29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Sağlıksız ürüne geçit yok

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) iştiraki Ekoteks tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Uluslararası Tekstil Sempozyumu, yerli ve yabancı uzmanların katılımıyla Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

26 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Sağlıksız ürüne geçit yok

Bu yılki teması ‘Sürdürülebilir Ekolojik Dünya İçin Sıfır Atık’ olarak belirlenen sempozyumda, ithal ürünlerle ilgili kirlilik denetim sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Tekstilden kırtasiyeye, ayakkabıdan biberona, deterjandan diş fırçasına kadar pek çok ürünü incelediklerini anlatan Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan, “2017 yılında 1 milyon 920 bin ürün incelemesi yaptık. 2018’in ilk 8 ayında incelediğimiz ürün sayısı ise 3.5 milyona ulaştı” dedi.

İMHA EDİLİYOR  

Bu yıl 19 ilde gerçekleştirilen okul dönemi denetimleri hakkında da bilgi veren Karaaslan, incelenen 115 bin 16 adet kırtasiye malzemesinden 3 bin 598’inin güvensiz bulunarak toplatıldığını anlattı. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ticaret Politikalarını İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Asuman Kılıç Türkeş de ithal edilen tekstil, konfeksiyon ve ayakkabı ürünlerini denetlediklerini anlattı. İHKİB ve Ekoteks işbirliğiyle ürünlerde kanserojen boyar madde denetimi gibi denetimler yaptıklarını aktaran Türkeş, denetimler kapsamındaki ürünlerin toplam ithalat tutarının 13 milyar dolar olduğunu bildirdi.

JAPONYA İLE STA HIZ KAZANDI

Türkiye Uzakdoğu ile ticaretini artırmayı sürdürüyor. Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, G20 Zirvesi’ne katılmak üzere Haziran 2019’da Japonya’ya gideceğini belirtti. Türkiye ve Japonya’nın, ziyarete kadar serbest ticaret anlaşması (STA) hususunda büyük ölçüde anlaşmaya varmayı hedeflediğini ifade eden Miyajima, “İki ülke için de ticaret ve yatırım avantajları olacak. Bundan dolayı ticaret ve yatırım miktarı artacak” dedi. Türkiye ve Japonya arasındaki STA’da müzakere görüşmelerinin geçen yılın mart ayından itibaren hızlandırıldığını bildiren Miyajima, “Eylül ayında müzakerelerin 11. tur görüşmeleri düzenlenecek. Türkiye ve Japonya arasında STA’nın olmasını çok istiyorum. Çünkü bu çok önemli bir global strateji” ifadelerini kullandı. Japonya ve Türkiye arasındaki ticari dengesizliğin sorun olarak görülebileceğini ancak Türkiye’de bulunan Japon firmaların, istihdama ve Türkiye’nin ihracatına katkı sağladığını kaydeden Miyajima, “Sadece ithalat ve ihracat miktarının karşılaştırılması yerine gerçek durumun kavranması gerektiğini düşünüyorum” dedi.