28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Süper Mario bizim borsayı uçurur mu?

Piyasaların kaderi bu hafta ‘Süper Mario’ lakaplı AB Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin elinde. Draghi, parasal genişleme sinyali verirse borsa yükselecek.

Ayşe Ekin Gündüz/İstanbul1 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Süper Mario bizim borsayı uçurur mu?

Geçen haftayı Merkez Bankası’nın üst bantta faiz indirim kararı ve yeni kabinenin belirlenmesinin verdiği dopingle tamamlayan piyasalar için bu hafta yoğun geçecek. Yurt dışı verilerinin takip edileceği haftada özellikle ‘Süper Mario’ lakaplı Avrupa Birliği (AB) Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin parasal genişleme adımı atıp atmaması piyasaların yönünü belirleyecek.

Emtiada gözler Rusya’da

Yurt içinde ise çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisi piyaslar üzerinde etkili olacak. Türkiye için olumlu senaryonun gerçekleşmesi durumunda BİST endeksinin 82 bin direncini kırması durumunda 85 bin seviyelerine kadar yükselebileceğini belirtiyor. Bayramdan sonra gelişmekte olan ülkelerde yaşanan rallide Türkiye’nin geride kaldığına dikkat çeken uzmanlar veri akışında olumsuz senaryonun gerçekleşmesi durumunda dahi Türkiye’ye etkinin sınırlı kalacağını ifade ederek endeksin 79 bin-80 bin bandında yatay hareket etmesini öngörüyor. Dolar tarafında 2.15-2.18 bandında hareket beklenirken, faizlerde ise yüzde 9-9.30 bandında dalganma bekleniyor. Emtia piyasalarında ise gözler Ukrayna ve Rusya arasındaki gelişmelerde olacak. Altının ons fiyatı için 1.292 dolar seviyesinin önemli olduğuna vurgu yapan uzmanlar, Brent petrolde ise 102.50 dolar seviyesinin takip edilmesini kaydediyor.

3-4 Eylül'e dikkat!

1 Eylül Euro Bölgesi-PMI
2 Eylül Euro Bölgesi-Temmuz ÜFE ABD-PMI
3 Eylül Euro Bölgesi-GSYİH ABD-Fed Bej Kitap’ı açıklayacak Türkiye-Enflasyon
4 Eylül Euro Bölgesi-Avrupa Merkez Bankası faiz kararı
5 Eylül ABD-Tarım dışı istihdam
 
Yeliz Karabulut (ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü): Faizde % 9 psikolojik sınır
 
GEÇEN hafta iç siyasal gelişmelerle dolar 2.15’lere geriledi. 2.1530 desteğini aldı. Yükseliş trendine girmesi durumunda 2.1560 seviyesi önemli bir seviye olacak. Bunun aşılması durumunda 2.17-2.18’lere doğru bir hareket görülebilir. Borsada ise geçen hafta kâr realizasyonu görüldü. 79.500-80.000 arası önemli. Burada tutunursa yükseliş olur, gerilerse satış baskısı gelir. Aşağıda 76 bin, yukarıda ise orta ve uzun vadede 85 bin seviyeleri kritik seviyeler. Faiz iç siyasi gelişmelerin etkisi ise yüzde 9’a geriledi. Yüzde 9 burada psikolojik sınır. Emtia piyasalarında da Rusya Ukrayna gelişmelerinin yanı sıra ABD verileri takip edilecek. Burada altının onsu için 1.292 dolar seviyesi önemli. Brent petrol tarafında da 102.50 dolar seviyesi takip edilmeli.
 
Gökhan Uskuay (Global Menkul Değerler Stratejisti): Yurt dışından ayrışırız
 
Bu hafta veri akışı açısından önemli bir hafta olacak. Avrupa zayıf PMI verisi açıklar, Draghi parasal genişleme için adım atarsa Türkiye için olumlu senaryo gerçekleşir ve faizler geriler. Borsa’da 82 bin direnci var. Olumlu senaryoya göre bu kırılırsa bu hafta 85 bin seviyelerine doğru bir hareket görülebilir. Olumsuz durumda ise 80 bin desteğine geri çekilme görülebilir. Bayram sonrasında yurt dışındaki rallide Türkiye diğer gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kalmıştı o nedenle olumsuzluklarda da bunun Türkiye’ye etkisi sınırlı olacaktır. Dolar tarafında Merkez Bankası’nın attığı adımlardan da dolar/TL’nin 2.17’nin altına gerilemesini çok istemediğini görüyoruz. Faiz tarafında ise yavaş yavaş 9’un altına geri çekilme başlayacaktır.