9 Mayıs 2024 Perşembe / 2 Zilkade 1445

Berat gecesinde hangi ibadetler yapılır? İşte Berat gecesine özel dua ve zikirler

Berat Kandili Müslümanlar tarafından çok büyük anlam ve önem taşıyor. O nedenle bu mübarek geceyi ibadetle geçirmenin çok büyük sevabı olduğu biliniyor. Müslümanlar, Berat gecesinde hangi ibadetler yapılır? sorusunu yoğun olarak araştırıyor. İşte Berat gecesinde yapılacak dua ve ibadetler. Berat gecesinde yapılacak ibadetler, dua ve zikirler haberimizde.

8 Nisan 2020 Çarşamba 09:44 - Güncelleme:
Berat gecesinde hangi ibadetler yapılır? İşte Berat gecesine özel dua ve zikirler

Mübarek üç aylarda Şaban ayının içerisinde olan Berat gecesinde yapılacak ibadetler araştırılıyor. Ramazan ayından önceki son kandil olan Berat Kandili, isminden de anlaşılacağı gibi kurtuluş ve günahlardan tövbe etmek için büyük bir fırsat olarak bilinir. 

Berat Kandili gecesinde tüm İslam aleminde dualar edilecek ve ibadetler yerine getirilecek. Allah'tan af ve merhamet dileyecek olanlar bu mübarek geceyi dua ve ibadet ederek geçirmek istiyor. Bu nedenle Berat gecesine özel dua ve ibadetler merak ediliyor. 

Berat Gecesi Duası :

"Allah'ım ! şayet ismimi saidler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan, oradan sil Ya Rabbi ! Çünkü Sen buyuruyorsun ki¸ "Dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz O'nun katındadır" (Ra'd su. Ayet 39)

Kaynakların belirttiğine göre Berat Gecesine ait özel bir namaz yoktur. İmam-i Gazzali, bu gece her rek'atında Fatiha'dan sonra on ihlas okunmak suretiyle kılınacak yüz rek'at veya Fatiha'dan sonra yüz ihlas okunan on rek'at namaz kılmanın çok sevap olduğuna dair bir rivayet nakletmişse de (İhya, 1.203), Zeynuddin el- Iraki ve Nevevi gibi alimler bunun aslının olmadığını ve bid'at olduğunu kaydetmişlerdir. (El-Mecmu',1V.56)

lll.yüzyılda yaşayan Fakihi, Mekke'de Berat Gecesinin kutlanması ile ilgili bilgi vermektedir. Mekke halkı Mescid-i Haram'da namaz kılmak, Kabe'yi tavaf etmek ve Kur'an okumak suretiyle Berat Gecesini ihya ederlerdi. (Ahbaru Mekke,lll.84) Fakihi den üç asır sonra Mekke'yi ziyaret eden İbn Cübeyr de benzer bilgiler vermektedir. (er.Rihle.119-120). Berat Gecesinde halka tatlı dağıtma geleneğini ilk başlatan kişi ise Selçuklu Veziri Fahrülmülk olduğunu İbn Kesir eserinde belirtmektedir. (İbn Kesir.Xll.7)

BERAT KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

– Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.