29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

'Öncelikli Dönüşüm Programı'nın 2. paketi açıklandı: Tasarruf hamlesi

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan ve 425 eylemden oluşan paket, tasarrufu artırma ve israfı önlemeye dönük. Tedbirler arasında lüks tüketim ürünlerine ek verginin yanı sıra vadesiz mevduata faiz ödenmesi ve BES’e otomatik katılımı öngören düzenlemeler de var.

Ercan Baysal19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
'Öncelikli Dönüşüm Programı'nın 2. paketi açıklandı: Tasarruf hamlesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Öncelikli Dönüşüm Programı’nın ikinci bölümünü dün düzenlediği toplantı ile açıkladı. 6 Kasım’da ilk bölümü açıklanan programın ikinci bölümündeki 7 program çerçevesinde 425 eylem 2018 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek. Pakette, üretimde verimliliğin ve tasarrufların artırılması, kamu giderleri ile israfın azaltılmasına yönelik bir dizi tedbir yer alıyor. Pakette tasarruflara özel önem verildi. Alınacak tedbirler sayesinde geçen yıl yüzde 13.4 olan yurt içi tasarruf oranı 2018’de yüzde 19’a çıkacak. Elektrik ve elektronik sektörü başta olmak üzere ithalata dayalı lüks tüketimin önlenmesine yönelik caydırıcı vergilendirme yapılacak. İsrafla mücadele kamudaki hediyeleşmeden başlayacak.

Tüketime dikkat

Davutoğlu, tasarrufların istenilen düzeyde olmadığını belirterek, “Her bir vatandaşımız, hane halkımız kendi planlamalarını yaparken gelir ve tüketimi dikkate almalı. Mobil telefonların kullanımından tüketim araçlarının kullanımına kadar. Kampanya ile tasarruf bilinci güçlendirilecek. Tasarruf yükselmeden refahın yükselmesi bir süre sonra refahta da kayba yol açabilir. Tüketici kredisi ile ilgili ek sıkılaştırma yok. Genel bir bilinçlenme ile tasarruf tüketim dengesini bireysel bazda kurmak. İç tasarrufları artırıcı tedbirler almak” dedi. Türk Malı markası ve imajının iyileştirilmesine yönelik faaliyet yürütüleceğini aktaran Başbakan Davutoğlu “Dış pazarlardaki dağıtım kanallarına doğrudan erişim amacıyla özellikle yüksek teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren yabancı şirket ve markaların satın alınmasını destekleyeceğiz” dedi.

Gayrimenkul rantına vergi

Başbakan Davutoğlu, gayrimenkul rantlarına ilişkin soru üzerine inşaatın lokomotif sektörlerden biri olduğunu belirterek güçlü bir inşaat sektörüne ihtiyaç olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün sanayinin gelişmesi ile gücünü koruyabileceğini aktaran Davutoğlu “İnşaat önemli rant alanı olursa sanayi yatırımı cazibesini kaybeder. Gelir adaleti olarak bütün bu topraklar ülkenin ortak kıymetidir. Yeni gelir alanında kamu payı olarak doğru değerlendirilmeli” dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da konuya ilgili olarak inşaat sektöründe yeni imar planlarındaki değişiklikle değer artışı oluştuğunu ifade ederek, “Oluşan rantların ne kadarının devlete kalması ile ilgili çalışma yapıyoruz. Önemli olan adaletin sağlanması. İnşaat sektörü Türkiye için önemli. Milli gelirden yüzde 5 alıyor. Gelişmiş ülkelerde dahi yüzde 8” diye konuştu.

KAMUDA PLAKETE SON

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık genelgesiyle ziyaretlerde yerel yönetimler, valilik ve diğer kurumların plaket ve hediye sunumunda bulunmayacağını söyledi. Davutoğlu’nun verdiği bilgiye göre süslü plaketler yerine fidan dikimi özendirilecek. İsrafın önlenmesinin kamudan başlayıp tüm topluma yansıması gereken bir süreç olduğuna dikkat çeken Davutoğlu “İl ziyaretlerinde de gördüğümüz plaketlerle hediyelerle depolama sorunu çıkıyor. Süslü plaketler kullanım değeri çok düşük hediyeler veya kişileri öne çıkaran israfa dönük hediyeler bundan sonra kamuda söz konusu olmayacak” dedi. Davutoğlu, tanıtım faaliyetlerinde de lüks kitaplara ihtiyaç olmadığını kaydetti.

Her yol Finans Merkezi’ne çıkacak!

Başbakan Davutoğlu, İstanbul Finans Merkezi (İFM) programı ile yeni havalimanının İstanbul’u küresel bir finans merkezi haline getireceğini aktardı. Organize piyasalarda işlem gören türev araçların çeşitliliğinin artırılacağını bildiren Davutoğlu “Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamalarını ortadan kaldıracağız. Yasası çıkan İstanbul Tahkim Merkezi’ni kuracağız. Finans alanında ihtisas mahkemeleri kuracağız” diye konuştu. Bu program kapsamında kamu sermayeli katılım bankaları kurulması ile faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturulacak. Program dönemi sonunda İstanbul’un dünyada ilk aşamada 25 küresel finans merkezi içinde yer alması ve Türkiye’nin finansal gelişmişlik açısından ilk 30 ülke içerisinde yer alması hedefleniyor. Davutoğlu’nun açıkladığı programda İFM’ye ulaşım projeleri de yer aldı. Bunlardan bazıları şöyle:

-Büyükdere-Levent-Maslak Aksı ile Ataşehir Finans Merkezi alanını Boğaz’da iki köprü arasında su altından raylı sistemle bağlayacak uygulama projesi hazırlanacak.

-Kartal-Kaynarca raylı sistem bağlantısı tamamlanacak.

-Ataşehir Finans Merkezi alanı çevresinde yol ve kavşak çalışması yapılacak.

-Üsküdar-Ümraniye ile Kadıköy-Kartal metrolarının Ataşehir Finans Merkezi alanıyla bağlantılarının sağlanmasına yönelik uygulama projesi hazırlanacak.

-Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Marmaray ve Kadıköy-Kartal-Kaynarca metrolarıyla raylı sistem bağlantısının sağlanmasına yönelik olarak D100-Marmaray arasının uygulama projesi hazırlanacak.

-Ataşehir-Sabiha Gökçen Havalimanı arası raylı sistem bağlantısının sağlanmasına ilişkin uygulama projesini hazırlamaya yönelik faaliyetler yürütülecek.

-İncirli-Sefaköy raylı sistem bağlantısının yapımı tamamlanacak.

-Bakırköy İDO-Kirazlı raylı sistem bağlantısının yapımı tamamlanacak.

-Sabiha Gökçen Havalimanı-D100 Kaynarca raylı sistem bağlantısının sağlanmasına yönelik yapım çalışmaları başlatılacak.

BES’e katılımlar otomatik olacak

-Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım sistemi ile işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak emeklilik hesabı açılacak.

-Faizsiz finans kuruluşları ile Din İşleri Yüksek Kurulu (DİYK) arasında bir iletişim kanalı tesis edilecek.

-Taşınmaz alımlarında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna ve muafiyetler gözden geçirilecek.

-Sosyal yardımlarda suiistimali engellemek amacıyla puanlama yapılacak.

-İhracatçıların kur riskini ortadan kaldırmak amacıyla ihracatta döviz kuru riski sigorta sistemi kurulacak.

-Aile fertleri ve kadınlara finans konusunda eğitimler verilecek.

- İlk ve orta öğretimde müfredattaki ve yaygın eğitim programlarındaki temel finans konuları geliştirilecek.

-İSO 500’deki şirketlerin borsaya çekilmesi amacıyla çalışma yapılacak.

-Kuyumcunun bankaya ekspertiz hizmeti vermesi için model geliştirilecek.

-2015 yılından itibaren her yıl 1 milyon bilinçlendirici SMS gönderilecek.

12.5 milyon çocuk için diş taraması

-Aile hekimliği uygulaması ve aile hekimlerine yapılan ödemeler kalemler itibariyle incelenecek.

-Koruyucu diş sağlığı hizmetleri etkinleştirilecek, 2-12 yaş grubu 12 milyon 500 bin çocuğun aile hekimleri aracılığıyla diş kontrolü yapılacak.

-Genel aydınlatma uygun zamanlarda yapılacak. Uygun olmayan kullanımlar önlenecek.

-Maliye Bakanlığı bünyesinde ‘Taşıt Modülü’ kurularak kamuda sağlıklı bir taşıt envanteri oluşturulacak.

-Ekonomik ömrünü tamamlamış kamu araçları tasfiye edilecek.

-Kamu hizmet binaları sınıflandırılarak standartlar belirlenecek.

-Diyabet tedavisinde kalite kriterleri uygulanacak, inmelere etkin müdahale yapılacak.

-Adli ve idari yargıda uyuşmazlıklar yarı öncesi çözüm usulleri geliştirecek ve etkin hale getirilecek.

-Taşımalı eğitimde kamu kaynaklarının etkin kullanılacak.

Vadesiz mevduat hesabına da faiz ödenecek

-Ekonomik Dönüşüm Programı’na göre bankacılık sektöründe küçük tasarruflara yönelik ürün sayısının artırılması için çalışma yapılacak. Vadesiz hesaplara faiz ödenmesi ve vadeli mevduatların vadesinden önce çekilmesi durumunda kısmi faiz ödenmesi uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışılacak.

-Finansal erişimde ATM’lerin ortak kullanımına dayalı ATM optimizasyonu sağlanacak. Ortak ATM masrafları gözden geçirilecek.

-Sermaye piyasası araçları için azami 2 yıl olmak üzere bu araçların yatırımcılarla elde tutulma sürelerine göre ödenecek gelir vergisi stopaj oranında kademeli olarak farklılaştırma yapılması konusunda bir çalışma yapılacak.

-Belirli amaçlarla (konut sahipliği, eğitim, evlilik vb) uzun vadeli tasarrufları teşvik etmeye yönelik olarak hangi tasarruf mekanizmalarının (fon, mevduat ve sigorta) geliştirilebileceği konusunda çalışma yapılacak.

Ekmek ve su israfı önlenecek

-12 yaşın altındaki çocukların ticari reklamlarda kullanılmasının önlenmesi sağlanacak.

-İstisna, muafiyet ve indirimlerin etkinliğine ilişkin raporlar düzenlenecek, etkin olmayanlarını revize edecek tasarı taslakları hazırlanacak.

-Vergi tahsilatında bankacılık sisteminin kullanımı geliştirilecek.

-Programa göre e-tebligat sistemi kurulacak, internet üzerinden ihbar bildirimleri alınabilecek.

-Emlak Vergisi sistemini etkin hale getirecek değişiklikleri içeren taslak mevzuat hazırlanacak.

-Belediye alacıklarının tahsilatının etkinliği artırılacak.

-Ekmek israfının azaltılmasına yönelik bilinçlendirme ve yönlendirme faaliyetlerinin sürdürülmesi sağlanacak.

-Kullanılmış giysi, ayakkabı vb. ürünlerin yeniden değerlendirilmesi için işlevsel ve sürekli yapılar oluşturulacak.

-Su israfının azaltılmasına yönelik bilinçlendirme ve yönlendirme faaliyetleri yürütülecek. Bu kapsamda ödüllendirme sistemi getirilecek

Şirket kuruluşu kolaylaşıyor

-KİT’lerde ticari olmayan indirim uygulamalarına alternatif yöntemler geliştirilecek.

-Uluslararası veri gönderim sistemi kurulacak. Kurum ve kuruluşlarca yapılacak vergi gönderimi bu sistem üzerinden sağlanacak.

-Şirket kuruluş ve şube açılış işlemlerinde maliyetler azaltılacak.

-Enerji lisans/ruhsat/izin işlemleri basitleştirilecek.

-Yatırımları teşvik etmek amacıyla ekonomik ve mali etkileri dikkate alınarak Damga Vergisi Kanunu’nun hükümleri ve uygulamaları gözden geçirilecek.

-OSB parsellerinin rant amaçlı kullanılmasının önüne geçilecek.

-TÜİK ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayınlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı kurulacak.

-Emniyet Genel Müdürlüğü’nün pasaport kayıtlarının giriş-çıkış yapan yabancı ve vatandaş ayırımında kapı-milliyet-ay bazında sayılarının çıkış yapan ziyaretçiler ile vatandaş giriş anketlerine çerçeve oluşturmak üzere TÜİK’in kullanımına açılacak.