, ‘Bir ay senden, bir ay bizden’ diyoruz. Bu teşvik, 12 ay süreyle geçerli olacak.”

GENÇLER İÇİN KUPON YÖNTEMİ

Erdoğan mesleki eğitim ve iş başı eğitim programlarını birlikte düzenleyen bir sistemi hayata geçireceklerini bildirdi. Yeni sistemde, mesleki eğitimin içeriğinin işverenlerin talebine göre oluşturulacağını belirten Erdoğan, “İş gücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için teoriyi ve pratiği birleştiren yeni bir modele geçiyoruz. Bu projenin uygulama süresi iki yıl olacak” bilgilerini paylaştı. Proje kapsamındaki programlarda eğitimin, teori ile pratiği birlikte içerecek şekilde 8 aya kadar sürelerle düzenleneceğini, katılımcılara günlük 54 lira da cep harçlığı ödeneceğini aktaran Erdoğan “İstihdam ve eğitim kapsamında, bu kapsamın içerisinde olmayanlara yönelik ‘kupon yöntemi’ adıyla bir pilot uygulama başlatıyoruz. Eleman temininde güçlük çekilen ve özellikle uzmanlık isteyen sektörlerde, gençlerimizin kendilerine uygun zaman ve şartlarda yani esnek bir şekilde eğitim alabilmelerini sağlıyoruz. Bu eğitimlerin ücretlerini de devlet karşılayacak” dedi.

İŞ BAŞI EĞİTİMİ SÜRESİ UZUYOR

Erdoğan “İşçinizi kendiniz yetiştirin sloganıyla İŞKUR tarafından uygulanan programın süresini önümüzdeki yıl bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkartıyoruz. Diğer sektörler için bu süre yine 3 ay olarak devam edecek” dedi.

CEP HARÇLIĞI 75 LİRAYA ÇIKTI

İş başı eğitim programlarına katılanlara günlük 54 liraya kadar cep harçlığı vermeyi, genel sağlık sigortalarıyla iş kazası ve meslek hastalığı primlerini karşılamayı da sürdüreceklerini bildiren Erdoğan, geleceğin meslekleri olarak görülen siber güvenlik, bulut bilişim, kodlama gibi alanlardaki iş başı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arasındakilerin 9 aya kadar olan eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı almalarını sağlayacaklarını dile getirdi.      

ANNEYE 400 TL BAKIM DESTEĞİ

Erdoğan, mesleki eğitim kurslara katılan kadınlara 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira bakım desteği verileceğini bildirdi. 

YETİM AYLIĞI KESİLMEYECEK

Erdoğan, “Yetimlerin, inancımızda ve kültürümüzde ayrı bir yeri var. Mevcut sistemde, 18-25 yaş aralığında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıkları kesiliyor. Yaptığımız düzenlemeyle bu durumdaki öğrencilerimizin aylıklarının devam etmesini sağlıyoruz” dedi.

YEŞİL PASAPORTLU GENÇLERE MÜJDE 

Erdoğan “Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı  pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu  haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya  başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler” diye konuştu.

ENGELLİYE İŞKUR DESTEĞİ ARTIYOR

Engellilerin istihdamıyla ilgili bir müjdeyi paylaşan Erdoğan “Engellilere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl inşallah 50 bin liraya yükseltiyoruz” diye konuştu.    

En fazla istihdam sağlayanlar ödüllendirildi

Programda, Milli İstihdam Seferberliği kapsamında en fazla istihdam sağlayan şirket ve illere ödülleri verildi. Firma başına istihdamını en fazla artıran iller Ardahan, Bayburt, Bingöl, Tunceli ve Muş olurken, Türkiye genelinde istihdamını en fazla artıran iller İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Muğla 

olarak sıralandı. İGA Havalimanı İşletmesi AŞ, KMO Anadolu Otoyol İşletmeleri AŞ ve BİM Birleşik Mağazaları AŞ ise Türkiye genelinde istihdamını en fazla artıran şirketler olarak ödüllendirildi. Şirket temsilcilerine ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım takdim etti.

İş adamlarımızdan ilave iki istihdam bekliyoruz

Erdoğan iş adamlarına seslenerek ‘artı iki’ istihdam çağrısında bulundu. Erdoğan, 2017 başında, 1,5 milyon üyesi olan Odalar ve Borsalar Birliğinin üyelerinden artı bir istihdam sağlamalarını istediklerini belirterek, “Şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre, eğer biz artı iki istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını Allah’ın izniyle daha da genişletecek, daha da yayacak ve bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır” dedi. Erdoğan, en büyüğünden en küçüğüne, iş dünyasının tamamına hitap eden, milletin her kesimini kapsayan bir istihdam teşvik politikası izlediklerini belirtti. “İş dünyamız da sağolsun bizim bu gayretlerimizi karşılıksız bırakmıyor, devletinin bir adım attığı yerde üç adımla beş adımla onlar da karşılık veriyor” diyen Erdoğan “Dolayısıyla teşvikle bir istihdam ilave eden iş adamlarımızdan şimdi kendi imkanlarıyla da buna bir daha ilave edip iki istihdam sağlamalarını bekliyoruz. Çünkü bizim işsizlik oranımız, tek haneli rakamlara, mümkünse ortalarında bir yere taşımamız gerekiyor” diye konuştu.

Yıldırım: Büyümeden sonra yeni rekorlar da geliyor

İstihdam Şurası’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Yılın üçüncü çeyreğinin büyüme rakamı yüzde 11,1. Dünyada bir rekor. Çin’i de Hindistan’ı da geride bırakarak, Türkiye listenin başına yerleşti. Türkiye’ye yakışan da budur. Aynı şekilde ihracatta da rekora gidiyoruz. Yıllık bazda aralık ayında 155.5 milyar dolarlık ihracatı yakaladık. Yıl sonu itibarıyla da bütün dönemlerin rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Zirvede konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise “Son 10 yılda toplam 7 milyon 167 bin kişiye istihdam sağladık” dedi. Sarıeroğlu, ‘İstihdam Seferberliği’ kapsamında ise yılın 9 ayında yaklaşık 1.5 milyon kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.