29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Silah üretiminde yerlilik oranımız % 60’ları geçti

MİLLİ Savunma Bakanı Fikri Işık silah üretiminde yerlilik oranının yüzde 60’ları geçtiğini söyledi.

12 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Silah üretiminde yerlilik oranımız % 60’ları geçti

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) kapsamında Türk savunma ve teknoloji şirketleri, dünyanın önde gelen şirketleri ile yaptıkları önemli anlaşmalar yaparken, yapılan anlaşmalar ve fuar kapsamında Türk savunma sanayisinin uluslararası arenadaki yerine ilişkin açıklama yapan Bakan Işık, Türkiye’nin savunma sanayi ihracatının 1.7 milyar seviyesine geldiğini anımsatarak, IDEF ve yapılan diğer çalışmalarla bu rakamın kısa zamanda 5 milyar dolar seviyesine çıkacağını söyledi.

YERLİ SAVAŞ UÇAĞI 2023’TE

Türkiye’nin artık kendi silahını yapan ve satan bir ülke olduğuna işaret eden Işık, şunları kaydetti: “2023 hedefimiz kendi muharip uçağımızı da yapmak. Ülke olarak kahraman ordumuzun ihtiyaçlarını karşılarken dost ve müttefik ülkelerle de paylaşıyoruz. Dost ülkelerle teknoloji paylaşımına açığız. Yerli ve milli silahlarımızı üretirken yerlilik oranımız yüzde 60’ları geçti. Amacımız yüzde 80’ler seviyelerini geçmek. MİLGEM milli gemimizi Pakistan’a satmak için görüşüyoruz. Yine Milli ATAK helikopterimiz ve Milli Piyada Tüfeği MPT 76 da dünyadan yoğun ilgi görüyor.”

Savunma  sanayiinde hedef büyük siparişler

Silahlı Taktik İHA Sistemi Anlaşması’nın imza törenine BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel katıldı.

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2017) kapsamında Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nca, Baykar ile ‘Silahlı Taktik İHA Sistemi Anlaşması’, TUSAŞ’la da ‘HÜRKUŞ-C Çerçeve Anlaşması’ imzalandı. Baykar ile imzalanan anlaşmanın imza töreninde konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir “Bu imzaladığımız aslında küçük bir paket. Jandarma Genel Komutanlığına verilmek üzere 2 sistem 12 adet insansız hava aracımızın (İHA) anlaşmasını imzaladık” ifadelerini kullandı.

120 ADETLİK SİPARİŞ

Savunma sanayiinde yeni bir anlayışa gitmek istediklerini belirten Demir, şunları kaydetti: “Sektörümüzün önünü görmesi ve Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını da uzun vadede planlayıp hayata geçirmekle ilgili gecikmelerin yaşanmaması için uzun soluklu ve geniş kapsamlı siparişlere gitmek istiyoruz. Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde alınan bir kararla da bu sadece 12 adet değil, 120 adede kadar varacak opsiyonlu siparişimiz ve projemiz de önümüzde var. Parça parça gelen imzaların yanında böyle büyük hacimli imzaların atıldığını da göreceğiz. Çalışmaları bir anlamda tamamlanmış durumda.”

İLK ADIM ATILDI

Demir “Sadece İHA’lar için değil, sektörün diğer oyuncuları ve diğer ihtiyaçlarımız için de böylesi uzun soluklu siparişlere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra bu tür politikaları devam ettireceğiz. Bu, ürün olarak da konunun ilk adımı” dedi. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da Jandarma Genel Komutanlığı için 2019’da teslim edilmek üzere Bayraktar Taktik 2 Taarruzi İnsansız Hava Aracı imzalarının atıldığını söyledi.