29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

18 yıl sonra ilk kazma

İzmir Basmane Çukuru’nu TMSF ihalesi ile alan Folkart Yapı, inşaat çalışmalarına başlıyor. İlk etapta zemin güçlendirilecek, ekimde ise inşaata başlanacak.

21 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
18 yıl sonra ilk kazma

İzmir’de temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar ile değişen imar planları nedeniyle yapılamayan ve kamuoyunda ‘Basmane Çukuru’ olarak adlandırılan Ege Dünya Ticaret Merkezi projesinde inşaat çalışmaları başlıyor. TMSF tarafından düzenlenen ‘Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’ ihalesini kazanan Folkart Yapı bünyesindeki Livamine Madencilik, 9 Eylül 2016’da bölgenin tapusunu alarak işlemlere başladı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, kangrene dönüşen Basmane Çukuru sorununun çözümünde önemli bir adımın atıldığını söyledi. Projenin tapu devrinin İzmir’in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül’e rast gelmesinin sürpriz olduğunu dile getiren Sancak, gelecek haftadan itibaren şantiyeye gireceklerini belirtti. Mesut Sancak “İlk etapta yıllar önce yapılan iksa sistemi güçlendirilerek çevresi için bir tehdit unsuru olmaktan çıkarılacak ve zemin iyileştirme çalışmaları tamamlanacak. Ekim ayı içerisinde belli olacak proje sonrası inşaat yükselmeye başlayacak” dedi. 

HALK OYLAMASI YAPILACAK

Projenin isminin de İzmirlilerin onayıyla konacağını belirten Sancak, gelecek ay sonunda sosyal medya üzerinden oylama yapılacağını, en fazla beğeni kazanan isim ve projenin kullanılacağını aktardı.Sancak “Basmane’de gerçekleştirilecek proje, ne Folkart’ın, ne başkasının projesidir. Dünyada ilk 20 yapı projesi arasına girecek dev bir prestij projesidir. 2019 yılı sonunda bitirilmesi hedefleniyor. İnşaat süresince yaklaşık 5 bin kişiye istihdam yaratılması öngörülüyor” dedi. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı  Sancak, Basmane projesinin Kültürpark ile bir ilişkisinin olmadığını da kaydederek projede trafik yükü ve Basmane esnafı dikkate alınarak AVM’nin yer almayacağını da kaydetti.

1998’DE TEMELİ ATILMIŞTI

Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında atılmıştı. AVM ve iş merkezi ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili hukuki süreç  başlatılmıştı. Proje için 1999’da temel aşamasında iken yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.