Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından dün gece son dakika açıklaması yapıldı ve Türkiye'de ilk koronavirüs vakası rapor edildi. Dünyanın boğuştuğu coronavirüse karşı korunma yöntemleri nelerdir, coronavirüs nasıl bulaşır, koronavirüs belirtileri nelerdir ve maske korur mu' soruları, koronavirüs hakkında önlemler ve belirtileri de vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasında yerini aldı. Hastalık hakkında tüm merak edilenleri ve tedbirleri Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu star.com.tr'den Sinem Karahan'a anlattı. Uzmanlar, virüsten korunmak için davranış değişikliliğine gidilmesini de tavsiye ederek, 'Türk tipi' selamlaşmanın koronavirüs tedbirlerinden biri olduğunu söyledi. İşte, yapılan son dakika açıklamasının ardından coronavirüsüne karşı alabileceğiniz önlemler…
1
/
30
Türkiye bugün gözlerini Kovid-19 ile çatı. Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 119 bini geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün yapmış olduğu açıklama ile Türkiye’de de ilk coronavirüs vakasının tespit edildiği bildirildi. Kovid-19 nedeniyle toplam 4 bin 300 kişinin öldüğü, 66 bin 581 kişinin iyileştiği belirtildi. Hastalığın henüz kesinleşmiş bir aşısı veya tedavisi bulunmuyor. Semptomları mevsimsel griple aynı belirtileri taşıyor. Fakat rakamların ortaya net olarak koyduğu bir gerçek var; Hastalık hızlı yayılıyor fakat ‘iyileşme oranı yüksek’. Bireysel tedbirlerin alınması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi son derece hayati önem arz ediyor. Koronavirüs tedbirlerine ilişkin Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ile konuştuk.
2
/
30
2 METRE MESAFE KURALI
3
/
30
Dünyayı saran Kovid-19 gerçeği artık Türkiye’de. “Koronavirüse karşı dünya genelinde bir tedbir başladı. Artık bazı şeylerden vazgeçmemiz gerekiyor” diyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Öncelikli olarak toplu alanlarda çok fazla bulunulmaması gerekiyor. Mümkün mertebe kalabalık etkinliklere katılmamayı öneriyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki bu hastalık için en önemli şeylerden bir tanesi enfekte olan insanlarla ortalama 2 metre mesafeyi korumak. Bunun için insan kalabalıkları arasına girmemeye özen gösterilmeli” dedi.
4
/
30
Özellikle büyükşehirlerde kalabalıktan uzaklaşmak oldukça zor.
5
/
30
TOPLU TAŞIMA RİSKİ
6
/
30
İşe, okula gidiş ve dönüşlerde kullanılan toplu taşıma araçları virüslerinde en rahat şekilde aktarılacağı alanlar. Prof. Dr. Akkoyunlu, “Mümkünse toplu taşımayı kullanmamak gerekiyor. Toplu taşımada eller yoluyla virüs yayılımı artabilir. Bununla birlikte çok sıkı bir şekilde temas edip yolculuk yapmaları enfeksiyonu arttıran şeylerden bir tanesi. Çin’de bununla ilgili yapılan çalışmalar var. Otobüste oturma yerlerine göre enfeksiyon bulaşma riski artıyor. Çok fazla dokunulan yerlerle temas etmemek gerekiyor. Mesela kapı kollarına, tırabzanlara dokunulmamalı” şeklinde konuştu.
7
/
30
CEPTEKİ TEHLİKE: PARA
8
/
30
Asıl büyük tehlikeyi ise ceplerimizde ve cüzdanlarımızda taşıyoruz. Dünya genelinde dolaşımı en hızlı olan ve birçok elden geçen ‘Para’ koronavirüsün yayılımını da hızlandırabilir. “Şunu bilmemiz lazım ‘para kirlidir’ temizi olmaz” diyen Prof. Dr. Akkoyunlu, “Olabildiğince parayla teması kesmek gerekiyor. Ve bu sık dokunulan yerlerle temas ettikten sonra ellerimizi su ve sabunla yıkamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
9
/
30
EN KESİN VE KOLAY YÖNTEM: SU-SABUN
10
/
30
Koronavirüs için konuşulan birçok yöntem ve varsayım var. Fakat bunlardan en önemlisi ‘elleri sık sık dezenfekte etmek’, bolca yıkamak. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Akkoyunlu, “Gün içerisinde alınabilecek en kolay ve hızlı tedbir, ‘su ve sabunla elleri yıkamak’ eğer ellerimizi yıkayamıyorsak, dezenfektanlarla temizlemek yada yüzde 80’den fazla alkol içerikli herhangi bir maddeyle ki bu kolonya olabilir bununla ellerimizi dezenfekte ekmek gerekiyor. Bu arada ellerin ağız ve yüze değdirilmemesi de son derece önemli” diye konuştu.
11
/
30
TÜRK TİPİ SELAMLAŞMAYI TERCİH EDİN
12
/
30
Milletlerin kendine özgü karakteristik özellikleri var. Türkler genel yapı itibariyle sıcakkanlı ve temas etmeyi seven insanlar. Dört bir yanımızın virüslerle sarıldığı dönemde toplumsal davranış değişikliğine de gidilmeli. Tokalaşmak, öpüşmek, sarılmak gibi mesafeyi yakınlaştıran veya bedensel teması sağlayan durumlardan uzak durmak gerekiyor. ‘Türk tipi selamlaşma’ denen eli göğüsse götürerek selamlaşma yaygınlaşmaya başlayacak.
13
/
30
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’da geçen hafta cuma namazından sonra cemaate yaptığı konuşmada koronavirüsü nedeniyle sarılma ve tokalaşmaların ertelenmesi gerektiğini söylemiş. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabulde, Arnavutluk'un Ankara Büyükelçisi Kastriot Ribo’nun, Başkan Erdoğan'a güven mektubu takdim ettiği esnada elini uzatarak tokalaşmak istemesi üzerine, ‘Corona’ diyerek elini kalbinin üzerine koyup selam verdi. Erdoğan, katıldığı tüm etkinliklerde, ziyaret ve seyahatlerinde de aynı titizliği sürdürüyor.
14
/
30
MASKE KULLANIMI
15
/
30
Prof. Dr. Akkoyunlu, “Eğer topluluğa çıkmak mecburiyetindeysek, o zaman maske kullanmak gerekiyor. Rutin zamanda maske kullanımını önermiyoruz, fakat bireysel hijyeni sağlayabilmemiz için toplu taşımayı kullanmak zorunluluğu olması halinde kesinlikle maske kullanılmalı” dedi.
16
/
30
HASTA OLANLAR İÇİN ÖNERİLER
17
/
30
• Mümkünse topluma çıkmasınlar. • Her ortamda maske taksınlar. • Öksürük hapşırık durumlarında tek kullanımlık peçete kullanılmalı çok ani durumlarda ise kesinlikle ele değil kol içerisine doğru öksürülmeli.
18
/
30
BİREYSEL OLARAK SAĞLIK ÖNLEMİLERİ
19
/
30
• Kişisel sağlık durumunu güçlendirme hastalığa yakalanma oranını azaltmıyor ama ölüm oranını azaltıyor. • Bu dönemde özellikle ağır diyet yapmamak gerekiyor. • Çok aşırı yememek gerekiyor. Mümkün mertebe sağlıklı ve dengeli beslenilmeli. • Uykusuz kalmamak, düzenli uyumak son derece önemli.
20
/
30
Hastalığın duyulmaya başladığı ilk andan itibaren insanlar alternatif çözüm arayışlarına girdi. Vitamin kullanmak koronavirüse yakalanma riskini düşürür mü? Zencefil coronavirüse ilaç olur mu? Gibi birçok soru ve yöntem hem insanların zihnini hem de gündemi meşgul etti.
21
/
30
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Akkoyunlu şöyle konuştu, “Propolis, zencefil, zerdeçal, çörek otu tohumları vs. kullanımları öneriliyor, fakat bunlar coronavirüse karşı ispatlanmış şeyler değil. Şu açıdan öneriyoruz, genel sağlık durumunuzu toparlar, direncinizi arttırır fakat bunun Kovid-19 üzerinde ispatlanmış bir etkisi şimdilik yok.”
22
/
30
KORONAVİRÜS KİMLERİ TEHDİT EDİYOR?
23
/
30
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hastalığın 60 yaşın üzerinde ve hali hazırda bir hastalığı olan kişileri daha kötü etkilediğini bildirdi. Çin'deki 44 bin vaka üzerinde yapılan ilk kapsamlı değerlendirmeler, 80 yaş üzeri hastalarda ölüm oranının orta yaşa göre on kat daha yüksek olduğunu gözler önüne serdi.
24
/
30
DSÖ araştırmasına göre; • %81'i hafif atlatıyor • %14'ü ciddi geçiriyor • %5'i ağır hastalanıyor