30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

21 Mart 2020 ilkbahar ekinoksunun özellikleri nelerdir?

İlkbahar ekinoksu bu sene de (21 Mart) gerçekleşti. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu'nda güneş ışınları ekvatora dik açı (90 derece) ile geliyor. Bu olayla birlikte gece ve gündüz birbirine eşitlenmekte, hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına girmektedir. İlkbahar ekinoksu ile gündüzler uzamaya, geceler kısalmaya başlıyor. 21 Mart ilkbahar ekinoksuna dair merak edilenlerin tümünü sizler için derledik.

22 Mart 2020 Pazar 09:32 - Güncelleme:
21 Mart 2020 ilkbahar ekinoksunun özellikleri nelerdir?

Ekinoks, ilkbahar ekinoksu ve sonbahar ekinoksu olmak üzere yılda iki kez tekrarlanıyor. Ekinokslarda Bu tarihte gece ve gündüz birbirine eşit oluyor. İlkbahar ekinoksu ile gündüzler uzamaya, geceler kısalmaya başlıyor. 21 Mart tarihi Güney Yarım Küre'de sonbahar, Kuzey Yarım Küre'de ilkbahar başlangıcı olarak sayılıyor. 21 Mart 2020 ilkbahar ekinoks özelliklerine haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. 

Ekinoks tarihleri nedir? Sonbahar ekinoksu ne zaman?

EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks kelimesinin kökeni Latince aequinoctium (aequi- “eşit” ve -noct “gece”) kelimesine dayanır ve ekinoks dünya genelinde gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu gün olarak bilinir. Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır - İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu. 23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer.

21 MART 2020 İLKBAHAR EKİNOKS ÖZELLİKLERİ NELER?

Ekinoks (gün-tün eşitliği, gece-gündüz eşitliği veya ılım olarak da bilinir), Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.