27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Merkel, Gümrük Birliği’nde burun kıvırdı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile şu aşamada ‘Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncellemeyi düşünmediklerini söyledi.

16 Ağustos 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Merkel, Gümrük Birliği’nde burun kıvırdı

Merkel, başbakanlık seçimi mitingleri kapsamında 4 Alman YouTuber’a verdiği röportajda “Türkiye ile tansiyon düşmedikçe AB, Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemeye devam edemez” dedi. Alman Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Katharina Dubel de geçen ay yaptığı açıklamada “Türkiye ile ilgili alınacak başka önlemler hala değerlendiriliyor” demişti. Sözcü Dubel açıklamasının devamında “AB ortaklarımız ile Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasını genişletmenin mevcut durumda anlamlı olup olmadığını tartışıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Türkiye ile AB, 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda uzlaşmaya varmıştı. Avrupa Komisyonu ise görüşmelere başlamak için AB Konseyi’nden yetki talep etti. Ancak bu yetki henüz verilmedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, daha önce yaptığı açıklamada, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine dair görüşmelerin başlaması konusunda Brüksel’in kararının beklendiğini ve müzakerelerin bir an önce başlamasını umduklarını söylemişti.

2 TARAFIN YARARINA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bir süre önce yaptığı açıklamada Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin her iki tarafın da yararına olduğunu söylemişki. Bakan Zeybekci, Avrupa Birliği’nin (AB) yanlış algı ile karşı karşıya olduğunu gördüklerini belirterek, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile 150 milyar dolar olan dış ticaret hacmimiz 1.5 yıl içinde 200 milyar dolar, 5 yıl içinde de 300 milyar dolara çıkıyor. Avrupa Birliği güncellemeden ilk etapta Türkiye’den çok daha menfaat sağlıyor. Şu anda bazı handikaplarımız olduğunu biliyoruz. Bu her iki tarafın da menfaatine olduğu için güncellenecektir. Ortak noktalarda çok kolay buluşabileceğimize inanıyorum” demişti.

Güncelleme ne getirecek?

Anlaşmanın güncelleştirmesiyle, Gümrük Birliği’ndeki ürünlerin niteliği ve yelpazesinin tarım, hizmetler, sanayi ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişlemesi ve AB’nin 3. ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye’nin mağdur olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Mevcut durumda AB’nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkeler Türkiye’ye vergisiz mal satabiliyor ancak Türk mallarından vergi almaya devam ediyor.