27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Kurtulmuş: Türk Lirası özendiriliyor dolar belli seviyeye düşecek

Dolardaki yükselişin yurt dışı kaynaklı olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş “Türk Lirası’nı özendirmek için somut planlarımız var. Bir süre sonra çok açık söylüyorum, dolar belli seviyeye düşecektir” dedi. Öte yandan son dönemde döviz kurlarındaki yükselişe karşı sosyal medya üzerinden ‘Oyunu bozalım, dövizleri bozduralım’ sloganıyla kampanya başlatıldı.

29 Kasım 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kurtulmuş: Türk Lirası özendiriliyor dolar belli seviyeye düşecek

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Türkiye ekonomisi birtakım yapısal zafiyetler gösterdiği için döviz dalgalanıyor değildir. Türkiye’nin dışındaki olan şartlardan kaynaklanıyor” dedi. Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamada bulundu, soruları cevapladı.

SOMUT PLANLARIMIZ VAR

“Dolarda düşüş olacak mı? Lirayı özendirmek için somut planlarınız söz konusu mu?” sorusu üzerine Kurtulmuş, “Lirayı özendirmek için somut planlarımız var, bunları zaman zaman açıklıyoruz. Türkiye’nin bu anlamda yapmış olduğu ticaretin, ödemelerin Türk parası üzerinden yapılmasını sağlayacak girişimlerde bulunuyoruz. Bunlar kesinleştikçe de kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi. Hiç kimsenin, “Dolar şu anda, şu hafta, şu noktaya çıkar ya da düşer” deme gücünün olmadığını belirten Kurtulmuş, dövizin değerlenmesinin ağırlıklı olarak Türkiye ekonomisinin iç yapısındaki sorunlardan kaynaklanmadığını vurguladı. Kurtulmuş, şunları söyledi: “Türkiye ekonomisi birtakım yapısal zafiyetler gösterdiği için döviz dalgalanıyor değildir. ABD’deki başkanlık sistemi ve bunun Trump’un yönetim değişimiyle birlikte özellikle dünyadaki Amerika’nın küresel politikalarındaki muhtemel değişikliklerin ne olacağı, Amerikan iç politikasında da Amerikan ekonomisinin hangi yöne doğru evrileceğine ilişkin beklenti farklılıklarından doğan bir türbülans var. Dolasıyla ağırlıklı olarak bu türbülans Türkiye’nin dışındaki olan şartlardan kaynaklanıyor, Türk ekonomisinin zafiyetinden kaynaklanmıyor. Öyle olduğu için de biz açıkçası oldukça iyimseriz. Belli bir süre sonra çok açık söylüyorum, dolar belli seviyeye düşecektir ama ‘şu gün, şu seviyeye düşer’ gibi bir kehanette bulunmanın doğru olmadığı kanaatindeyim.”

CAZİBE MERKEZLERİ İMZADA

Bakanlar Kurulu’nda konuşulan ve imzaya açılan diğer bir başlığın cazibe merkezleriyle ilgili uygulamanın nasıl olacağı konusu olduğunun altını çizen Numan Kurtulmuş, “Daha evvel bölge olarak bu bölgeler ifade edildi, bu bölgelerdeki yatırımlara sağlanacak öncelikler, bu bölgelerle ilgili kalkınmadaki öncelikli adımlar bunlar tespit edilip Bakanlar Kurulu kararına, imzasına açılmıştır, hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Kurtulmuş, kamuya alınacak taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin de kısa süre içerisinde Bakanlar Kurulu’na  getirileceğini söyledi.

‘DÖVİZİNİ BOZDUR’ KAMPANYASINA DESTEK ARTIYOR

Son dönemde döviz kurlarındaki yükselişe karşı başlatılan ‘dövizini bozdur’ kampanyasına ilgi artıyor. Sosyal medya üzerinden Türk Lirasını korumaya yönelik ‘Oyunu bozalım, dövizleri bozduralım’ sloganıyla başlatılan ‘#BozDoları’ kampanyasına Trakya’da yaşayan vatandaşlar da destek oluyor. Pek çok vatandaş ellerindeki dolarları bozdurmaya başladı. Edirne’de döviz bürosu sahibi Mustafa Angun, ülke genelinde başlayan dolar bozdurma kampanyasını çok olumlu bulduğunu, vatandaşların kampanyaya ilgi gösterdiğini söyledi. Erdemli Yöneticiler Akademisi (EYAD) İstanbul İl Başkanı Adil Dayıoğlu da, vatandaşlara ‘Dövizini Ülken İçin Boz’ çağrısında bulundu. Dayıoğlu, “Önümüzde çok daha büyük bir sınav var, mücadelemiz daha çetin geçecek gibi görünüyor. Vatandaşlarımız döviz almasın” dedi.