29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Yeni Havalimanı’nın ilk konuğu Erdoğan

Türkiye’yi dünya hava ulaşımı sektöründe liderliğe taşıyacak olan Yeni Havalimanı’na ilk teker yarın değecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Binali Yıldırım’ın içinde olacağı uçağın inişi için tüm hazırlıklar tamamlandı.

20 Haziran 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Yeni Havalimanı’nın ilk konuğu Erdoğan

Türkiye’nin en önemli mega projelerinden Yeni Havalimanı’na ilk uçak yarın iniyor. Projenin asıl mimarı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve bazı bakanların da yeni havalimanına inecek ilk uçakta olması bekleniyor. Tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle 350’den fazla destinasyona uçuş imkanı sunacak olan Yeni Havalimanı, bu özelliğiyle ‘dünyanın en büyüğü’ unvanını kazanmış oluyor. Sadece bölgesinde değil, dünya uçuş ağında da dengeleri değiştirecek olan Yeni Havalimanı, bu nedenle havacılıkta dünya lideri Almanlar’ı da bir hayli rahatsız ediyor. Projenin tanıtımından bu yana, her türlü karalama kampanyasına imza atan Alman medyası, Yeni Havalimanı’nı sabote etmek adına her yola başvuruyor.

HER ŞEY DÖRT DÖRTLÜK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yarın kaçta havalimanına ineceği ile ilgili net bir bilgi olmasa da, tüm hazırlıklar tamamlandı. Havalimanı yetkilileri, 29 Ekim’de resmi açılışı yapılacak olan Yeni Havalimanı’na Erdoğan’ın inişini merakla beklediklerini dile getirdi. Yetkililer “Bu tarihi gün için her şeyin dört dörtlük olması gerekiyor. Tüm hazırlıklar da buna göre yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam iniş saati ile ilgili henüz net bir bilgi verilmedi. Ama hazırlıklarımızı yapıyoruz” dediler.

GEZİCİLER VE ALMANLAR KARŞI ÇIKTILAR

Gezi olayları sırasında kendilerine ‘Taksim platformu’ diyen topluluk, dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yaptığı görüşmede olayların sona ermesi için yedi talepte bulunmuş, bunlardan biri Yeni Havalimanı projesinin durdurulması olmuştu. Daha sonra, Gezi olaylarıyla Alman vakıflarının bağlantısı ortaya çıkmış, Yeni Havalimanı’nın açılmasıyla kendi havalimanlarının ekonomik kayba uğrayacak olmasından dolayı Almanlar’ın rahatsız olduğu ortaya çıkmıştı.

“BİZE BÜYÜK RAKİP OLACAK”

İstihbarat raporlarına göre, Gezi olaylarının arkasında göstericilerin finanse edilmesinden ‘kumanya desteğine’ kadar  8 ayrı Alman vakfının olduğu belirlendi. Aynı vakıflar, 3.Havalimanı’nın yapımına karşı çıkan dernek ve odaları da destekledi. Merkezi Frankfurt’ta bulunan Fraport’un Operasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Peter Schmitz, “İstanbul’a yapılacak Yeni Havalimanı bize ciddi rakip olacak” demişti. Öte yandan Alman havacılık haber sitesi Aero ise yaptığı araştırma haberinde transit yolcu ve uçakların sayısının İstanbul için yüzde 21 artmasını beklediğini belirtmişti.

RESMİ AÇILIŞI 29 EKİM’DE

Yeni Havalimanı projesinin yapım ihalesini Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu kazanmıştı. Bu konsorsiyumun ortak şirketi İGA (İstanbul Grand Airport) bugüne kadar tüm projeyi en hızlı şekilde yürütme başarısını sağladı.

DEV BİR KOMPLEKS

“Toplam 76.5 milyon metrekare alana inşa edilecek olan 3. havalimanının tamamı 4 etapta inşa edilecek. 42 ayda tamamlanması planlanan havalimanın 1. Etap’ında, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli bir adet ana yolcu terminal binası, ana hava trafik kontrol kulesi, 6 metre genişliğinde Airbus A380 tipi uçakların inebileceği donanımda 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda bağımsız pist ve ilgili taksi yolları, 114’ü ana terminale bağlı olmak üzere toplam 311 park alanı, aralarında hangar, kargo-antrepo, yer hizmetleri gibi gerekli tüm havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli katlı otopark olacak.” Havalimanı’nın resmi açılışı ise 29 Ekim 2018’de gerçekleşecek.”