12 Mayıs 2024 Pazar / 5 Zilkade 1445

Son Dakika: Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Merkez Bankası 2019 faiz indirimi yaptı mı? Faiz oranları nedir?

Son Dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını duyurdu. Şubat ayı enflasyon rakamlarının aylık yüzde 0,16 yıllık ise yüzde 19,67 olmasının ardından piyasalar Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz karına odaklanmıştı. 2019 yılında konut, ihtiyaç ve araç kredisi kullananlar Merkez Bankası’ndan yapılacak faiz indirimi kararını bekliyordu. Merkez Bankası ise, 'Fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.' açıklamasında bulundu Peki, Merkez Bankası faiz oranları yüzde kaç? İşte son dakika gelişmeleri...

6 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Son Dakika: Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Merkez Bankası 2019 faiz indirimi yaptı mı? Faiz oranları nedir?

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Milyonlarca insanın beklediği kararı Merkez Bankası duyurdu.  Özellikle, 2019 yılında konut, ihtiyaç ve araç kredisi kullananlar Merkez Bankası’ndan yapılacak faiz indirimi kararını bekliyordu. Ancak beklenen açıklama gelmedi. Merkez Bankası, "Fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir." açıklamasında bulundu Peki, Merkez Bankası faiz oranları yüzde kaç? Merkez Bankası enflasyon rakamlarına göre faiz oranları düştü mü? İşte Son dakika gelişmeleri

 

 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NEDİR?

 

Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 24’te sabit tuttu.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, PPK'nın, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandığı bildirildi. 
 
Toplantıda, politika faizi yüzde 24 düzeyinde sabit tutuldu. 
 
Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiği ifade edildi. 
 
Dış talebin nispeten gücünü koruduğu, finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetin yavaş bir seyir izlediği vurgulanan duyuruda, cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesinin beklendiği belirtildi. 

 

MERKEZ BANKASI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA
 
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
 
Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.
 
Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

TCBM TARAFINDAN MERKEZ BANKASI ŞUBAT AYINA İLİŞKİN ÖNENLİ RAPOR

 

Rapora göre şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0,16 arttı ve yıllık enflasyon 0,68 puan azalarak yüzde 19,67 oldu. Yıllık enflasyon petrol fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak enerji grubunda yükselirken, diğer alt gruplarda düşüş gösterdi.

 

Gıda yıllık enflasyonu bu dönemde gerilemekle birlikte yüksek seviyesini korudu. Temel mallar yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi alt gruplar geneline yayılarak sürdü. Hizmet fiyatları ocak ayındaki yüksek artış sonrasında bu dönemde görece ılımlı bir artış gösterdi. Bu görünüm altında, çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu yavaşladı, ana eğilimindeki düşük seviyeler korundu.

Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları, sırasıyla, 1,07 ve 0,90 puan azalarak yüzde 18,48 ve 18,12 olarak gerçekleşti. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal, gıda ve hizmet gruplarının katkılarında sırasıyla 0,47, 0,30 ve 0,07 puan düşüş gözlenirken, enerji grubunun katkısı 0,17 puan arttı.