1 Mayıs 2024 Çarşamba / 23 Sevval 1445

Emlak komisyoncuları ve müşavirler yasa bekliyor

ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu Yasası’nın mağduriyetleri kaldıracağını söyledi. Baygan “Bu yasayla birlikte emlak danışmanlığını sadece uzmanlar yapacak ve devletin vergi gelirleri artacak” dedi.

19 Temmuz 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Emlak komisyoncuları ve müşavirler yasa bekliyor

ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, gelişmiş ülkelerde uzun yıllardan beri uygulanan Emlak Yasası’nın Türkiye’de de yürürlüğe girmesiyle birlikte gayrimenkul danışmanlığını sadece uzmanlar yapacağını tüketicinin mağdur olmayacağını ve devletin vergi gelirlerinin artacağını söyledi. Gayrimenkul danışmanlığı sektörünü yasal bir tabana oturtmak için bir an önce ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasası’nın çıkması gerektiğinin altını çizen Baygan, yasanın hayata geçirilmesiyle gayrimenkul piyasasının daha güvenilir bir pazar haline geleceğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde gayrimenkul danışmanı olmak için mutlaka lisans sahibi olmanın gerekliliğine vurgu yapan Baygan “Yurtdışında gayrimenkul danışmanı olmak için lisans sahibi olma şartı var. Üstelik bir kez lisans alan danışman belirli zamanlarda lisansını yenilemek zorunda. Bu güncellemeler sektörün şeffaflaşmasına neden oluyor. Hayata geçirilmesini beklediğimiz ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasası’ bugüne kadar uygulanmayan pek çok standardı getirecek. Yasayla birlikte gayrimenkul danışmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık ilgili bölümlerinden, iki yıllıkmeslek yüksekokullarının ‘emlak ve emlak yönetimi’ programından ya da denkliği kabul edilen yurtiçi ve yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezuniyet şartı getirilecek”diye konuştu.

ABD’de ceza sistemi uygulanıyor

Yasanın uygulanmasıyla ilgili yurtdışından örnekler veren Baygan “Gayrimenkul alanında dünyanın önde gelen ülkesi konumunda bulunan ABD’de bu yasa 1960 yılında çıkmış. 3 milyon kayıtlı emlakçı, bu yasanın koyduğu kurallar ile çalışıyor. ABD’de 120 bin tane kayıtlı ofis var. Bu sayı bizde 13 bin civarında. Yine ABD de bu sektörde çalışanların yüzde 73’ü üniversite ve üzeri eğitim almış kişilerden oluşuyor. En önemlisi de insanlar bu işi bir hobi gibi ya da boş vakitlerinde yapılan ikinci bir iş gibi değil, tam mesai ile yapıyorlar” diye konuştu.