29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

TürkAkım doğlagaz boru hattının deniz-kıyı bölümleri birleşti

Gazprom, TürkAkım doğalgaz boru hattının denizden geçen ve kıyıya çıkan bölümlerinin birleştiğini duyurdu.

star.com.tr19 Mart 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
TürkAkım doğlagaz boru hattının deniz-kıyı bölümleri birleşti

TürkAkım doğalgaz boru hattının denizden geçen ve kıyıya çıkan bölümleri birleşti.

Gazprom'dan yapılan açıklamada, ''TürkAkım deniz ve kıyı kesimlerini birbirine bağlayan son eklemin kaynağı yapıldı. Bu Karadeniz üzerinden geçen boru hattı sistemini oluşturmak için tüm zorlu aşamaların bitirilebileceğinin sembolü.'' ifadelerine yer verildi.

TÜRKAKIM DOĞALGAZ BORU HATTI

TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesine yönelik teknik, ekonomik ve hukuki çerçeveyi belirlemek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında TürkAkım Gaz Boru Hattı’na ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma 10 Ekim 2016 tarihinde İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in huzurlarında imzalandı.
 
TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi; Rusya Federasyonu’ndan başlayarak Karadeniz üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz kıyısındaki alım terminaline ve devamında Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin komşu devletleriyle olan sınırlarına kadar uzanan her biri yıllık 15,75 milyar m3 kapasiteye sahip iki hattan oluşan yeni bir gaz boru hattıdır.
 
Proje, Rusya Federasyonu’ndan Ülkemize doğal gaz arzının yanı sıra Rus gazının Ülkemizin toprakları üzerinden Avrupa’ya arzını sağlamak amacıyla inşa edilecek, deniz bölümü ve kara bölümünden teşkil bir boru hattı sistemi. Deniz bölümünde yer alan iki hattın inşası ve işletimi Rusya Federasyonu tarafından yapılacak. Kara bölümünde yer alan hatlardan biri sadece Ülkemize doğal gaz arz edecek olup, iletim sistemimizin bir parçası olarak BOTAŞ tarafından inşa edilecek.
 
Kara bölümündeki diğer hat ise Avrupa’ya gaz arz edecek olup, inşası ve işletimi %50 oranında ortaklık payı ile iki ülkenin ilgili şirketlerince kurulan TürkAkım Gaz Taşıma Anonim Şirketi tarafından yapılacaktır.
 
Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal gaz anlaşmazlıkları Batı Hattı’ndan Ülkemize arz edilen gazın zaman zaman kesilmesine neden olmakta ve bu durum özellikle kış aylarında ülkemizin enerji arz güvenliği açısından tehlike arz etmektedir. 
 
TürkAkım kapsamında sadece Ülkemize doğal gaz arz etmesi amacıyla inşa edilecek boru hattının devreye alınması ile birlikte Batı Hattı’ndan alınan yıllık toplam 14 milyar m3 gazın, mevcut sözleşmelerin şart ve koşulları değişmeksizin TürkAkım üzerinden Ülkemize teslim edilmesi planlanıyor.
 
Böylece başka bir ülkenin iletim sistemi kullanılmadan doğrudan kaynak ülkeden Ülkemize taşınacak gazın, üçüncü taraflardan kaynaklı muhtemel kesintilere maruz kalması önlenecek.
 
Proje kapsamında Türkiye'ye doğal gaz arzı sağlayacak ilk hatta ve Avrupa’ya gaz arzı sağlayacak ikinci hatta inşaat çalışmaları devam etmekte olup, her iki hattın da 2019 yılı sonunda işletmeye alınması planlanmaktadır.