27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

‘Ülkenize güvenin’

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ihracatçılara “Yatırımlarınıza devam edin ve ülkenize güvenin” çağrısında bulundu. İhracatçılara bir de müjde veren Erdoğan “Artık ihracatçılarımız döviz alırken binde birlik kambiyo vergisi ödemeyecekler. Spekülasyonlara karşı aldığımız önlemlerden etkilenmeyeceksiniz” dedi. 

17 Haziran 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Ülkenize güvenin’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 26. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde dün Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Zirvede konuşan Erdoğan ihracatçılara yeni müjdeler verdi. Erdoğan ayrıca ihracatçılara Türkiye’ye güvenme çağrısında bulundu. Başkan Erdoğan, yurtdışında ‘Türkiye’de kriz var’ algısı yaratılmaya çalışıldığını belirterek, ihracatımızın yarısından fazlasını yaptığımız AB ile siyasi ilişkilerimiz ne kadar dalgalı olursa olsun, ekonomi boyutunu sağlam tutmak zorundayız. Her ne kadar aynı Avrupa son dönemde ülkemize yönelik spekülatif kur ataklarına karşı sessiz kalmış olsa da biz, dik duruşumuzu, tutarlı duruşumuzu bozmayacağız” dedi.     

‘2023’E YÜRÜYELİM’ 

Dışarıdaki ve onların taşeronluğunu yapan kimi kesimlerin, eskiden beri milletin ve iş dünyasının moralini bozmak için ellerinden geleni yaptığını bildiklerini ifade eden Erdoğan, “Hiç kimse yalan, çarpıtma, art niyet taşıyan bu tür haberlere itibar ederek ne yatırımını ertelesin ne de ticaretini büyütme konusunda tereddüde düşsün” dedi.

VERGİ ALINMAYACAK 

Girişimciler, iş insanları, sanayiciler, tüccarlar ve üreticilere seslenen Erdoğan, “Bizler sizlere güveniyoruz. Sizlerin de bizlere güvenmenizi istiyoruz. Gelin hep birlikte ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştıralım. İşte o zaman hep birlikte bambaşka, özlediğimiz, hayal ettiğimiz büyük ve güçlü Türkiye’yi karşımızda bulacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Ülkenize güvenin, devletinize güvenin, geleceğinize güvenin, elinizdeki tüm imkanları yatırıma, üretime, istihdama, ihracata yöneltin. Böylece hem kendiniz kazanın hem de evlatlarınızın hayallerinin inşasına katkıda bulunun” diye konuştu.  Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bugün (dün) imzaladıkları, yarın da (bugün)resmi gazetede yayınlanacak bir Cumhurbaşkanlığı kararıyla Sanayi Sicil Belgesi sahipleri ve İhracatçı Birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getirdiklerini belirterek, “Bir başka ifadeyle artık ihracatçılarımız döviz alırken binde birlik kambiyo vergisi ödemeyecekler. Böylece döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin, ihracatçılarımızı etkilemesinin de önüne geçiyoruz” dedi.

KREDİ DESTEĞİ

Erdoğan, ihracatçıları desteklemek için geçen yıl 2 milyar lira, bu yıl ise 3,1 milyar lira kaynak ayırdıklarına dikkati çekerek, Türk Eximbank’ın sermayesini 3 milyar liradan, 10 milyar liraya çıkardıklarını söyledi. 

ALTIN HARİÇ 36 MİLYAR DOLAR CARİ FAZLA VERDİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurundaki yükselişin, finans sektörü gibi kimi alanlarda sıkıntıya yol açarken ihracatçılar için çok büyük imkanları beraberinde getirdiğine işaret ederek, aynı şekilde dövizdeki yükseliş sebebiyle ithalatın pahalı hale geldiğini de vurgulayarak, “Çünkü biz ithalata dayalı bir ihracatı prensip olarak kabul etmişiz. Adımlarımızı bu şekilde atıyoruz. Çözeceğiz bunu” dedi. İthalatın pahalı hale gelmesinin, pek çok ürünün içeride üretilmesi ve ihraç imkanlarının zorlanması yolunu açtığını ifade eden Erdoğan, “Nitekim nisan ayı itibariyle yıllık cari işlemler açığımız 8.6 milyar dolara kadar geriledi. Altın hariç bu rakam, 2.6 milyar dolara kadar iniyor. Altının yanında enerjiyi de çıkardığımız zaman son 12 aylık dönemde 36 milyar dolar cari fazlamız ortaya çıkıyor” dedi.

13 şirket 1 milyar dolar üzerinde ihracat yaptı 

Araştırmaya göre, ilk 1.000’de yer alan şirketlerin toplam ihracatı 2017’ye göre 10.5 milyar dolar artışla geçen yıl 102.8 milyar dolara, toplam ihracattan aldıkları pay da yüzde 61,2’ye yükseldi. İlk 1.000 firmanın ortalama çalışan sayısı 2018’de 781 olarak açıklanırken, bu firmalar 800 bine yakın istihdam sağladı. Araştırmada 1 milyar dolar ve üzeri ihracat yapan şirket sayısı bir önceki yıla kıyasla 10’dan 13’e yükseldi.