29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

TOKİ Başkanı Turan: Sütlüce-Örnektepe kentsel dönüşüme model olacak

TOKİ, İstanbul Beyoğlu’nda Sütlüce ve Örnektepe mahalleleri kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriyor. TOKİ Başkanı Turan “Sütlüce-Örnektepe projemizin ilk etabı için ihaleye çıkacağız. İlk etapta 400 konut inşa edeceğiz. Proje kentsel dönüşüme örnek olacak” dedi.

30 Kasım 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
TOKİ Başkanı Turan: Sütlüce-Örnektepe kentsel dönüşüme model olacak

Kentsel dönüşümün öncüsü Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) İstanbul Beyoğlu’nda Sütlüce ve Örnektepe mahalleleri kentsel dönüşüm projesini hayata geçiriyor. Proje hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı M. Ergün Turan “Afetlere ve deprem riskine karşı şehirleri hazırlamamız gerekiyor.  Yeni dönemde özellikle İstanbul’da daha aktif olacağız. Beyoğlu Sütlüce-Örnektepe Mahallesi kentsel dönüşüm projemizde yakın zamanda ihaleye çıkacağız. Sütlüce-Örnektepe Mahallesi projemiz İstanbul’da ve benzer yenileme alanlarında hayata geçirilecek projelere model olacak” dedi.

İLK ETAPTA 400 KONUT

TOKİ ve Beyoğlu belediyesi işbirliği ile geliştirilen Sütlüce-Örnektepe Mahallesi kentsel dönüşüm projesi iki etap halinde tamamlanacak. İlk etabında 400 konut yapacaklarını söyleyen Turan “Beyoğlu  Sütlüce-Örnektepe kentsel dönüşüm projemizin birinci etabı 65 bin 704 metrekarelik alanda yapılacak” dedi. Kentsel dönüşümün sadece fiziksel bir iyileştirme, sağlam bina yapmak olmadığını vurgulayan Turan, şunları söyledi: “Kentsel dönüşüm çalışmalarımızda, semt sakinlerinin, esnafın iç içe olduğu, semt kültürünün gelişimine zemin hazırlayan sosyal yaşam alanları oluşturuyoruz. Sütlüce-Örnektepe kentsel dönüşüm projemizde de bu konsepti uygulayacağız. Vatandaşlarımızın ihtiyaç ve isteklerini de karşılayacak şekilde konut, ticaret, dini tesis, sosyal tesis ve kamusal yeşil alanların yapımını planladık.  Projede vatandaşlarımızın ihtiyacının karşılanması için 16 dükkanın inşasını da yapacağız. Bütün bu özellikler ile projemiz tamamlandığı zaman özlediğimiz dayanışma kültürünü artıran mahalle kültürü projemizde hayat bulacak.” dedi.

Sütlüce-Örnektepe kentsel dönüşüm projesini çok boyutlu olarak tasarladıklarını belirten Turan, konutları mevcut yerleşim alanın dokusu ile uyumlu ve silueti gözeten şekilde yapacaklarını söyledi. Turan ayrıca kentsel dönüşüm projeleri ile şehirlere yeni değerler katmamız gerektiğinin de altını çizerek, Sütlüce-Örnektepe kentsel dönüşüm projesinin Beyoğlu’na yeni bir değer katacağını, yeni bir yaşam alanının oluşacağını aktardı.

Öncelik yayalarda

Kentsel dönüşüm projelerin sadece konutları dönüştürmek olmadığına vurgu yapan Turan, “Beyoğlu Sütlüce-Örnektepe Proje alanının ortasından geçen Derka Sokak, projedeki diğer Kamusal Peyzaj Alanları ile entegre olacak şekilde korunarak yayalaştırılmış ve mahalle sakinlerinin kullanımına sunulmuştur. İdare olarak vatandaşlarımızın yürüyüş yapabileceği, yeni yaşam alanları oluşturuyoruz” dedi.

Halid Bin Velid Camii de yenileniyor

Proje alanı içerisinde yer alan ve daha önce de mahallelinin hizmetinde olan Halid Bin Velid Camii’sini de  yenileyecekleri belirten Turan “Cami, vaziyet planı ve silüet çalışmalarında hem dini/kamusal bir yapı olması hem de mahalle sakinlerinin alışkanlıklarının kesintiye uğratılmaması adına aynı konumunda yeniden planlanmıştır. Ayrıca cami fonksiyonuna ek olarak, topoğrafya gerekliliklerinden ortaya çıkan mekanlar kamusal kullanımın olduğu bir sosyal tesis olarak planlanmıştır” dedi.