26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

'Teknolojik dönüşümün merkezi Esenler olacak'

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Dünya Akıllı Şehirler Kongresi’nin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’deki her ilin teknolojik dönüşümünden payını alacağını ifade etti.

14 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
'Teknolojik dönüşümün merkezi Esenler olacak'

TEST MERKEZİ OLACAK 

Esenler’de bugün gerçekleştirilecek iş birliğine değinen Varank “Esenlerde akıllı şehir çözümlerini hayata geçiriyoruz. Esenler Belediyesine devredilen 8.7 milyon metrekare alanla birlikte sıfırdan yeni bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Bunun için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Esenler Belediyesi ve tabi Büyükşehir Belediyemizle iş birliği halinde 5 yıllık bir ortak çalışmada karar kıldık. Böylece Esenler’deinsanımızın hayatını kolaylaştıracak ve refahını artıracak birçok teknolojik yeniliğe imza atacağız” dedi. 

AVRUPA’DAKİ GİBİ 

Varank, “Esenler Milli Teknoloji Hamlemiz doğrultusunda, yerli ve milli teknoloji üretiminde de önemli bir yere sahip olacak. Ülkemizin ilk akıllı şehir ve mobilite uygulama test merkezini burada hayata geçireceğiz. Avrupa’da elektrikli ve otonom araçların en son uygulamalarının gerçek ortamında denenebileceği bir şehri burada inşa edeceğiz” dedi. Varank 3 gün boyunca bu kongrede geleceğin akıllı şehirlerine ilişkin proje ve tasarımların ele alınacağını belirterek, 10 binin üzerinde profesyonelin bir araya geleceğini kaydetti. Teknoloji üreticileriyle, kullanıcılarının bir arada olacağı bu dev teknoloji platformunda, ilham verici fikirlerin ortaya çıkacağına inandığını ifade eden Bakan Varank, şunları söyledi: “Kentsel tasarım, üzerinde önemle durduğumuz bir konu. Şehirlerin ve sakinlerinin ihtiyaçlarını gözeterek, fiziki dönüşümü kültürel, ekonomik ve sosyal dönüşümle birlikte tasarlayıp yepyeni bir şehircilik hamlesi başlatacağız. Altyapı ve üst yapı projelerimizi her şehrin asli karakterini güçlendirecek şekilde tasarlayacağız. Teknolojinin imkanlarını şehirlerimizde en iyi şekilde kullanacak, Akıllı Şehirlerle yeni ufuklar açacağız.”

103 MİLYON TL’LİK BÜTÇE     

Bakan Varank, bütün bu teknolojik uygulamaların, yurt içinde üretilmesi için bakanlığın üstün bir gayret gösterdiğine dikkati çekerek, TÜBİTAK’ın, şimdiye kadar akıllı şehirler alanında 103 milyon liralık bütçeye sahip 20 farklı projeyi desteklediğini, bu projelerin, sanal gerçeklik, coğrafi bilgi sistemleri, nesnelerin interneti, matematiksel model geliştirme, paralel programlama yazılımları, hareket algılama ve görüntü işleme teknolojileri gibi konuları kapsadığını kaydetti.