30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Üretim ve ihracata stokçu darbesi

Türkiye ekonomisinin kalbi metal sektöründe döviz fırsatçıları türedi.

14 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Üretim ve ihracata stokçu darbesi

Son dönemde kurda yaşanan dalgalanmayı fırsat bilerek ürün stoklayan hammadde tedarikçileri üretici ve ihracatçıyı zor durumda bırakıyor. Otomotivden kalıpçılığa, beyaz eşyadan savunma sanayine kadar üretim yapılan her alanda stokçuluğun başladığını söyleyen Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu “Son 2 haftadır sektörümüzde üretim yapan şirketler hammadde sıkıntısı çekiyor. Bazı ithalatçı firmaların stokçuluk yaptığını duyuyoruz. Örneğin fren diski üretecek olan bir şirket döküm hammadde bulamıyor. Bu durum, üretim ve ihracatın kalbi konumunda bulunan sektörlere zarar veriyor” dedi. 

2 HAFTADIR YAŞANIYOR 

“Son günlerde duyduklarımız bizi hayrete düşürüyor” diyen Aydoğdu şu bilgileri verdi: “Üretim yapıp istihdam sağlayan; ihracat yapıp ülkesine kazanç getiren firmalarımız hammadde bulamıyor. Yükselen hammadde fiyatlarından daha fazla kazanç elde etmek için hammadde satışını durduran firmalar var. Bu tutum, hem güven ortamını sarsıyor hem de çok ciddi zararlar veriyor. Örneğin otomotivde fren diski üretecek olan bir firma hammadde (döküm malzeme) bulamıyor ya da kalıp üretecek olan bir şirket hammadde tedarik sıkıntısı çekiyor. Zaten dünyada fiyatlar artış trendinde, birde üstüne dövizdeki artış gelince, hammadde tedarikçileri mallarını, fiyat daha da artacak düşüncesiyle stokluyor. Son 2 haftadır bunu yaşanıyor.” 

BİZİ GÜÇLÜ KILAN ÜRETİMDİR

Türkiye’nin krizlere daha dayanıklı olması için üretim tarafından yeni bir sayfa açması gerektiğini belirten Aydoğdu “Bizi var eden, koruyan, güçlendiren üretimdir.  Önümüzdeki süreçte, Endüstri 4.0’ı yakalayan ülkeler ve firmalar ayakta kalacak. Kamudan özel sektöre kitlelerin omuz omuza vermesi gerekir” dedi.