3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

e-Devlet GSS borç ödeme sorgulama işlemi

GİB Vergi SGK GSS prim borcu ödeme sorgulama işlemi nasıl yapılır? eDevlet giriş Vergi borcu yoktur yazısı nasıl alınır?

27 Aralık 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
e-Devlet GSS borç ödeme sorgulama işlemi

 Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu ise son gün 31 Aralık 2018 olarak belirlendi. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu, trafik cezaları, otoyol geçiş cezaları, gecikme faizleri, gümrük vergileri, emlak, Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV), İlan ve Reklam Vergisi (İRV) vergileri, asfalt borçları ve daha pek çok farklı vergi borcunu da kapsayan vergi affı ve borç yapılandırma sonrası ikinci taksit ödemelerin süresinin uzatılması ile birlikte GİB üzerinden vergi borcu ödeme konusunda yoğunluğu yaşanıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını yıl sonuna kadar ödeyenlerin gecikme cezalarının silineceğini açıkladı. Bu gelişmenin ardından, GSS borçlarının olup olmadığını merak eden vatandaşlar, GSS borç sorgulama hakkında araştırma yapmaya başladı. Türkiye'de ikamet eden ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayanlara uygulanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlar borçlarını, e-Devlet sistemi üzerinden kolayca sorgulayabilir.

GSS BORCU İÇİN SON GÜN 31 ARALIK

- GENEL Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu için son gün 31 Aralık. Eski sağlık sigortası borçları ve bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmayanlar için test yaptırılması için gereken süre 30 Kasım’da doldu. Test yaptırıp da aynı hanede yaşayanlar içinde geliri kişi başına düşen aylık tutarın brüt asgari ücretin üçte birinden az olması halinde bu kişilerin prim borçları silinecek. Daha açık bir ifadeyle bu kişiler herhangi bir prim ödemeyecek, sağlık primlerini devlet karşılayacak. Ancak gelir testi sonucunda gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinden fazla olanlar içinse 2018 Nisan ayı ve önceki aylara ait GSS prim borcu oluşacak. İşte bu borcun 31 Aralık pazartesi günü -pazartesi de dahil olmak üzere- ödenmesi gerekiyor. Bu tarihte borcun ödenmesi halinde sağlık sigortası borcuna gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak ve ödemeler sadece anapara üzerinden yapılacak. Yapılan düzenleme ile GSS borcu olanlara 31 Aralık tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu sağlık hizmetinden yararlanma hakkı da tanındı. Eğer borç ödenmezse 2019’dan itibaren borçlular sağlık hizmeti alamayacak.

VERGİ BORCU ÖDEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

SORGULAMA NASIL YAPILIR?

e-Devlet kapısı ile vatandaşlar sunulan hizmetler ile işlemlerini kısa sürede halledebilmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından e-Devlet sistemi üzerinden sunulan hizmetlerden biri de ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ hizmetidir.

GSS tescil ve prim borcu sorgulama işlemini yapmak isteyen vatandaşların e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapması ve https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu web sitesine giriş yapması gerekmektedir. Sonrasında karşınıza gelecek ekranda prim borcunuzu ayrıntılı olarak görebilirsiniz.