Barışçıl ve kendi halinde bir hayvan olan geyik, genellikle ormanlarda yaşar ve yalnızca yumuşak bitkileri yer.
Türü ne olursa olsun erkek geyiğin her yıl düşüp yeniden büyüyen boynuzları vardır. Bu boynuzlar kendilerini yırtıcılara karşı ve kavgada diğer erkek geyiklere karşı korumalarını sağlar.
2
/
42
Avcıların kraliçesi
Bu güzel, kararlı dişi aslan Kenya'daki Tsavo West Ulusal Parkı'nda yaşıyor.
Erkek aslandan daha hızlı ve daha hafif olan dişi aslanın avcılıkta eşi benzeri yoktur. Diğer büyük kedilerin aksine yavruları büyütmek için kenara çekilmez, sürüyle kalmayı tercih eder.
Aslanların sayısı gittikçe azalıyor. Afrika yabanında 30.000'den az aslan kaldığı tahmin ediliyor.
3
/
42
Kıvırcık tüylü
Biri yakın çekim mi dedi?
Adından da anlaşılacağı üzere İskoçya kökenli olan İskoçya ineği çift katlı tüyleri sayesinde çok soğuk iklimlerde yaşayabilen güçlü bir büyükbaştır. Kışın bu çocuğu içeri çağırmaya hiç gerek yok.
4
/
42
Dikkat!
Bu güzeller güzeli kurt, avını gözüne kestirmiş gibi görünüyor! Bir kurdun saatte 60 kilometre hızla koşabildiğini biliyor muydunuz?
Bu büyük köpek, hızlı ve çevik olduğu gibi, çok soğuk iklimlerde de yaşayabilir. Karmaşık sosyal davranışlar sergileyen sürüler halinde yaşarlar ve avlanırlar.
5
/
42
Su sıçratmak gibisi yok
Bu şişe burunlu yunuslar çok eğleniyor gibi görünüyorlar!
Şişe burunlu yunuslar aslında bayağı muzurlar, katil balinalar, beyaz balinalar, narvallar gibi bir dişli balina türüdür.
Şişe şekilli burunlarıyla ünlü bu güler yüzlü yüzücüler dünyanın sıcak ve ılıman denizlerinde yaşarlar.
6
/
42
Parlak bir kürk
İhtişamlı kızıl tilki veya diğer adıyla Vulpes vulpes evcil köpeklerin, çakalların ve gri kurtların da dahil olduğu Köpekgiller familyasındadır.
Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya'nın pek çok bölgesinde görülebilen kızıl tilkinin soğuk havalarda battaniye gibi kullandığı kalın, tüylü bir kuyruğu vardır.
7
/
42
Anasına bak yavrusunu al
Bu ufaklık da çok geçmeden büyüyüp annesi gibi amansız bir avcı olacak.
Dünyanın en hızlı kara hayvanı olan çita, üç saniye gibi bir süre içinde saatte 110 kilometre hıza ulaşabilir.
Bu inanılmaz hızın kaynağı ince vücudu, uzun uzuvları ve kuyruğu ile yedi metreye varan adım uzunluğuna ulaşmasını sağlayan aşırı esnek omurgasıdır.
8
/
42
Aile hayatı
Orkalar katil balina olarak bilinse de aslında yunus ailesinin en büyük üyesidir.
Tam olarak büyümüş erkeklerin 10 metreden fazla uzunluğa ve 9.800 kilogram (neredeyse 10 ton) ağırlığa ulaştığı biliniyor.
Bu çok zeki deniz memelileri 50 kadar aile üyesiyle birlikte yaşar ve avlanma, beslenme, sosyalleşme ve göç yolları hakkında temel bilgileri bir nesilden sonrakine aktarırlar.
9
/
42
Uzun yolun yolcuları
Hassas görünen kral kelebekleri 6-8 ay kadar yaşayabilir ancak bu süre içinde milyonlarcası yazın yaşadıkları ABD ve Kanada'dan kışı geçirmek için Meksika'ya binlerce kilometrelik bir yolculuk yapar.
Türe özgü turuncu, beyaz ve siyah kanatları önemli bir amaca hizmet eder. Kelebeğin zehirli olduğu sinyalini vererek yırtıcı hayvanları uzaklaştırır.
10
/
42
Ne gaga varmış sende!
Cornell Ornitoloji Laboratuvarı'na göre, zarif kılıçgaga sulak alanlarda gezerken uzun, yukarıya dönük gagasını suda yaşayan omurgasızları yakalamak için kullanır.
Bu kuşlar uzun bacakları sayesinde kuru kalmayı da başarırlar.
ABD'nin pek çok bölgesinde yaşayan bu siyah-beyaz kuşların çoğu kış aylarında California'nın vadilerine veya kıyılarına göçer.
11
/
42
Mavi güzellik
Büyük mavi balıkçılın ayırıcı özellikleri mavi-gri tüyleri, uzun bacakları ve fırsatını bulduğunda avını hızla yakalama becerisini gizleyen yavaş hareketleridir.
Bu etkileyici kuşlar ABD ve Kanada'da, bataklıklardaki balıklarla beslenir.
12
/
42
Sevimli mi sevimli
Bu şirin deniz memelilerinin en sevdiği yemekler deniz yosunu, mangrov yaprakları ve alglerdir.
Smithsonian.com'a göre, deniz inekleri her gün ağırlıklarının yüzde 10'u kadar bitki yer!
Büyük burunları ve buruşuk, gri derilerinin filleri hatırlatması normal çünkü bu iki tür 50 milyon yıl önce aynı kara hayvanlarından evrimleşti.
13
/
42
Ve perde...
Bu dramatik kostümlü kızıl aynak, Güney Amerika'nın kuzey bölgelerindeki bataklıklarda, sığ göllerde ve diğer sulak alanlarında yaşar.
Canlı kırmızı rengi, menüsünü oluşturan kabuklulardaki karoten maddesinden gelir.
14
/
42
Bazıları dağınık sever Anavatanı İskoçya'nın kuzeydoğu kıyısındaki Shetland Adaları olan Shetland midillisi ufak olmasına rağmen sergilediği güç ve dayanıklılıkla ünlüdür.
Memleketinin soğuk iklimine uyum sağlayan bu midillinin en göze çarpan özelliği güzel tüyleri ve kalın yelesidir.
15
/
42
Kulak kesildik
Tavşan ve yaban tavşanı arasındaki fark nedir?
İkisi de tavşangiller (Leporidae) ailesinin üyeleridir ancak genelde daha büyük olan yaban tavşanlarının kulakları ve arka ayakları da daha büyüktür.
Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'nın çoğu bölgesinde yaşayan bu otoburlar çayır gibi açık alanlarda yuva yaparken tavşanlar ağaç ve çalı yakınlarına yerleşirler.
16
/
42
Çimlerde yuvarlanmak
Aslan yavruları ne kadar sevimli ve masum görünseler de yetişkinliğe eriştiklerinde cinsiyetlerine bağlı olarak 120-230 kilogram arasında bir ağırlığa ulaşacaklar.,
Yetişkin bir aslandan korkmak için tek neden büyüklüğü de değil, erkek aslanın kükremesi sekiz kilometre öteden duyulabilir!
17
/
42
Düşünüyorum, öyleyse miyav
Bu güzeller güzeli kedi bir leopar. Afrika'dan Asya'ya dünyanın çeşitli bölgelerinde yalnız yaşayan bir yırtıcı.
Kamuflaj ustası olan leopar yalnızca geceleri avlanır ve avını huzur içinde yemek için ağaç tepelerine taşır.
Habitat kaybı, avlarının azalması ve insanlar tarafından avlanması nedeniyle bugün leopar tehdit altındaki türler arasındadır.
18
/
42
Gözlere şenlik
Bu iki deve Sina Çölü dağlarının üzerine batan güneşi izliyor gibi görünse de muhtemelen uzun bir yürüyüşün ardından dinleniyorlar.
Evcil bir deve günde 50-60 km yol kat edebilir ve gerekirse saatte 65 km hızla koşabilir. Bir seferde çok miktarda su içebilen develer sekiz günden uzun bir süre hörgüçlerinde taşıdığı su sayesinde hayatta kalabilir.
2002'den bu yana vahşi develer yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Dünyada yalnızca 1000 tane vahşi deve kaldı.
19
/
42
Tatlı tüy yumağı!
Kutup tilkisi, tüyleri çevresine uyum sağlayan bir hayvandır. Kışın kar gibi beyaz olan kürkü, baharla birlikte kahverengi veya gri tonlarına döner. -50 dereceye kadar sıcaklıklarda yaşayabilen kutup tilkisi kışın yeterli yemek bulmakta zorlanır.
Av az olunca kutup ayılarının izlerini takip eder ve onların artıklarıyla beslenir.
20
/
42
Uzun boyunlu zarafet Afrika'da bir ulusal parkta çekilen fotoğraftaki bu memeli, altı metre uzunluğa ve iki ton ağırlığa ulaşabilir.
Uzun boynu sayesinde diğer hayvanların ulaşamadığı yeşilliklere ulaşabilir.
Zürafa habitatının yok olması, iklim değişikliği ve nüfus bölünmesi gibi pek çok tehditle karşı karşıyadır.
21
/
42
Maceraya koşuyoruz
Otobur bir memeli olan Afrika antilobu tüm gün dolaşır. Binlere varan üyeden oluşan sürüler yağmurlu mevsimlerin sona ermesiyle daha nemli bölgelere ulaşmak için Kenya içinde göç eder. Resimde, Mara Nehri'ni geçen bir antilop sürüsü görülüyor.
22
/
42
Bakıyorum da peşimden geliyorsun...
Bu vaşağın şakası yok! Vaşak, tavşanı tercih eden bir yırtıcıdır ancak kemirgenler ve kuşlarla da beslenebilir.
Genellikle sakin ve yalnız bir hayat süren vaşaklar çoğunlukla yemek bulmak için hareket ederler.
Vaşak, Kanada'nın batı kıyılarındaki İngiliz Kolumbiyası, orta güney ve en kuzey bölgeleri dışında, ülkenin çoğu bölgesinde yaşar.
23
/
42
Aman ne tatlı şey!
Her hayvanın yavrusu sevimlidir fakat bebek şempanzeden daha tatlı bir şey gördünüz mü?
Şempanze, güvenlik için geceleri ağaçlarda uyuyan sosyal bir primattır. Primatologlar, bu zeki türün sopa ve taştan ağaç kabuklarına kadar pek çok aleti kullanabildiğini söylüyor.
İnsan ve şempanzenin genlerinin yüzde 98'ini paylaştığı düşünülürse bu pek de şaşırtıcı değil.
24
/
42
Saraylı penguen Kutupların kralı!
Pek hareketli olmayan kral penguenler binlerce üyesi olan koloniler halinde deniz yakınlarında yaşarlar.
Yavruların kalın, kahverengi tüyleri büyüdükçe renk değiştirir. Bir yaşına geldiklerinde neredeyse yetişkin boyutuna ulaşırlar.
25
/
42
Cebeli Tarık'ın koruyucusu
Avrupa'da doğal ortamında yaşayan tek maymun olan Berberi şebeği, nesli tükenmekte olan türlerdendir.
Bu maymun plantigraddır, yani tabanlarına basarak yürür. Çoğunlukla meyve ve yaprakla beslenir ancak arada çiçek soğanları ve mantarlar da menüye eklenir.
26
/
42
Yaşlı ve bilge
Bu harika fotoğrafta da görüldüğü gibi sosyal varlıklar olan filler dünya üzerinde yaşayan en büyük kara hayvanlarıdır.
Ne yazık ki bu hayvanlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 1989'da yürürlüğe giren fil dişi ticareti yasağına rağmen, bu görkemli memeliler yıllarca dişleri için avlandılar.
World Animal Foundation'a göre her yıl dişleri için binlerce fil öldürülüyor, bu da her 15 dakikada bir filin öldüğü anlamına geliyor.
27
/
42
Sarı gözlü avcı
İşte peşinize düşmesini istemeyeceğiniz bir kuş!
Kanada'nın kuzey bölgelerinde yaşayan kar baykuşu, zamanının çoğunu tünediği yerden av bulmak için çevresini tarayarak geçirir.
Belirli bölgelerde besin bulma zorluğu kar baykuşu için bir tehdit olabilir ancak besin bulmak için uzun mesafeler aşabilir.
Elektrik hatları ve arabalar gibi teknoloji ürünleri ile insan etkinliği en büyük tehdittir. Neyse ki kar baykuşlarının avlanması Kanada'da yasaktır.
28
/
42
Zorlu ufaklık
İskandinavya'nın ilk sakinleriyle birlikte gelen İzlanda atı, İzlanda iklimine uyum sağlamış küçük, güçlü bir türdür. İyi ki de böyledir çünkü İzlanda'da atlar tüm yılı dışarıda geçirir!
29
/
42
Süslenme zamanı!
Büyük primatlar gibi papağan da zekidir ve insan dilini taklit edebilen yegane hayvandır.
Papağanların ayaklarının bölünmüş olduğunu fark etmiş miydiniz?
Pençelerinden iki tanesi öne, diğer ikisi arkaya bakar. Böylece dallara daha kolay tutunur ve nesneleri daha kolay taşırlar.
30
/
42
Ben midilli değilim!
Kim demiş zebralar yumuşak başlıdır diye? Bu hayvanlar hiç evcilleştirilmedi. Zebralar ne insanlarla ne de bir 'sahibin' sunacağı rahatlıkla ilgilenir.
Bu sosyal atlar sürüler halinde yaşarlar ve ot, saz, yaprak ve çimenle beslenirler. Henüz kanıtlanmasa da bilim insanları çizgilerinin özellikle sürü koşmaya başladığında yırtıcıların gözlerini kandırmaya yaradığını düşünüyorlar.
31
/
42
Kıskanç!
Bu kartal bir diğerinin yediği şeyi o kadar kıskanıyor ki avını çalmaya çalışıyor.
Manzaranın verdiği saldırganlık hissi, üzerlerine büyülü bir şekilde yağan kar taneleriyle yumuşuyor.
Kartal o kadar hızlı ve çevik bir yırtıcıdır ki elinden çok az av kurtulabilir. Dünyada 50'den fazla kartal türü var. Birine denk gelecek şansınız oldu mu?
32
/
42
Koca dansçı
Kambur balinalar için Alaska ve Hawaii arasındaki mesafe bir adımlık yoldur.
Aynı yıl içinde 25 bin km mesafe katedebilen kambur balinalar, gezegendeki en büyük hayvanlardan biridir. Bu deniz devi, kril ve küçük balıkları yiyerek beslenir; bu canlıları baloncuklarla çevreler ve bir lokmada yutar.
Balık avlama malzemeleri, zehirli atıklar ve gemiler bu deniz memelisi için ciddi tehditlerdir. Balina izlemeye giderseniz güvenli mesafelerle ilgili düzenlemelere uygun davranın.
33
/
42
Ovaların devi
ABD'deki Yellowstone Ulusal Parkı sakinlerinden olan bu muhteşem bizon, Kuzey Amerika'da kalan 350- 400 bin bizondan biri.
Yalnızca ot ve sazlıkla beslenen bu büyük boynuzlu neredeyse tehdit altında türlerden kabul ediliyor.
34
/
42
Deniz tanrıçası
Yüzen bir kaplumbağa fotoğrafının huzur veren bir yanı var. Yürürken biraz tuhaf ama yüzerken muhteşem görünen deniz kaplumbağasının kabuğu yaygın inanışın aksine, pul değil, deridir.
Yalnız yaşamayı tercih eden kaplumbağalar yalnızca yuva yapmak için sahillerde bir araya gelirler.
Pek çok deniz kaplumbağası türünün yüz yüze olduğu tehditler kısmen yırtıcılar, yuva alanlarının yok edilmesi ve kirliliktir.
Ne yazık ki kaplumbağalar çoğu zaman denizanası zannederek plastik poşetleri yedikleri için ölürler.
35
/
42
Uçuyorum!
Deniz şeytanı neden sudan sıçrayıp durur? Belki parazitlerinden kurtulmaya belki de dişisine kendini beğendirmeye çalışıyordur.
Bilim insanları bunun nedenini hala bilmiyorlar ama araştırmaya devam ediyorlar.
Deniz şeytanı hakkında bildiğimiz şeyler de var. Örneğin beş metreye kadar büyüyebilir ve bir tondan ağır olabilirler.
36
/
42
Küçük domuzcuk
Birkaç hafta içinde sevimli çizgileri yok olacak ve bu dünya tatlısı domuzcuk kırmızı bir yaban domuzu olacak, sonra da rengi kahverengiye dönecek.
Arkadaşları gibi o da meyve, tahıl, çiçek soğanları ve yerin üstünde ya da altında bulunan diğer besinlerle beslenir.
Yaban domuzu için insandan başka bir yırtıcı yoktur. Çoğu ülkede yaban domuzu beslemek ve avlamak yasak değildir.
37
/
42
Biri 'balım' mı dedi?
Boz ayı, göç zamanı ağırlıklı olarak sebze ve somonla beslenmesiyle diğer etoburlardan ayrılır.
Çoğunlukla Kuzey Amerika'da yaşayan boz ayı kendisini tehdit eden tek yırtıcı olan insanla arasına mesafe koymayı tercih eder.
38
/
42
Alaycı bir tebessüm
Latin Amerika ülkelerinde yabanda yaşayan lama eti, kürkü ve yarenliği için evcilleştirilmiş ve artık Avustralya'da bile yaşıyorlar.
Ve evet, lamaların tükürdüğü doğru, onlar da kendilerini bir tek böyle ifade ediyorlar! Yine de insanların üzerine tükürmesi çok doğru bir davranış olmayabilir.
39
/
42
Zarif bir kelebek için küçük bir mola
Güney ve Orta Amerika'ya özgü bir tür olan mavi morfo kelebeğinin kanatları sürprizlerle doludur.
Üst tarafı göz alıcı bir mavi, iç tarafı ise kamuflaj becerisi kazandıran kahverengi ve benek desenlidir.
Bu küçük, hassas böcek nadiren 120 günden fazla yaşar ve ormanların yok edilmesi nedeniyle ciddi tehdit altındadır.
40
/
42
Onaylamayan bakışlar
Koyunların göz bebeklerinin yatay olduğunu fark etmiş miydiniz?
Bu özellik yalnızca onlarda yok; kurbağalar, yılanlar ve keçiler de yatay göz bebekli hayvanlar. Bu göz bebekleri, hayvanın görüş alanını genişletir ve çevrelerini daha iyi görmelerini sağlayarak yırtıcıları tespit etmelerini kolaylaştırır.
41
/
42
Keskin pençeli pofuduk
Ayı porsuğu ağaçlık ve dağlık bölgelerde, insanlardan çok uzakta yaşar. İyi ki de öyle yapar çünkü 'kokarca ayısı' lakabının hakkını veren bir koku salgılar.
Ayı porsuğu, ısrarcı bir ayıyı püskürtecek kadar yırtıcı olabilir.
Tarım alanlarında ve çevredeki bozulmalar bu küçük memeliyi savunmasız hale getirdi. Türün devam etmesi büyük oranda doğal yaşam alanının korunmasına bağlı.
42
/
42
Bu kedinin çekineceği bir şey yok
Yüzde 95'i Rusya'nın en doğusunda yaşayan Sibirya kaplanı geyik, mus, bufalo gibi büyük avların peşine düşmekten çekinmeyen yalnız bir kedi.
Bu muhteşem kediler, izinsiz avlanma ve habitatlarının yok edilmesi nedeniyle ciddi tehdit altında. Yabanda 500'den az sayıda Sibirya kaplanı kaldı.