29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

ÖTV’de son günü beyanname kurtaracak

Otomotivde yeni vergilendirme sistemine geçilirken, son gün araç alanların durumu netleşti. Son gün satışı yapılan otomobilin beyannamesi verildiyse herhangi bir ilave vergi ödenmeyecek.

28 Kasım 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
ÖTV’de son günü beyanname kurtaracak

Aracını 25 Kasım öncesinde almasına rağmen tescilini yaptırmayanların fatura düzenleyip beyannamesini vermesi halinde herhangi bir kayba uğramayacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, “24 Kasım gece saat 24.00’e kadar otomotiv bayileri beyannamelerini verdi ise aracın tescili yapılmasa bile önceki oranlardan vergilendirme yapılacak. Ancak daha önce araç için fiyat konusunda anlaşılmasına rağmen bu tarihe kadar herhangi bir beyanname düzenlenmedi ise yeni vergilendirme sistemi uygulanacak” dedi.  

Örneğin 24 Kasım’da 100 bin liralık (vergisiz fiyat) 1600 CC’nin altında bir araca ilişkin ÖTV beyannamesi o gün Gelir İdaresi’nin sistemine girilerek yapıldıysa trafik tescil işlemi yapılmasa bile yüzde 45 üzerinden vergisini ödeyecek. Aracın satışı ile trafik tescilinin yapılması arasında 30 günlük süre tanınıyor. Ancak herhangi bir şekilde bayi ile müşteri fiyatta anlaşmasına rağmen beyanname düzenlenmedi ise yüzde 60 üzerinden ÖTV ödenecek. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sektörden gelebilecek olası şikayetlerle ilgili taleplere cevap verecek.

DÜŞÜK FİYATLI ARACA VERGİ ARTIŞI YOK

ÖTV oranlarının hesaplanmasında motor silindir hacminin yanı sıra fiyat kriteri de uygulanmaya başlandı. Buna göre çıplak fiyatı 40 bin liranın altında olan araçlarda ise ÖTV kaynaklı fiyat artışı olmayacak. Motor silindir hacmi 1600 CC’yi geçmeyip, değeri 40 bin lirayı (vergilendirilmemiş) aşmayanlar için yüzde 45, fiyatı 40 bin ve 70 bin lira arasındakilere ise yüzde 50 oranında ÖTV uygulanacak.