4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? Ocakta asgari ücret ne kadar olacak 2023?

Asgari ücret zammı konusu yıl sonunun gelmesiyle birlikte gündemde geniş yer kaplıyor. Milyonlarca kişi yeni yılla birlikte asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. Memur ve emeklilerin alacağı ücrette de etkili olacak asgari ücret zammı ile ilgili 'Ocakta asgari ücret ne kadar olacak 2023' sorusunun cevabı merak ediliyor. İşte Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapacağı toplantıların tarihleri ve yapılması beklenen zam oranı.

2 Aralık 2022 Cuma 11:49 - Güncelleme:
Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? Ocakta asgari ücret ne kadar olacak 2023?

Asgari ücret zammı için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Ocakta asgari ücrete yapılacak olan zam oranı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapacağı 3 toplantının ardından Asgari ücret zammı açıklanacak. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren konuyla ilgili, "Ocakta asgari ücret ne kadar olacak 2023? Asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?" sorularına cevap aranıyor. İşte Asgari ücret zammı ile ilgili detaylar

ASGARİ ÜCRET TOPLANTILARI NE ZAMAN?

Asgari ücret zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları için takvim belirlendi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere ilk toplantısını 7 Aralık , ikinci toplantıyı ise 14 Aralık'ta yapacak.

Gerçekleştirilecek üç toplantının ardından 2023 asgari ücret zammı belli olacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret zammının aralık ayının son haftası itibariyle açıklanması bekleniyor.

OCAKTA ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK 2023?

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında % 50 zam yapılan asgari ücrete Temmuz ayı içerisinde % 30 zam daha yapılmış böylelikle asgari ücretli geçtiğimiz yıl içerisinde % 80 oranında bir zam almıştı.

Asgari ücretle ilgili işçi veya işveren tarafı henüz rakam telaffuz etmedi. Fakat bu yıl sonunda 6 aylık enflasyon beklentisi 18-20 bandında olduğu hesaba katılırsa en az yüzde 30 zam yapılacağı öngörülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, çalışanların enflasyona ezdirmeyeceklerini söyledi. Bu açıklama göz önünde bulundurulduğu zaman asgari ücrete yapılacak zam oranın % 40 ve % 50 bandında olabileceğine işaret ediyor.

Bu yıl ocak ayında yapılan yüzde 50 zamla 4 bin 253 liraya yükselen asgari ücret, temmuz ayında yapılan zamla net 5 bin 500 TL'ye ulaşmıştı.

Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak yeni ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda netleşecek.

TRT Haber'de katıldığı programda konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin en düşük 7 bin 785 lira olması gerektiğini söyledi.

"Bunun altında bir rakamı kabul etmemiz mümkün değil. Bu rakam kırmızı çizgi. Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız" dedi.

ZAM ORANLARINA GÖRE ASGARİ ÜCRET HESAPLAMASI

Asgari ücret zammının ne olacağına ilişkin çeşitli tahminler yürütülse de henüz rakam netleşmedi. İşte örneklerle olası asgari ücret zam tablosu;

YÜZDE 30 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 30 zamla 7 bin 150 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 40 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 40 zamla 7 bin 700 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 50 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 50 zamla 8 bin 250 TL'ye yükselecek.

2023 MEMUR ZAMMI NE KADAR OLUR?

Merkez Bankası yıl sonu beklenti anketine göre enflasyon tahmin edildiği gibi çıkar ise Memur ve memur emeklisinin Ocak 2023'te alacağı zam oranı yüzde 18-20 aralığında olacak.

En düşük memur maaşı 11 bin lira seviyelerine yükselmesi beklenirken en düşük memur emeklisi maaşının ise 7.300 lira seviyesine yükselmesi bekleniyor.

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika: EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar kimleri kapsıyor?