29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

TOKİ: Darbe girişimi sonrası 60 bin konut ihalesi yaptık

Hain darbe girişimi sonrası vitesi artırarak daha kararlı şekilde çalışmaya devam ettiklerini kaydeden TOKİ Başkanı Turan “15 Temmuz’dan bugüne kadar 60 bin 257 konutun ihalesini gerçekleştirdik. 9 bin 18 konut için de ihale tarihlerimizi belirledik” dedi.

16 Temmuz 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
TOKİ: Darbe girişimi sonrası 60 bin konut ihalesi yaptık

 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi sonrası vitesi artırarak daha kararlı şekilde çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, hain kalkışmanın Türk milleti tarafından bertaraf edilmesinin ardından 16 Temmuz sabahından itibaren çarkların durmaması için harekete geçtiklerini belirten Turan, yaşanılan bu hainliğe rağmen 2016’da en büyük sosyal konut üretimi rakamına ulaştıklarını dile getirdi. 

İNDİRİM KAMPANYASI

Turan, 65 bin konut ürettiklerini, aynı hızla 2017’de de devam ettiklerini vurgulayarak, “Bu yıl içinde 39 bin sosyal konut rakamına ulaştık. 15 Temmuz’dan bugüne kadar 60 bin 257 konutun ihalesini gerçekleştirdik. 9 bin 18 konut için de ihale tarihlerimizi belirledik” ifadelerini kullandı.      

Ülkenin kalkınmasında lokomotif olan inşaat sektörünün tüm paydaşlarının, 15 Temmuz’un ertesi günü millet için tarihi kampanyalar düzenlediğini hatırlatan Turan, şunları kaydetti: “Biz TOKİ olarak bizden daha önce konut alan vatandaşımıza avantaj sağlamak için yüzde 20 indirim kampanyasını yaptık. Yatırımları ise asla ertelemedik. Türk inşaat sektörü kelimenin tam anlamıyla gaza bastı. Tüm sektör bileşenleri ekonomide çarkların durmaması için elini taşın altına koydu ve bu duruş diğer sektörlere de öncülük etti.”

2023 HEDEFLERİNE HIZLA KOŞUYORUZ

2015 yılının sonunda idarenin kısa, orta ve uzun vadede hedeflerini belirleyerek 2016 yılı için 60 bin konut yapmayı hedeflediklerini aktaran Turan, konuya ilişkin şu görüşlerini paylaştı: “15 Temmuz sonrası, konut sektöründe devletimizin yatırımcı, girişimci ve üretici kuruluşu olarak milletimizin beklentilerine cevap vererek 60 bin konut hedefimizi 64 bin konuta çıkardık. Milletimize karşı olan sorumluluğumuzu 15 Temmuz sonrası daha kararlı şekilde gerçekleştirerek 2016 yılı sonunda 65 bin konut ürettik. Milletimize iyilik üreten bir idare olarak üretimlerimize hız vererek üzerimize düşen görevimizi yaptık. Konut üretiminin yanında, sosyal yaşamda ihtiyaç duyulan okul, hastane ve stadyum gibi yatırımlarımızı da hız kesmeden devam ettirdik. Ülkemiz 2023 hedefleri doğrultusunda gelişimini hızla sürdürüyor. 15 Temmuz gecesi tek yürek olan ülkemiz, 2023 hedeflerini de hızla koşmaya devam etmektedir. 5 Temmuz sonrası köprüler, otoyollar, havaalanı, tüneller ve mega projelerin bir çoğu tamamlandı ve bitme aşamasına geldi. Ülkemiz, 2023 hedefleri doğrultusunda sağlıktan eğitime, alt yapı yatırımlarından, büyük bir kalkınma hamlesi içinde gelişimini sürdürüyor. İdare olarak, ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda bizde var gücümüz ile çalışmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın en temel gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılamak için 2023 hedefimizi 1 milyon 200 bin konuta çıkardık. 2002 yılından bu yana yaklaşık 800 bin konut rakamına ulaştık. İnşallah 2023’te 1 milyon 200 bin hedefine varacağız. Bu hedefle 2023 yılında 5-5,5 milyon vatandaşımız TOKİ’nin yapmış olduğu konutlarda yaşayacak.”    

Konut satışlarında bu yıl da rekor kırılır

Mahmut Akbal (Fuzul Grup Yön. Kur. Başk.) Türk halkı, 15 Temmuz’la istikrarı, refahı ve barışına kastedenlere en güzel cevabı sokakta gösterdiği direnişle verirken, ekonomik alanda yürütülen kuşatma da darbe girişiminden hemen sonra başlatılan seferberliklerle aşıldı. Gayrimenkul sektöründe Emlak Konut GYO ve GYODER öncülüğünde başlatılan kampanyalar ile hükümetin yürürlüğe koyduğu KDV indiriminden gayrimenkul sertifikasına, Damga Vergisi ve tapu harcı indiriminden yabancıya vatandaşlık uygulaması gibi tedbirler sektöre büyük ivme kazandırdı. Seferberliklerin etkisiyle konut satışları geçen yıl tüm zamanların rekorunu kırarak 1.3 milyon satışa ulaştı. Gayrimenkulde darbelere rağmen vites büyüten Türkiye’nin bu yıl 1.5 milyonluk satış ile yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz.

Akılcı önlemler kriz yaşanmasını engelledi

MURAT KALSIN (APG İnşaat Yatırım İcra Kurulu Başkanı ve İTO Başkanı Yardımcısı) Hain darbe girişiminin üzerinden geçen bir yılda Türkiye, hükümetin aldığı yerinde önlemlerle yaşanabilecek krizleri yaşanmadan atlattı. Başta gayrimenkul sektörünün başlattığı kampanya seferberliği ile ekonomik şoklar da önlendi.  Cumhurbaşkanı’nın çağrısıyla bankaların faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmesi, Tapu harcı, KDV ve ÖTV indirimleri de geçen yıl sektörde rekor satışları beraberinde getirdi.