26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Tüyleri diken diken eden görüntü! İnsanlar sadece o dönemde güvende oluyor

Görenleri bir hayli korkutan vampir balığı veya deniz taşemeni olarak bilinen tehlikeli deniz canlısı Kanada'nın New Brunswick bölgesinde yuva yaptığı ortaya çıktı. Bölge insanlarının vampir balığından tek korunabildiği zaman dilimi ise uzmanlara göre yumurtlamaya odaklandıkları dönem olarak biliniyor.

Star Gazetesi13 Haziran 2022 Pazartesi 14:52 - Güncelleme:
Tüyleri diken diken eden görüntü! İnsanlar sadece o dönemde güvende oluyor

Bazen yanlışlıkla yılan balığına benzetilen Deniz Taşemeni, Kuzey Yarımküre'ye özgü parazitik balıktır ve "vampir balığı" olarak da anılır.

Çok sayıda dairesel boynuz şeklinde diş dizisiyle dolu güçlü bir ağzı olan bampir balığı, dilini konağını bedenine sokar ve dokularını sıvılaştırıp beslenir.

Bu canlı, hayatlarının büyük bir bölümünü denizde, diğer balıkların kanlarıyla beslenerek geçirir. Ancak, yılın bu zamanında yetişkinler üremek için iç kısımdaki derelere ve nehirlere girerler.

KAN EMİCİ VAMPİR BALIĞININ GÖRÜNTÜLERİ KORKUTTU

Kanada'nın New Brunswick bölgesindeki Belleisle yakınlarında çekilen yeni görüntüler, vampir balıklarının tatlı sularda yumurtladığını ve yuvalar inşa ettiğini gösteriyor.

Bu da, canlıların yumurtlama mevsimi için New Brunswick'te sürüler halinde nehir yukarı doğru hareket ettikleri anlamına geliyor.

Görüntüler görenleri korkutsa da, iyi haber şu ki, yumurtlamaya o kadar odaklanıyorlar ki sindirim sistemleri kapanıyor. Great Lakes Balıkçılık Komisyonu'nun İletişim Direktörü Marc Gaden, "İsteseler de beslenemezler. Yumurtlama aşamasına geldiklerinde akıllarında tek bir şey var, o da bir eş bulmak ve başarılı bir şekilde yumurtlamak." diyor.

Ontario'daki Western Üniversitesi'nden Yardımcı Doçent Oana Birceanu, yıllardır Deniz Taşemeni üzerine çalışıyor. Birceanu, "Yıllarca bu balıklar üzerinde çalıştım, ancak yuvalarını vahşi doğada kurduklarını hiç görmedim." dedi. Birceanu videoyu izledikten sonra "Büyüleyici" ifadesini kullandı.

VAMPİR BALIĞI

Bu canlılar 2-3 metreye kadar uzayabiliyor ve suda yılan gibi hareket ediyor. Yuvarlak ağız ve keskin dişleriyle balıkların tüm vücut sıvısını emerek ölümüne neden oluyorlar. Gölde alabalık gibi ticari niteliği olan tüm balık türleri için tehlike arz ediyorlar.

Star Gazetesi