29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Milli savaş uçağı 5 yıl sonra havada

Milli savaş uçağının prototipi 2023’te havalanacak. Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi “5 yıl gibi çok az süre kaldı. Uçağın, bütün özelikleriyle altıncı nesil bir savaş uçağına dönüşmesi belli bir süreç alacaktır ama bu yola baş koyduğumuz için bunu da layıkıyla yapacağız” dedi.

18 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Milli savaş uçağı 5 yıl sonra havada

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Türkiye’nin kendi savaş uçağını üretmesinin hedeflendiği Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek “İlk prototip uçuşunu 2023’te yapmayı hedefliyoruz” dedi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni (UZAYTEM) ziyaret eden Tüfekçi, Türkiye’nin son 15 yıldır savunma sanayinde kaydettiği gelişmelerle adından söz ettiren bir ülke haline geldiğini belirtti. Tüfekçi, savunma sanayisinde milli projelerin devam ettiğini söyledi. Bu projelerden birinin de Milli Muharip Uçak Projesi olduğunu ifade eden Tüfekçi, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen projeyle, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçakların üretilmesinin amaçlandığını dile getirdi.  

GAYET İYİ GİDİYOR

Milli Muharip Uçak Projesi’nin, “F-35 projesinde sıkıntı yaşanır veya yaşanmaz” düşüncesinin tamamen dışında geliştirilen bir proje olduğunu belirten Tüfekçi, şöyle devam etti: “Mili Muharip Uçak Projemiz, ‘F-35 projesinde sıkıntı yaşarız veya yaşamayız, oraya tamamen bağımlıyız’ düşüncesinin tamamen dışında, bu teknolojilere kendimiz hakim olmamız gerektiği düşünülerek başlatılmış bir projedir. Proje gayet de iyi gidiyor. İnşallah kendi muharip uçağımızı yapacağız.”

Tüfekçi, Milli Muharip Uçağı’nın ilk prototip uçuşunu 2023’te yapmasını hedeflediklerini belirterek “5 yıl gibi çok az süre kaldı. Uçağın, bütün özelikleriyle altıncı nesil bir savaş uçağına dönüşmesi belli bir süreç alacaktır ama bu yola baş koyduğumuz için bunu da layıkıyla ve beklediğimizin de ötesinde hızlı şekilde yapacağımıza inanıyorum” diye konuştu. 

Askeri havacılıkta çalışmalar hızlanıyor

Askeri havacılıkta bakım ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılan yerli ürünlerin artırılmasına yönelik çalışmalar yoğunlaşıyor. SAHA İstanbul, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Genel Sekreteri İlhami Keleş, 19 Eylül’de 47 firmayla Eskişehir’deki 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığına çalışma ziyaretinde bulunacaklarını söyledi. Kompozit, metal şekillendirme, hidrolik, elektromekanik, mekatronik gibi bir dizi alanda yerli çözümlere sahip firmaların çalışmaya katılacağını belirten Keleş, bu ziyarette askeri hava araçlarının bakım ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılan ithal ürünlerin yerlileştirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulunulacağını bildirdi. Keleş, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü’nün söz konusu ürün ve malzemelerdeki yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi.