26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ülker cumhuriyet tarihinin en büyük yabancı şirket alımını yaptı

Daha önce Godiva ve DeMet’s’i bünyesine katan Yıldız Holding, Türkiye’yi heyecanlandıran dev bir satın almaya daha imza attı. Ülker, dünya devleriyle girdiği yarışta United Biscuits’i 3.2 milyar dolara alarak dünya 3’üncüsü oldu.

STARGAZETE.COM4 Kasım 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Ülker cumhuriyet tarihinin en büyük yabancı şirket alımını yaptı
ÜLKER’İ de bünyesinde bulunduran Yıldız Holding, ‘Kaşıkçı Elması’ diye tanımlanan Godiva ve ABD’nin köklü şekerleme şirketi DeMet’s’in ardından Cumhuriyet tarihinin en büyük yabancı şirket alımına imza attı. Yıldız Holding, kökleri 184 yıl öncesine dayanan İngiliz United Biscuits’i bünyesine kattı. Böylece Yıldız Holding, dünyanın üç numaralı bisküvi şirketi konumuna yükseldi. Satın almanın 2 milyar sterlin (3.2 milyar dolar) tutarında olduğu belirtiliyor.
 
Gün boyu büyük pazarlık
 
Yıldız Holding’in 4 yıldır takip ettiği ancak dün son tekliflerin sunulduğu dev yarışta Ülker, ABD’li Kellogg’s Co. ve geçtiğimiz yıl İngiliz Burton’s Biscuit’i alan Kanadalı emeklilik fonu Ontario Teachers Pension Plan ile kapıştı. Gün boyu süren pazarlıklar bazı uluslararası gazetelerin internet sitelerine de yansıdı. Financial Times (FT) “Yıldız Holding satın alıma en yakın isim” diye duyururken Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker de gün içinde “Beklemek ateşten şiddetlidir” tweet’ini attı.
 
Dünyada da yankı buldu
 
Akşam saatlerinde ise bekleyiş sona erdi ve Yıldız Holding’ten yapılan yazılı açıklamayla United Biscuits’in satın alındığı duyuruldu. Satın alma tüm dünyada yankı uyandırdı. FT, Yıldız’ın başarısını “Gelişmekte olan ülkelerin yükselişini gösteren bir satın alma” yorumunu yaptı. Blackstone ve PAI özel sermaye fonlarının sahip olduğu United Biscuits’in satın alınması sürecinde Yıldız Holding’e HSBC ve Ünlü&Co şirketleri aracılık etti. Deloitte, süreçte Yıldız Holding’e mali danışmanlık hizmeti verirken, Linklaters ve YükselKarkınKüçük şirketleri de hukuki danışmanlık sağladı.
 
Pötibör’den liderliğe
 
1830 yılında temelleri atılan United Biscuits’in yedisi İngiltere’de olmak üzere 14 fabrikası bulunuyor. Şirketin İngiltere’de 4.613, İngiltere dışında ise 2.558 olmak üzere toplamda 7 bin 171 çalışanı mevcut.  1944 yılında Ülker Pötibör ile yola çıkan Yıldız Holding bu satın alım hamlesi ile 70’inci yılında dünyanın en büyük üçüncü bisküvi üreticisi  oldu. Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Dr. Cem Karakaş, United Biscuits’in mevcut ürün portföyünün, Yıldız’ın global liderlik vizyonunu desteklediğine işaret etti.
 
ŞÜKÜR iMZA TAMAM, RABBiM  UTANDIRMASIN
 
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, dün gün boyu pazarlıklar sürerken heyecanını attığı tweet’lerle paylaştı. Önce “Beklemek ateşten şiddetlidir” tweet’ini atan Ülker’in tweet’ine bir de timsah videosu ekledi. Bekleyişin sona erdiği akşam saatlerinde ise Ülker “Yeni yıldızımız hepimize hayırlı olsun” diyerek satın alma işleminin bittiğini duyurdu. Ülker ardından da satın almayla ilgili yapılan imza töreninden fotoğraf paylaştı. Ülker “Şükür imza tamam. Rabbim utandırmasın” dedi.
 
İNGİLTERE'DE PAZAR LİDERİ
 
1830 yılında kurulan McVitie&Price’nin 1948 yılında MacFarlane Lang ile birleşmesiyle kurulan United Biscuits, 66 yıllık yolculuğunda pek çok markayı bünyesine katarak bugüne ulaştı. 66 yılda dünyanın en büyük altıncı bisküvi üreticisi olmayı başaran United Biscuits halihazırda, doğup büyüdüğü İngiltere pazarında yüzde 26 pazar payıyla lider. Şirket 2013 yılında 1 milyar 146 milyon sterlin ciro yaptı.                                       
 
Kraliyet Ailesi’nin pastasını da yapıyor
 
İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in doğum günü ve torunu Prens William’ın da düğün pastasını yapan McVities gibi pek çok markayı elinde bulunduran United Biscuits’in şu anda 20 ana markası bulunuyor. En ünlü markaları arasında McVitie’s, Jacob’s, Delacre, Twiglets, BN, Go ahead, Sultana, Penguin, Carr’s, Verkade, DeliChoc, Mini Cheddars ve Jaffa Cakes bulunuyor.