13 Mayıs 2024 Pazartesi / 6 Zilkade 1445

Yıkım silahları! Tüm Bombaların Anası'na karşı, Tüm Bombaların Babası

Termobarik silah çalışmaları kapsamında Rusya'nın geliştirdiği ve Tüm Bombaların Babası (FOAB) olarak adlandırılan silah, ABD'nin Tüm Bombaların Anası (MOAB) olarak adlandırılan GBU-43/B bombasına meydan okuyor. Gerçek yıkım silahı olan FOAB'ın kırk dört ton TNT'ye eşdeğer bir yüke sahip olduğu belirtiliyor.

star.com.tr20 Ocak 2022 Perşembe 10:32 - Güncelleme:
Yıkım silahları! Tüm Bombaların Anası'na karşı, Tüm Bombaların Babası

Rusya ordusu, Sovyetlerin çöküşünden bu yana termobarik silahlara durmaksızın yatırım yaptı.

Bu çalışmaları kapsamında Rus ordusu, dünyanın en büyük ve en çeşitli termobarik patlayıcı cephaneliklerinden birine sahip oldu.

TERMOBARİK BOMBA NEDİR?

Termobarik silahlar, geniş bir patlama yarıçapında yüksek sıcaklıkta bir patlama oluşturmak için, çevreleyen oksijeni tüketen bir patlayıcı türüdür.

Bu patlayıcıların oluşturduğu patlama dalgası, geleneksel bombalardan daha uzun ve daha yoğundur. Termobarik silahlar, yaygın olarak, en yıkıcı nükleer olmayan patlayıcılar arasında yer alıyor.

Bu türün en yaygın silahı, kimyasal bir bulutu dağıtan ve patlatan iki şarjlı bir silah olan yakıt-hava patlayıcısıdır (FAE), özellikle sığınaklar ve siperler gibi güçlendirilmiş veya başka türlü kapalı alanlara karşı etkili olan güçlü bir patlama dalgası oluşturur.

TÜM BOMBALARIN ANASI'NA (MOAB) KARŞI, TÜM BOMBALARIN BABASI (FOAB)

Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Sovyetler Birliği, 1960'lardan itibaren termobarik silahlar alanında çalışmalarını hızlandırdı.

ABD ordusu özellikle BLU ve CBU ailelerinden bir kısmı, Vietnam Savaşı sırasında kullanılmış olan bir dizi FAE bombası tedarik etti.

Bu arada, SSCB ve onun Rus halefi, termobarik sistemlerin geniş bir kullanım yelpazesini buldu. Rusya'nın termobarik envanterinde en göze çarpan girişlerden biri TOS-1'dir. Çoklu fırlatma roket sistemi ve modernize edilmiş TOS-1A/TOS-2 varyantlarıdır.

Yaklaşık on beş saniyelik salvolarla fırlatılabilen otuza kadar füze tüpü ile TOS-1, kısa bir süre içinde şaşırtıcı derecede yıkıma neden olabilir. Bu silahlar ilk olarak Sovyet-Afgan Savaşı'nın son yıllarında kullanıldı, ancak yıkıcı potansiyellerinin tamamı İkinci Çeçen Savaşı sırasında ortaya çıktı.

Açık farkla en ünlü ve tartışmalı termobarik silah, Rusya'nın Tüm Bombaların Babası (FOAB) olarak da bilinen termobarik bombasıdır . Rusya'nın bildirdiği spesifikasyonlar doğruysa, silah kırk dört ton TNT'ye eşdeğer bir yüke ve kabaca üç yüz metrelik patlama yarıçapına sahip. Bu da FOAB'ı, dünyanın en güçlü nükleer olmayan bombası yapar.

ABD'nin geliştirdiği GBU-43/B MOAB ise, Amerika Birleşik Devletleri ordusu için geliştirilen bir güdümlü bombadır. Geliştirildiği dönemde Amerikan ordusu cephaneliğindeki en güçlü nükleer olmayan silah olarak tanıtıldı.

MOAB, ilk olarak 13 Nisan 2017 tarihinde Afganistan'da IŞİD sığınaklarına düzenlenen hava saldırılarında kullanıldı.

star.com.tr

  • moab
  • foab
  • termobarik
  • SSCB