6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

Vergi sisteminde reform yapılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, vergi sisteminin basit, etkin, geniş tabanlı ve daha adil bir yapıya kavuşturmak için vergi mevzuatında sadeleştirilmeye yönelik bir çalışma yapıldığını söyledi.

19 Aralık 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Vergi sisteminde reform yapılıyor

TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Bakan Albayrak, Türkiye ekonomisinin ağustos ayında finansal bir saldırıya uğradığına dikkati çekti. Piyasalarda o dönemde oluşan değerlemelerin Türkiye’nin makro temelleri ile bağdaşmadığını ifade eden Albayrak, şunları söyledi: “İlk günden itibaren tüm kurum ve kuruluşlarımız piyasaları yakından takip ederek bu ataklara karşı ekonomimizi koruyacak gerekli önlemleri almıştır. Enflasyon ve cari açıkta kalıcı iyileşmeye odaklanan Yeni Ekonomi Programımız aynı zamanda üretim ve ihracata yönelik detaylı bir planlamayla yüksek katma değerli üretim yapısına geçişimizi de hızlandıracaktır.”

DENGELENME SÜRECİ

Türkiye’nin üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 büyüyen ekonomide bir dengelenme süreci yaşandığını belirten Bakan Albayrak, “Kısa vadede büyümemizin yavaşlaması ancak akabinde gitgide daha da güçlenen bir ekonomik toparlanmanın sağlanması sürdürülebilir, dengeli ve sağlıklı büyüme hedeflerimizle uyumluluk arz etmektedir” ifadesini kullandı.

ENFLASYON DÜŞECEK

Yüksek enflasyona karşı atılan adımlar ve Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın etkisini gösterdiğini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti: “Ekim ayında tepe noktasına ulaşan tüketici fiyatları, kasım ayında aylık yüzde 1,4 daralırken yıllık enflasyon bir önceki aya göre 3,6 puan iyileşmiştir. Enflasyondaki bu düşüş, fiyatlama davranışları için önemli bir gösterge olan beklentileri de olumlu yönde etkilemiştir. Nihai amacımız, daha önce de belirttiğim gibi enflasyonu kalıcı olarak düşürmektir. Enflasyonla mücadelede para ve maliye politikalarımızdaki güçlü duruşu korurken aynı zamanda yapısal sorunlara da çözüm üreteceğiz.” 

VERGİ ANALİZ MERKEZİ

Albayrak, yeni bir eylem planı hayata geçireceklerini kaydederek, şöyle devam etti: “Mükelleflerin uyum düzeyinin artırılması, uyumsuz mükelleflerin uyumlu mükellefler aleyhine oluşturacağı haksız rekabetin önlenmesi, kayıtlı ekonominin teşvik edilmesi amacıyla yeni bir vergi veri ve risk analiz merkezi kuruyoruz. Vergi sistemimizi daha basit, etkin, geniş tabanlı ve daha adil bir yapıya kavuşturmak için vergi mevzuatımızın sadeleştirilmesine yönelik çalışmalarımız başta olmak üzere, 2019 yılı bu anlamda çok etkin bir yıl olacak. Bunun yanında etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracak, mecbur olmadıkça yeni istisna ve muafiyet getirmeyeceğiz. Mükelleflerimizin vergiye uyum seviyelerini güçlendirecek ve kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandıracağız.”

Özelleştirmede büyük başarı

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, partisinin özelleştirmede tarihi başarılar elde ettiğini belirterek, “Biz iktidara geldiğimiz tarihe kadar özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelir 8 milyar dolarken hükümetimiz döneminde gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplamı şu an itibarıyla 62 milyar doların üzerine çıkmıştır; bunun yüzde 88’i hükumetlerimiz döneminde elde edilmiştir. Bu, önemli bir başarıdır” dedi.

MHP’li vekilden Albayrak’a övgü

Bütçe üzerinde dün ilk sözü alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, ağustostaki finansal saldırı sonrası alınan ekonomik önlemleri övdü. Akçay, bugüne kadar alınan önlemler sayesinde ekonomik saldırılarla mücadele kapsamında çok önemli adımlar atıldığını belirterek, “Bu mücadelede gösterdiği gayret ve başarılar nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’a tebrik ve takdirlerimizi iletiyor, kutluyorum” dedi. Akçay, grubu adına yaptığı konuşmada yaşanan süreci ise şöyle anlattı: “15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra malum odaklar ekonomik araçlarla da saldırıya geçmiştir, Bunu göz ardı edemeyiz. Özellikle 24 Haziran seçimlerinden sonra bu saldırılar yoğunlaşmıştır. Fitch 13 Temmuz’da not düşürmüştür. 1 Ağustos’ta ABD 2 bakanımızla yaptırım kararı almıştır. 3 Ağustos’ta 100 Günlük Eylem Planı açıklamış, 10 Ağustos’ta da ABD Türkiye’ye yönelik vergi kararı almıştır.”