27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Çiftçiye 2015’te 6.5 milyar lira kredi

Kuraklık sebebiyle geliri düşen milyonlarca çiftçiye kredi müjdesi geldi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, 2014 yılında 5.7 milyar lira kredi hedefi olmasına rağmen rakamın 6 milyar lirayı bulacağını kaydetti.

Ercan Baysal15 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Çiftçiye 2015’te 6.5 milyar lira kredi

2015 yılında yüzde 10 kredi büyümesi beklediklerini ifade eden Kutlu, 6.5 milyar Türk Lirası civarında bir kredi hedefi konulacağını söyledi. 2002 yılında ortak başına 3 bin lira olan kredi limiti 500 bin liraya yükseltilirken, Genel Müdür Kutlu çiftçiye yüzde sıfır ile yüzde 8 arasındaki faizle kredi kullandırdıklarını belirtti. Kredilerin geri dönüşünün yüzde 50 seviyesinden yüzde 98’e kadar yükseldiğine dikkat çeken Genel Müdür Kutlu, devletten sonra tarıma en fazla yatırım yapan kuruluş olduklarını kaydetti.

Gıda fiyatları düşecek

Gıda fiyatlarının ay sonunda düşmesini bekleyen Genel Müdür Abdullah Kutlu “Yeni sezon ürünleri çıkıyor. Bu ay sonuna doğru yeni sezon çıkar. İkinci ürün ekiminde de ürün elde edilmeye başlandı. Fiyatlarda bazı ürünler yükselse de piyasayı bozucu bir şey izlemiyoruz. Bazı ürünlerde de spekülatif hareketlilik oluyor” diye konuştu.

IRAK, ÜRDÜN VE TUNUS’A YATIRIM
 
İran’da gübre fabrikası yatırımı bulunan tarım kredi kooperatifleri Irak, Ürdün ve Tunus pazarlarına da açılıyor. Kutlu “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile de yatırımla ilgili olarak görüştük. Bu kapsamda ilk etapta öngörülen yatırım tutarı 250-300 milyon dolar olabilir. Enerjide üretelim denilirse rakam 500 milyon dolara çıkar. Tunus’ta da fosfat gübre üretme çalışması var. Ürdün’de ise azotlu gübre. Ürdün’de tesis alımı veya yeni tesis kurulum çalışmaları bulunuyor. Bir fabrika kurulursa en az bu rakamlarda yatırım gerekir” dedi.