27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Morgan Stanley: Bitcoin dot-com çöküşüyle aynı seyirde ilerliyor

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley'in yeni bir araştırmasında, Bitcoin´de gözlemlenen hareketlerin yaklaşık 20 yıl önceki dot-com balonuyla oldukça benzer olduğu vurgulandı.

AA20 Mart 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Morgan Stanley: Bitcoin dot-com çöküşüyle aynı seyirde ilerliyor
Morgan Stanley'in araştırmasında, Bitcoin´de gözlemlenen düşüş eğilimlerinin 2000 yılının Mart ayında teknoloji firmalarının yer aldığı borsa endeksi olan Nasdaq'daki senetlerin büyük değer kaybı yaşamasıyla sönen dot-com balonundaki hareketlenmelere oldukça benzediği, fakat Bitcoin´deki durumun 15 kat daha hızlı ilerlediği uyarısı yapıldı.
 
Dot-com krizi, gelişen bilgisayar ve Internet teknolojilerine yatırım yapan risk sermayesi şirketlerinin yatırımlarının geri dönüşünü sağlayamamaları üzerine patlamıştı. Morgan Stanley Stratejisti Sheena Shah konuyla ilgili, "2000 yılında Nasdaq´ın ayı piyasalarında gözlemlenen beş fiyat reddi, toplamda yüzde 44´lük bir düşüşe sebep olmuştu" dedi.
 
Shah, Bitcoin´in 2009 yılında kurulmasının ardından dört kez düşüş eğilimine geçtiğini ve Aralık 2017´deki rekor 20 bin dolarlık fiyatından sonra yaklaşık yüzde 70´lik bir düşüşle 7 bin dolar düzeylerine düştüğünün altını çizerken, "Nasdaq´ta olduğu gibi Bitcoin´de gözlemlenen gerilemeden sonra da işlem hacminde düşüş gözlemlendi. Artan işlem hacmi daha önce dot-com balonunda da görüldüğü gibi daha fazla yatırım aktivitesini değil, yatırımcıların piyasadan çıkmak için gösterdikleri aceleyi temsil eder" dedi.