24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Bayramda mezarlığa gitmek yasak mı? İşte Kurban Bayramı mezarlık ziyareti yasak olan iller

Kurban Bayramı öncesinde en çok merak edilen konuların başında Kurban Bayramı mezarlık ziyareti yasak olan iller geliyor. Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle bazı illerde Kurban bayramında mezar ziyareti yasaklandı. Dört gün sürecek Kurban Bayramı'nda kaybettikleri yakınlarını ziyaret etmek isteyenler, konuyla ilgili internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, Bayramda mezarlığa gitmek yasak mı? İşte Kurban Bayramı mezarlık ziyareti yasak olan iller

30 Temmuz 2020 Perşembe 15:35 - Güncelleme:
Bayramda mezarlığa gitmek yasak mı? İşte Kurban Bayramı mezarlık ziyareti yasak olan iller

Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda koronavirüs salgını nedeniyle mezar ziyaretleri yasaklanmıştı. Vatandaşlar Kurban Bayramında da yasak olup olmadığını merak ediyor. Peki Bayramda mezarlığa gitmek yasak mı? Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle bazı illerde Kurban bayramında mezar ziyareti yasaklandı. İl Hıfzıssıhha Meclis Kurullarının aldığı karara göre 2020 Kurban Bayramı mezarlık ziyareti saatleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında bazı önlemler alındı. Bazı illerde Kurban Bayramı'nda toplu olarak bayramlaşma ve mezarlık ziyaretlerinin yapılmamasına karar verildi. Peki hangi illerde Kurban bayramında mezar ziyareti yasaklandı? İşte Kurban Bayramı mezarlık ziyareti yasak olan iller…

KURBAN BAYRAMINDA MEZAR ZİYARETİ OLAN İLLER

ZONGULDAK

Zonguldak Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi ise Kurban Bayramıyla ilgili alınan kararları açıkladı.

Açıklamada, koronavirüs salgınının etkinliğini azaltmak amacıyla toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak için 5 maddelik karar alındığı ifade edildi. Karara göre, il genelinde Kurban Bayramı arifesi ve bayram süresince toplu olarak mezarlık ziyaretleri yasaklandı. Bireysel olarak yapılacak mezar ziyaretlerinde oluşabilecek insan yoğunluğunu azaltmak için mezarlık giriş ve çıkışların ayrı noktalardan yapılmasına karar verildi. Bayramda kalabalık şekilde bayramlaşma ve yemek organizasyonlarına da yasak getirildi.

GAZİANTEP

Gaziantep'te, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında mezarlık ziyaretleri 3 gün süreyle yasaklandı. Vali Davut Gül başkanlığındaki Kovid-19 salgını kapsamındaki sağlık değerlendirme toplantısı, Valilik Amfi Salonu'nda gerçekleştirildi.

Gül, toplantıda alınan bazı kararlara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Salgın hastalıktan dolayı Gaziantep'te perşembe, cuma, cumartesi mezarlık ziyareti yasaklanmıştır. Düğünler azami 2 saatle sınırlandırılmış olup, ayrıca kına, çeyiz gibi törenler yapılmayacaktır. Düğün salonlarının kameralarından da kurallara uyulup uyulmadığı denetlenecektir." ifadesine yer verdi.

KARABÜK

Karabük Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, İl Hıfzıssıhha Meclis Kurulu tarafından Kurban Bayramı'nda, arife günü yapılacak mezarlık ziyaretlerinin toplu olarak yapılmamasına, mezarlık ziyaretlerinde sosyal mesafe kuralına riayet edilmesine, mutlaka maske takılmasına ve mezarlıklarda herhangi bir ikramda bulunulmamasına karar verildiği belirtildi.

BARTIN

Bartın Valiliği, Kurban Bayramı´nda köy bayramlaşmalarının, mezarlık ziyaretlerinin ve toplu organizasyonların yasaklandığını açıkladı.

Bartın Valiliği İl Hıfzıssıhha Meclisi, Kurban Bayramı ile ilgili alınan kararları açıkladı. Koronavirüs salgınının etkinliğini azaltmak amacıyla, il genelinde Kurban Bayramı arifesi ve bayram süresince toplu olarak mezarlık ziyaretleri yasaklandı. Bireysel olarak yapılacak mezar ziyaretlerinde oluşabilecek yoğunluğu azaltmak için, mezarlık giriş ve çıkışlarının ayrı noktalardan yapılmasına karar verildi. Özellikle köylerde gelenek haline gelen köy ve mahalleler arası toplu olarak yapılan bayram ziyaretleri ile toplu yemek organizasyonlarına da yasak getirildi. Ayrıca bayramlarda yapılan güreş ve futbol gibi turnuvalar da iptal edildi. Alınan kararlara uyulmaması durumunda, kişilere 392 lira, işletmelere ise 3 bin 180 lira para cezası uygulanacağı açıklandı.

Bayram namazı nasıl kılınır?