29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Yeni vergi paketi yürürlükte

Kömür santrallerine filtre zorunluluğunu ertelediği için Başkan Tayyip Erdoğan’ın Meclis’e geri gönderdiği torba yasa yürürlüğe girdi.

8 Aralık 2019 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yeni vergi paketi yürürlükte

Tartışmalı maddenin çıkarılmasının ardından Meclis’te oybirliğiyle kabul edilen yasa Resmi Gazete’de yayınlandı. Yasa ile Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi ve Değerli Konut Vergisi adıyla 3 yeni vergi ihdas ediliyor. Yasadaki bazı düzenlemeler şöyle:

- Kanuna göre, dijital hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan her türlü reklam hizmetleri dijital hizmet vergisine tabi olacak. Verginin oranı yüzde 7.5 olacak. 

- Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinden konaklama vergisi alınacak. Konaklama vergisi geceleme hizmeti bedeli üzerinden yüzde 2 oranında alınacak. 31 Aralık 2020’ye kadar bu oran yüzde 1 olarak uygulanacak. 

- Eser sahiplerine tanınan serbest meslek kazançlarında istisna tutarı 500 bin lirayla sınırlı tutulacak.

- Spor hakemlerine ödenen ücretlerin gelir vergisinden istisna tutulmasına ilişkin düzenleme, basketbol ve voleybol dallarının en üst liglerinde görev alanlar hariç, amatör spor yarışmalarını yöneten hakemlerle sınırlandırılıyor.      

- Gelir vergisi tarifesine yeni dilim eklenerek üst dilim yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarılacak. Böylece 500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenler, yüzde 40 gelir vergisi verecek.      

- Lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerde faaliyette bulunan sporculara uygulanan gelir vergisi kesinti oranı, yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarılacak.      

- Vergi ziyaı cezalarında ilk kez işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim oranı yüzde 50 olarak belirlenecek. Uzlaşma halinde ödenecek vergi ziyaı cezası için yüzde 25 indirimden yararlanılmasına imkan sağlanacak.      

- Söz konusu kanunla değeri 5 milyon lira ve üzerinde olan mesken nitelikli taşınmazlar “değerli konut vergisi”ne tabi olacak. Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5 milyon ile 7.5 milyon lira arasında olanlar binde 3 oranında, 7.5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olanlar binde 6 oranında, 10 milyon lirayı aşanlar da binde 10 oranında vergilendirilecek.