7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

Cumartesi kandil mi? Berat Kandili hangi gün?

Berat Kandili hangi gün? sorusunun cevabı, üç ayların 3. kandili için hazırlık içerisinde olan bireyler tarafından merak ediliyor. İslam inancına göre 'berat', günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor. Kandil günü müminlere temizlenme, günahlardan arınma imkanı sunulur. Peki Cumartesi kandil mi? İşte detaylar...

24 Mart 2021 Çarşamba 13:04 - Güncelleme:
Cumartesi kandil mi? Berat Kandili hangi gün?

Berat Kandili'nin yaklaşmasıyla birlikte Müslümanlar, bu faziletli günde ibadet etmek için gün saymaya başladılar. Bu yıl Ramazan'ın müjdecisi olan ve Şaban ayının içerisinde yer alan Berat Kandili, dualar ve ibadetlerle idrak edilecek. Berat Kandili, "Üç aylar"ın ikincisi şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor. Peki Berat Kandili hangi gün? Cumartesi kandil mi? İşte konu hakkında detaylı bilgi

BERAT KANDİLİ HANGİ GÜN? CUMARTESİ KANDİL Mİ?

Berat Kandili 27 Mart 2021 tarihinde idrak edilecek. Yılın üçüncü kandili cumartesi gününe denk geliyor.

Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

BERAT KANDİLİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ

Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak demektir. Berat ve beraet, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir. Mü'minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak "Berat Gecesi" denilmiştir.Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin çok sevabi ve feyzi vardır. Bu konuda Resul-u Ekrem şöyle buyurmuştur: "Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (şaban ayının on dördüncü günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (Ibn Mâce)

Ayrıca, Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildigi gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.

Berat Kandili nedir? Berat Kandili'nin önemi ve fazileti