Sert kayalıkların üzerine kurulmuş olan tarihi Hoşap Kalesi'nin heybeti görenleri büyülüyor. 1643'ten beri dimdik ayakta olan kale Mahmudi Bey tarafından yaptırıldı.
1
/
40
Sert kayalıkların üzerine kurulmuş olan tarihi Hoşap Kalesi'nin heybeti görenleri büyülüyor. 1643'ten beri dimdik ayakta olan kale Mahmudi Bey tarafından yaptırıldı.
2
/
40
Kale uzaktan kendini ilk gösterdiğinde bir anda Game of Thrones'un film platosunda hissedersiniz kendinizi.
3
/
40
Yüksekçe bir kayalığın üzerine kurulmuş kartal yuvası gibi bir orta çağ kalesi var önünüzde.
4
/
40
Aslında bir kaleden çok bir şatoyu çağrıştırıyor.
5
/
40
Burası zamanında yöreye hakim beylerinin sarayı olarak inşa edilmiş.
6
/
40
Kalenin inşa tarihi kapıdaki ki kitabeye göre 1643 olmakla birlikte Kanuni dönemi sayyahlardan Matrakçı Nasuh kitabında 1543 tarihli Tebriz seferini anlatırken Kale-i Mahmudi olarak Hoşap'tan söz eder.
7
/
40
Evliya Çelebi de Seyahatname'sinde kaleden uzun uzun bahsederken iç kale kapını işaret ederek şöyle der : 'Osmanlı ülkesinde kale kapıları hep ağaç üzerine demir kaplı kapılardır ki, ateş etsen ağaç yanar, demirler dökülür. Ama bu Hoşap kalesi kapısının her kanadı üçyüz kantar Nahçıvan demirindendir. Hiç ağaç kısmı yoktur'.
8
/
40
Ayrıca Fransız Seyyah Amedée Jauberte 1821 yılında yayınlanan eserinde kalede Hoşap'tan 'Kudretli bir beyin oturduğu kalenin eteklerinde yer almaktadır' diye bahsetmektedir.
9
/
40
Osmanlı ülkesinde bu kadar kudretli bey kim olabilir derseniz burada Osmanlı Devlet sisteminin çok başarılı bir örneğini görmüş olursunuz. Daha önce Bayazıd ve çevresini yarı bağımsız yöneten İshak Paşa'ya benzer olarak bu bölgeye de Mahmudi Beyleri yüzyıllar boyunca hakim olmuşlar.
10
/
40
Selçuklular itibaren İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safeviler dönemlerinde varlıklarını korumayı başarmışlardır.
11
/
40
Son olarak Osmanlı-Safevi mücedelesinde Osmanlının yanında yer alarak başarılı olmuşlar ve ocaklık statüsü ile birlikte imtiyazlar kazanmışlar.
12
/
40
O zamandan Tanzimat Fermanına kadar hakimiyetleri devam etmiş.İşte kudretli Hoşap Beylerinin kısa tarihçesi böyle.
13
/
40
Orta çağa özgü bir bir birinde farklı bir çok yapıyı içeren kompleks aslında burası. Surlardan ve gözetleme kulelerin oluşan bir dış kale var öncelikler. Halen az da olsa kalıntıları mevcut. Asıl önemli olan Evliya Çelebini'nde bahsettiği ihtişamlı bir kapıdan girilen iç kale.
14
/
40
Efsaneye göre, Hoşap Kalesi gibi müthiş bir kaleyi inşa eden mimarın elleri, başka bir kale daha yapamasın diye o dönemim geleneğine göre kesilmiş. Bu ürkütücü efsanenin ilk kısmını yani kalenin eşsiz olmasını için gezdikçe anlıyorsunuz.
15
/
40
Dere kenarında yükselen sarp bir yamaca inşa edilerek ön tarafı koruma altına alınmış. Arkada tarafıda eğimli bir arazide dış kale ile güçlendirilmiş. İç kalede ise camisi, fırını, hamamı, haremi, zindanları ile tam bir saray teşkilatı oluşturulmuş. Bu nedenle bir kaleden çok Avrupa'daki örneklerinde olduğu bir şatoya benzediğini söylenebilir.
16
/
40
Kalenin eteklerinde kurulan köyün içerinde yine Mahmudi Beyleri tarafında yaptılan bir türbe medresi bulunmakta. Bu köy ile kale tarihi köprü ile birbirine bağlanmakta. Not: Bu yazı yoldakiizler sitesinden faydalanarak hazırlanmıştır
17
/
40
Hoşap Kalesi'nde 250 yıllık peynir bulundu
18
/
40
Van kahvaltısının vazgeçilmez tatlarından olan otlu peynirin 250 yıl önce de küplerle yere gömülerek saklandığı ortaya çıktı.
19
/
40
Van’ın Gürpınar İlçesi’nin Güzelsu Mahallesi’ndeki tarihi Hoşap Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda 4 küp içersinde 250 yıl öncesine ait otlu peynir bulundu.
20
/
40
Kazı Başkanı YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, bu yılki kazılarda kendilerin en heyecanlandıran bulgunun küpler olduğunu söyledi.
21
/
40
Van’ın Gürpınar İlçesi’ne 40 kilometre uzaklıkta Güzelsu Mahallesi’nde 1643 yılında Mahmudi Süleyman tarafından yaptırılan Hoşap Kalesi’nde 9 yıldır sürdürülen kazılarda önemli bulgular elde ediliyor.
22
/
40
Birçok mimari buluntuların dışında bu yıl kalede mutfak olarak kullanılan kısımda 250 yıllık olduğu belirlenen küpler ve otlu peynir bulundu. Kireçleşmiş ve tortulaşmış halde bulunan peynirlerin, Van’da geleneksel olarak kullanılan otlu peynirin tarihi hakkında da önemli ipuçları verdiği belirtildi.
23
/
40
PEYNİR KÜPLERİ BİZİ HEYECANLANDIRDI
24
/
40
Kaledeki Arkeolojik kazıya başkanlık yapan YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, küplerin kendileri için çok değerli bir bulgu olduğunu belirterek,'Mimari buluntular kadar bu sene kalede bulduğumuz 4 küp bizi şaşırttı.
25
/
40
Kalenin seyir köşkünün hemen altında mutfak olarak kullanıldığını değerlendirdiğimiz bölümde yan yana 60 santimetre uzunluğunda 4 küp bulduk. Biri kırık olan küplerin diğerlerinin ağzı toprakla kapatılmıştı. Küplerin içinde tortulaşmış ve kireçleşmiş peynir kalıpları var. Bunu ayrıca üniversitemizde ilgili birimlerce de inceleteceğiz' dedi.