29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Reşat Petek: AYM kararları paralele cesaret verdi

Emekli Başsavcı Reşat Petek, “AYM’nin son kararları paralel yapıya ve bu sürece inanmadığını ortaya koyuyor. ‘Paralel bu sayede geri dönecek’ deniyor. Ancak AYM kararları geçmişe yürümez” dedi.

ERDİNÇ AKKOYUNLU4 Ekim 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Reşat Petek: AYM kararları paralele cesaret verdi
ANAYASA MAHKEMESİ ÖRGÜTLE MÜCADELEYİ DİKKATE ALMADI
 
Anayasa Mahkemesi’nin, hükümetin paralel yapı ile mücadele etmek için torba yasa ile çıkardığı “kolluk kadrolarına yapılan görevden alma işlemleri hakkındaki mahkeme kararlarının 2 yıl içinde yerine getirileceği, bu işlemlerle ilgili mahkeme kararlarının yerine getirilmemesinin ceza soruşturmasına konu edilemeyeceğini  düzenleyen hükmü” iptal etmesini Emekli Başsavcı Reşat Petek, STAR’a değerlendirdi. AYM’nin, hükümetin paralel yapı ile ilgili mücadelesine inanmadığını kararıyla gösterdiğini anlatan Reşat Petek, şöyle konuştu: “Yargı içinde, bir paralel yapılanma gündemde. Bununla mücadele söz konusu. Teorik olarak bakıldığında; yürütmenin bütün idari eylem ve işlemleri yargının hukuksal denetimine tabiidir. Ama yargı hukuku askıya alıp da, yargının belirli bölümleri örgütsel bir bağlantıyla bir cemaatin, bir grubun emir ve talimatını hukukun üstünde görüyorsa, taşların yeniden yerine oturtulması için yasama organları bu hususları dikkate alır. ”

Destek olur algısı var

Petek, şunları söyledi: “AYM’nin son yasa iptaliyle ‘Paralel yapı, AYM sayesinde görevlerine geri dönecek’ deniyor. Bilinmeli ki, AYM kararları geçmişe yürümez. Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren uygulanır. İptalden sonraki hükümler onlar için uygulanır. Önceki görevden almaları kapsamaz. Demokraside çözüm yeri, yargı mercileri değil TBMM’dir.” 

MAĞDURİYETLER YAŞANACAK

AYM’nin TİB ile ilgili Torba Yasa’daki iptal kararını Avukat Cahit Özkan da eleştirdi. Özkan, “Bu yasal düzenleme yapılırken kanunun gerekçesi olan hususlar vardı. Türkiye’de antidemokratik bir şekilde düzene müdahale etmek isteyen çevreler vardı. Özellikle internet ortamında her türlü kara propagandayı, şantajı yapmak suretiyle hukuka aykırı bir ortam oluşturdu. Bu tür uygulamaların olduğu internet ortamında çıkar amaçlı suç örgütlerin amacına ulaşmasını engellemek, anayasa ve uluslar arası sözleşmelerde güvence altına alınan özel hayatın gizliliği ve kişilik haklarına saldırıyı önlemek için yapılmış bir düzenlemedir. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra internet yoluyla şantaj gibi uygulamalar konusunda mahkemeler karar verecekse, TİB’den bu yetki alınmışsa çok ciddi mağduriyetler yaşanabilir” dedi. SEDA ÇAKMAK