Gümüşdere köyünde kaşıntıya, romatizmaya, egzamaya, mantara, yorgunluğa iyi geldiği iddia edilen kaplıca çevre köy halkının ve çocukların uğrak yeri oldu. Halk arasında 'Uyuz Gölü' olarak da bilinen doğal göl keşfedilmeyi bekliyor.
1
/
25
Sivas'ın merkeze bağlı Gümüşdere köyünde bulunan, kaynağını yer altından alan, halk arasında 'Uyuz Gölü' olarak bilinen kaplıca keşfedilmeyi bekliyor. Gümüşdere köyünde kaşıntıya, romatizmaya, egzamaya, mantara, yorgunluğa iyi geldiği iddia edilen kaplıca çevre köy halkının ve çocukların uğrak yeri oldu. Halk arasında 'Uyuz Gölü' olarak da bilinen doğal göl keşfedilmeyi bekliyor.
2
/
25
Gümüşdere köyü muhtarı Veli Karavelioğlu çok uzun zamandır kaplıcanın olduğunu belirterek,'Buraya biz çocukken, Çorum'dan, Tokat'tan, Yozgat'tan Kayseri'den keçi uyuzunu götürüyor diye keçilerini getirirlerdi. Bir taraftan giren keçi, diğer taraftan uyuzunu atıp çıkardı. Arazide ekin biçerken, çalışırken ne kadar yorulursak yorulalım bu suya gelince anadan doğmuş gibi dönüyoruz. Şuanda bir çok yerden insanlar geliyor, egzamaya, mantar hastalığına, bütün diz ağrılarına falan tamamen ilaç
3
/
25
Geçen biri geldi 'Ankara'ya, İstanbul'a götürdüm çocuğuma ilaç bulamadım ben bu suda devayı buldum' diyor. Şu su kıymeti bilinmeyen bir su, yetkililer gelsin bir görsünler. Egzaması olan, mantar hastalığı olan, romatizması olan gelsin girsin suya, deva bulamazsa kabahat bizde o zaman. Ben buraya Maden Teknik ve Arama Müdürlüğü'nü getirdim, Devlet Su İşleri'ni getirdim, hiç birinden hala dönüş olmadı. Eğer bu su Avrupa'da olsaydı, Türkiye'den Avrupa'ya şifa için giderlerdi. Buradan yetkililere sesleniyorum, Allah rızası için gelin bakın şu suyu boş geçirmeyin' dedi.
4
/
25
Köy halkından Samet Çiçekçi ise daha önce ağrıları olduğunu ve bu kaplıcaya girince geçtiğini ifade ederek,'Ben de buradan çok geldim geçtim, benimde ağrılarım vardı, güzelce yıkandım burada yüzdüm bu suyun şifalı olduğunu biliyorum gördüm. Herkesin gelip bu kaplıcayı ziyaret etmesini istiyorum' diye konuştu.
5
/
25
Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan sarı renkteki beşik şeklindeki kemerleri dolayısıyla Altınbeşik ismi verilen ve yer altı gölü üzerinde botla gezilebilen mağarayı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.
6
/
25
Sodalı suyu dolayısıyla turkuaz renginde olan göl, mağaranın içine süzülen ışıklarla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.
7
/
25
Mağaranın içine botlarla giren ziyaretçiler, kürek çekerek gizemli bir yolculuğa çıkıyor.
8
/
25
İbradı Kaymakamlığına vekalet eden Akseki Kaymakamı Murat Beşikci, yaptığı açıklamada, mağaranın yaklaşık bin 150 hektarlık Altınbeşik Milli Parkı alanı içerisinde yer aldığını söyledi.
9
/
25
Mağaranın ilk olarak 1966'da jeolog Temuçin Aygen tarafından keşfedildiğini belirten Beşikci, mağaranın son yıllarda tanınırlığının arttığını bildirdi.
10
/
25
Zamanla İngiliz, Japon ve Fransız mağaracıların Altınbeşik'te keşif çalışmaları yaptığını ifade eden Beşikci, 'Mağaranın temel yapısı 3 katlı bir sistemden oluşuyor. Yaklaşık 200 metre olan mağaranın giriş kısmı yaz kış su altında kalıyor. Bu bölüm turistlerin ziyaretine açık. Gelen turistler botlarla mağaranın 200 metrelik kısmını gezebiliyor.' dedi.
11
/
25
Mağaranın ikinci ve üçüncü katlarının sadece uzman mağaracılar tarafından incelenebildiğine işaret eden Beşikci, bu bölümlerin yer yer göletler ve akarsularla dolu olduğunu kaydetti.
12
/
25
Mağaranın yaklaşık 5 kilometrelik kısmında keşif çalışmaları yapıldığını ifade eden Beşikci, 'Mağaranın genel uzunluğunun 10 kilometreyi bulduğu tahmin ediliyor.
13
/
25
Yöre halkı mağaranın Beyşehir Gölü ile bağlantılı olduğunu söylüyor. Uzmanlar mağaranın 130 milyon yılda oluşumunu tamamladığını belirtiyor.
14
/
25
Mağaranın üst kısımları sarkıt ve dikitlerle kaplı ayrıca tıpkı Pamukkale'de olduğu gibi mağarada yer yer travertenler de görülüyor. Bu da mağarayı ziyaret edenlere eşsiz bir manzara sunuyor.' diye konuştu.
15
/
25
Altınbeşik'in Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise üçüncü en büyük yer altı gölüne sahip olduğunu vurgulayan Beşikci, mağaradaki suyun sıcaklığının yıl boyunca 18 derecede sabit kaldığının altını çizdi.
16
/
25
Yer altı gölünün suyunun sodalı olmasından dolayı canlı yaşamına uygun olmadığını dile getiren Beşikci, suyun aynı zamanda cilt rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanıldığını bildirdi.
17
/
25
Antalya Büyükşehir Belediyesi İbradı Meclis Üyesi ve İbradı Koordinatörü Serdal Çavuşoğlu ise mağaranın ve yer altı gölünün Oymapınar Barajı ile ilgili su kaynakları araştırılırken keşfedildiğini belirtti.