3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır?

Kıdem tazminatından gelir vergisi iadesi ile ilgili Resmi Gazete çıkan haber üzerine; 'kimleri kapsadığı ve vergi iadesi nasıl alınacağı' merak konusu oldu.

9 Şubat 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır?

Kıdem tazminatında yaklaşık 180 milyon TL’lik vergi kesintisi iade edilecek. Kıdem arttıkça alınacak vergi iadesi tutarı yükselecek. 5 yıllık zaman aşımı 2019’dan geriye doğru hesaplanacak. Ücretlilerden kesilen gelir vergisi oranı, yüzde 15-35 arasında değişiyor. 14 bin 800 liraya kadar yıllık geliri olanlar yüzde 15 vergi öderken, bu miktar yılda 120 bin liradan en fazla kazananlar için yüzde 35'i buluyor. İşçinin kıdemi ve ikale sözleşmesindeki miktar ve vergi dilimi yükseldikçe alınacak vergi iadesi de artacak. Bu kapsamda yaklaşık 180 milyon liralık vergi iade edilecek.

NEREYE BAŞVURULACAK?

Vergi iadesi için mahkemeye gitmeye gerek yok, ilgili vergi dairesine başvurmak yeterli. Verginin kesildiği tarihten sonra en geç 5 yıl içinde başvurulması gerekiyor. Vergi Usul Kanununa göre vergide zaman aşımı vergiyi doğuran işlemi izleyen takvim yılından itibaren beş yıl sonra doluyor. Bu süre aşılsa dahi daha önce vergi iadesi için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı 2019'dan geriye doğru hesaplanacak.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı sistemi ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Bu nedenle internette; "kıdem tazminatı nedir, 2019 gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır, kıdem ihbar tazminatı tavanı vergi kesintileri ne kadar", soruların yanıtları merak konusu oldu. 2018 yılının Mart ayında bir düzenleme yapıldı ve kıdem tazminatı tavanını aşmayan tutarlardan vergi kesintisi kaldırıldı. Ancak bu sefer geriye dönük para kesintisi yapılanlar itiraz etti. Bunun için de kanuna madde eklendi.

Artık işinden ikale sözleşmesi ile ayrılan ve tazminatlarından gelir vergisi kesilen işçiler geriye dönük olarak bu vergileri alabilecekler. Buna ilişkin düzenleme geçen hafta Meclis'te kabul edildi. Meclis'ten geçen torba kanunu 4 üncü maddesiyle, Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 89 uncu madde ile 27.03.2018 öncesinde işten ayrılanlar için ikale sözleşmelerine ilişkin yapılan ödemelerden kesilen tutarı geri alacak. Bunun için Maliye Bakanlığı'na başvuru gerekiyor. Tek ve en önemli kritir ise 5 yıl geçmemiş olması. Şu ana kadarki hesaplamalara göre 160 milyon lira gibi bir ödemenin yapılacağı belirtiliyor.

Kıdem tazminatında kesilen gelir vergisi ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Gelir Vergisi ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasında Dair Kanun yürürlüğe girdiği belirtildi. Bu nedenle kıdem tazminatındaki gelir vergisi kesintisi iade edileceği kesinleşmiş oldu.

Gelir Vergisi kesilen işçiler mahkemeye gitmezse vergi kesintisini iade alabileceği, futbol kulüpleri ve organizasyonunda görevli tüzel kişiler de Katma Değer Vergisi'yle Gelir Vergisi'nden muaf tutulacağı kaydedildi. Resmi Gazete yayınlanan kararla birlikte vatandaşın araştırmış olduğu, Kıdem ihbar tazminatı vergi hesaplamaları ve gelir vergisi iadesi ile ilgili ayrıntıları bu haberimiz üzerinde derledik. İşte konuya ilişkin merak edilenler…

KIDEM TAZMİNATINA VERGİ İADESİ!

Gelir Vergisi Kanunu'na ilişkin bazı değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan değişiklikle birlikte kıdem tazminatından Gelir Vergisi kesilen işçiler mahkemeye gitmezse vergi kesintisini iade alabilecekler. Futbol kulüpleri ve organizasyonunda görevli tüzel kişiler de Katma Değer Vergisi'yle Gelir Vergisi'nden muaf tutulacak.

“GEÇİCİ MADDE 89 – 27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez.

Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

İADE KİMLERİ KAPSIYOR?

Yapılan değişiklikle birlikte kıdem tazminatından Gelir Vergisi kesilen işçiler mahkemeye gitmezse vergi kesintisini iade alabilecekler. Futbol kulüpleri ve organizasyonunda görevli tüzel kişiler de Katma Değer Vergisi'yle Gelir Vergisi'nden muaf tutulacak.