3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Aras’ın katili ‘damacanaya atış’ deneyi ile çözüldü

Gösteride başından vurulan 14 yaşındaki Aras’ın ölümüne gaz fişeğinin neden olup olmadığını belirlemek için polislerin silahıyla damacanaya atış yapıldı. Soruşturmada 14 yaşındaki S.A. cinayet şüphelisi olarak tutuklandı.

20 Nisan 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Aras’ın katili ‘damacanaya atış’ deneyi ile çözüldü

Adana’da PKK yandaşları geçen yıl 15 Haziran günü, Diyarbakır’ın Lice İlçesi’ndeki olayları protesto etmek için Hürriyet Mahallesi’nde yol kesip, müdahale eden polise taş ve molotofla saldırdı. Polis, tazyikli su ve biber gazıyla göstericileri dağıttı. Göstericiler ara sokaklara kaçışırken, başından vurulan İbrahim Aras adlı gencin cesedi bulundu.

Gaz fişeği mi öldürdü

Olayın ardından İbrahim Aras’ın polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu öldüğü öne sürüldü, ancak ön otopside, kesin ölüm nedeni belirlenemedi. Bunun üzerine alınan örnekler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. İstanbul Birinci Adli Tıp İhtisas Kurulu olayla ilgili raporunda ‘ateşli silah yaralanması’ dedi.

Su damacanasına atış yapıldı

Adli Tıp raporu sonrası, Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla üniversiteden bilim insanlarının da desteği ile deney yapıldı. Üniversite öğretim üyeleri yaptıkları çalışmada gaz fişeğinin atıldığı yer ile çocuğun öldüğü yerin mesafesinin 35 metre olduğunu belirledi. Bunun üzerine 15 yaşındaki bir çocuğun kafatasından az daha yumuşak olan cismin damacana olacağını belirlendi. Bir çevik kuvvet polisi Aras’ın öldüğü yerdeki açıdan ve mesafeden damacanaya atış etti. Yapılan bu ateş sonucunda damacana da çatlak oluştu ama tamamen parçalanmadı. O gün orada polisin envanterinde bulunun bütün silahlar da damacanaya ateş etti ancak o silahlarda damacanayı Aras’ın kafatası gibi parçalayamadı. Polis bütün bu delilleri mahkemeye sundu.

14 yaşındaki S.A. tutuklandı

Polisin yaptığı çalışmada Aras cinayet şüphelisinin 14 yaşındaki S.A. olduğunu belirledi. 9 ayrı suçtan kaydı bulunan S.A. Eminağa Caddesi’nde yakalandı. Aras’ı pompalı tüfekle ateş ederek öldürdüğü iddiasıyla S.A. tutuklandı.