18 Mayıs 2024 Cumartesi / 11 Zilkade 1445

Merkez’den ikinci swap hamlesi

Attığı swap adımıyla doları frenleyen Merkez Bankası’ndan dün ikinci adım geldi.

29 Mart 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Merkez’den ikinci swap hamlesi

Cuma günü 5.84’e kadar yükselen kur Merkez Bankası’nın attığı swap adımı ve yurtdışında Türk Lirası’nın sıkışmasından dolayı swap faizlerinde görülen sert yükselişin etkisi ile düşüşe geçmişti. Dolar atılan adımlar sonrası en düşük 5.30’u görürken dün yeniden 5.54 seviyesine çıktı. 

TÜRK VARLIKLARINI SATTILAR

Bunun üzerine Merkez Bankası ikinci swap adımını attı. Merkez Bankası vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 20’den yüzde 30’a yükseltti. Bu arada atılan adımlar ve swap faizlerindeki yükseliş sonrası TL’ye sıkışan yabancı yatırımcı elindeki Türk varlıklarını satınca Borsa ve faiz cephesinde sert hareketler yaşandı. Önceki gün yüzde 5.5 yükselen Borsa güne yükselişle başlarken gün ortasında düştü. Bir ara yüzd e1.5 prim yapan Borsa dalgalı günün sonunu ise yüzde 0.29 artışla kapattı. Öte yandan Borsa İstanbul, swap işlemleri için tüm piyasa oyuncularını borsaya davet etti. Açıklamada “2018 yılı ekim ayında faaliyete geçen FX swap piyasası, açıldığı günden bugüne 40 milyar dolar işlem hacmine ulaşmış olup, hedeflenen ilk aşama başarıyla tamamlandı” denildi.

Rezervler bir haftada 4.3 milyar dolar arttı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, bankanın rezervlerinin bir haftada 4.3 milyar dolar arttığını açıkladı. Merkez Bankası’nın, rezervlerin güçlendirilmesi ve etkin yönetilmesini hedeflediğine işaret eden Çetinkaya “Rezervlerde dalgalanmalar gözlense de orta vadede istikrarlı bir artış trendi söz konusudur. Son bir hafta içinde toplam rezervimiz tüm kalemlerde gözlenen 4.3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96.7 milyar dolar seviyesine ulaştı” diye konuştu.