29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

ÖTV’ye esneklik geldi akaryakıt sabitlendi

Akaryakıtta sabit fiyat sistemine geçildi. Dolar ve petrol fiyatlarından dolayı zam geldiğinde eş zamanlı olarak ÖTV aynı oranda aşağı çekilerek pompa fiyatlarının aynı kalması sağlanacak.

18 Mayıs 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
ÖTV’ye esneklik geldi akaryakıt sabitlendi

Dolar ve petrol fiyatlarındaki artışın akaryakıta yansımaması için devlet aldığı ÖTV’nin bir kısmından vazgaçiyor. Karara göre akaryakıta zam geldiğinde ÖTV tutarı, söz konusu artış tutarı kadar düşürülecek. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, benzin, motorin, LPG’nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (EPDK) ilan edilen akaryakıt bayi satış fiyatlarına esas alınan yurt içi rafineri çıkış tutarlarında, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı artışlarda, bu malların tabi olduğu ÖTV, artış tutarı kadar azaltılacak.

17 MAYIS BAZ OLDU

Uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı azalış durumunda ise ÖTV, dün itibariyle geçerli vergi tutarlarını geçmeyecek şekilde uygulanacak. Akaryakıt ürünlerinin ithalat yoluyla temin edilmesi halinde, ÖTV de yeni düzenleme esas alınarak belirlenecek. Yurt içi rafineri çıkış fiyatı bulunmayan malların ÖTV’si, EPDK tarafından belirlenen baz fiyatlar esas alınarak tespit edilecek. Yeni düzenleme ile petrol fiyatları ve döviz kuru artışından dolayı meydana gelecek fiyat artışları vatandaşa yansımayacak. Düzenlemeyle, petrol fiyatlarında ve döviz kurunda azalma meydana gelmesi halinde ise bu ürünlerde 17 Mayıs itibariyle geçerli olan ÖTV oranları uygulanacak. 

EŞEL MOBİL SİSTEM

Alınan kararı değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’de eşel mobil sistemine geçildiğini ve 17 Mayıs’taki ÖTV tutarlarını tavan olarak belirlediklerini belirterek, “Yeni sistemle vergilerin aşağı inmesinde sınır olmayacak ama yukarı giderken bugün uygulanmakta olan vergi tutarları hiçbir şekilde aşılamayacak” dedi. 

HESAP-KİTAP YAPILDI

Kararla akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’de eşel mobil sistemine geçildiğine işaret eden Ağbal, “Yeni bir sistem. Bu sistemle petrol fiyatlarında ve kurda meydana gelebilecek değişimler karşısında vergi miktarları, değişimin yönüne bağlı olarak ters orantılı çalışacak. Herhangi bir şekilde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurları yukarı giderse ve bu nedenle akaryakıta zam yapılması gerekirse bu miktar kadar vergi indirimi gerçekleştirilecek. Sistemde tersi de geçerli olacak. Petrol fiyatları ve döviz kurları aşağı doğru gelmeye başlarsa petrol fiyatları tekrar 70 dolarların altına, kur da şu anki seviyenin altına gelirse bu defa ÖTV tutarları tekrar yukarı yönlü değişime uğrayacak” diye konuştu. Ağbal “Uygulamanın bütçeye etkisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Ağbal, bu yıl bütçe gelir performansının, öngörülerin oldukça üzerinde seyrettiğini bildirdi. Ağbal, bütçeyi asla tahrip edici bir düzenleme yapmadıklarının altını çizerek, “Biz, hesabımızı kitabımızı yaparak bu işi gerçekleştirdik” dedi. 

Akaryakıt fiyatlarında ÖTV düzenlemesi yapılabileceğine ilişkin ilk öneriyi 27 Nisan’da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ortaya atmıştı. 

Bu fiyatlar sabitlendi (Litre/TL)

Kurşunsuz

Bölge benzin Motorin

İstanbul (Anadolu) 6.26 5.69

İstanbul (Avrupa) 6.24 5.66

Ankara 6.29 5.72

İzmir 6.26 5.71

Ağbal: Tavan getirdik

Maliye Bakanı Naci Ağbal, aldıkları kararla vatandaşın, sanayicinin ve işletmelerin akaryakıt maliyetinin yönetilmiş olacağını bildirdi. Eşel mobil sisteminin Bakanlar Kurulu kararıyla kalıcı olarak getirildiğini ifade eden Ağbal, “Petrol fiyatları ve kurlar aşağı inse bile vergi hiçbir şekilde bugünkü tutarı geçemeyecek. Tüketicinin lehine olan bir tavan sistemi geçerli. Taban da bulunmayacak. Belirli bir koridor dahilinde sistem işleyecek. Tüketiciyi korumak açısından bir tavan getirdik ki hiçbir şekilde vergide bir artış olmasın. Sistem bugünkü (17 Mayıs) seviyeye göre vergide artış meydana getirmeyecek, azalış olabilir ama artış olamaz” dedi. Ağbal “Örneğin, gelecek hafta bir fiyat ayarlaması ihtiyacı olursa, üreticiler formüle bağlı olarak fiyatta artış yapacak ama eş zamanlı olarak vergi aşağı geleceği için pompa fiyatlarında artış olmayacak” diye konuştu. Ağbal, bu düzenlemeyle Merkez Bankasının yürüttüğü para politikasına, maliye politikası kanalıyla güçlü bir destek verilmiş olacağına dikkati çekerek, “Akaryakıt fiyatlarındaki değişim enflasyonu doğrudan etkiliyor. Akaryakıt fiyatlarında artışların olmaması, Merkez Bankasının enflasyonla ilgili öngörülerini güçlendirecek, enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkileyecek” dedi.