Ramazanda kurubaklagillere sofralarda daha çok yer açmak gerekiyor. Kurubaklagiller hem protein hem karbonhidrat hem de lif açısından çok zengin yiyeceklerdir. Salataya da ekleyebilirsiniz.
2
/
10
TOK KALMAK İÇİN PROTEİN ŞART
Sofralarda ete mutlaka yer açmak gerekiyor. Proteinler tok tutar, kaslarımızı korur. Özellikle kırmızı et B12 vitamini ve demirden zengindir.
3
/
10
ÇORBASIZ OLMAZ
İftarda muhakkak bir çeşit çorbamız olsun. Ancak mümkün olduğu kadar kremalı ve bol yağlı çorbalardan kaçının.
4
/
10
ÇORBAYA MERCİMEK EKLEYİN
Haftada en az 3 gün kırmızı mercimek çorbası yapın. Diğer günlerde de hazırladığınız çorbalara yine kırmızı veya yeşil mercimek ekleyebilirsiniz.
5
/
10
İFTARDA MUTLAKA SALATA
Salatalar olmazsa olmazınız olsun, her iftarda muhakkak salata yer alsın.
Salatalarınızı ızgara sebze, peynir veya kurubaklagillerle zenginleştirebilirsiniz.
Yağ ve sos konusunda dikkatli olun. Kişi başı 1 tatlı kaşığı zeytinyağını aşmayın.
6
/
10
1 ÇEŞİT SEBZE YEMEĞİ
Her iftarda ister kıymalı ister zeytinyağlı mutlaka 1 çeşit sebze yemeği sofranızda olsun. Eğer kıymalı sebze yemeği yaptıysanız ayrıca et yemeği yapmanıza gerek yok. Sebze tok tutar.
7
/
10
BAL - REÇEL TÜKETMEYİN
Sade sofralar kurmaya özen gösterin. Mesela iftariyelik olarak bilinen sucuk, pastırma, çeşit çeşit peynir, kaymak, tereyağı, balı sofradan kaldırın.
8
/
10
5 ÇEŞİT KURALINA UYUN
İftarda sofrada en fazla 5 çeşit yiyecek olsun. 5 formülünden şaşmayın.
Sofraya 1 çeşit çorba, 1 çeşit et yemeği, 1 çeşit sebze yemeği, 1 kase salata ve 1 bardak yoğurt koymaya çalışın.
9
/
10
PİLAV VE MAKARNAYA FREN
Çeşit çeşit pilavları, makarnaları, börekleri mümkün olduğu kadar az yapmaya veya hiç yapmamaya özen gösterin. Yaparsanız da 5 formülünden düşerek yerine koyun.
10
/
10
SAHURDA YOĞURT YİYİN
Yoğurt, ayran veya cacıksız iftar ve sahur sofrası olmasın. Bu yiyecekler protein, karbonhidrat, yağ ve kalsiyum açısından çok zengin yiyeceklerdir.
Hem tok tutar hem de metabolizmanızı çalıştırır. Özellikle her sahurda 1 bardak yoğurt yiyin.