30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Mehmet Demir: Paraleller bir oyunuzu da bize verin diye adliyeleri geziyorlar

YARSAV desteğine rağmen HSYK seçimi için yeterli oya ulaşamayacağını gören paralel yapı adliyeleri gezerek her birinin 11 oy hakkı olan hakim ve savcıları bir oy kendilerine vermeleri için iknaya çalışıyor.

HELİN ŞAHİN15 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Mehmet Demir: Paraleller bir oyunuzu da bize verin diye adliyeleri geziyorlar

İstanbul savcısı Mehmet Demir, paralel yapının adaylarının HSYK seçimlerini “Ölüm-kalım meselesi” olarak gördüklerini ifade ederek, kazanabilmek için ilginç yollara başvurduklarını söyledi. Kendi oyları, YARSAV’dan gelecek desteği hesaplayan paralelcilerin, seçilmek için yeterli oy sayısına ulaşabilmek için de her biri 11’er oy kullanma hakkı olan seçmenlere “Bir oyunuzu da bize verin” baskısı yaptığını söyledi. 

İbrahim Okur liderleri

17-25 Aralık yargı darbesi girişimleriyle ilgili açıklamalarıyla dikkat çeken savcı Mehmet Demir, bu kalkışmayla yargı içindeki paralel yapının varlığının ortaya çıktığını belirtti. HSYK’nın öncelikle bu darbe teşebbüsünü yapanları araştırması gerekirken, bu kişileri savunan bir tutum sergilediğine dikkat çeken Demir, “Gerçekten bu hakim ve savcılar yolsuzluk soruşturması mı yürüttü yoksa hükümeti mi devirmeye çalıştı. Bunu araştırmaları gerekirken HSYK kalktı darbecileri savunan bir bildiri yayınladı” dedi. HSYK’daki paralel yapının 2010’da şu an 1’inci Daire Başkanı olan İbrahim Okur tarafından kurulduğunu öne süren Demir, “Paralel yapının yargı ve HSYK’daki başı İbrahim Okur’dur. 2010’daki seçimlerde hükümeti ‘Üyeler bağımsız’ diye yanılttılar. Bu şekilde HSYK’yı ele geçirdiler. İbrahim Okur 1996’dan bu yana paralel yapıya hizmet etmiştir” diye konuştu.

Yargıya da operasyon

Yargının atamayla gelinebilecek önemli yerlerden biri olduğunu kaydeden Demir, “Yargı devleti oluşturan üç kuvvetten biridir. Eğer yargıyı ele geçirirseniz devletin en az üçte birini ele geçirirsiniz. Bunlar planlı bir hareketin neticesidir” dedi. Demir, HSYK seçimlerinin paralel yapı için ölüm kalım savaşı olduğunu belirterek “Seçilmedikleri zaman HSYK’daki etkileri ve yargı üzerinde kurdukları baskı, tehdit ve şantaj da bitecek. Bütün korkuları şu an emniyetteki paralel soruşturmasının yargıya sıçramasıdır” dedi.

‘Paralel+YARSAV 4 bin EDER’ hesabı

Demir, HSYK seçimlerini almak için Türkiye genelinde adliye adliye gezen paralel yapının nasıl bir taktik yürüttüğünü şöyle aktardı: “Önce bağımsızmış gibi görünen şu an halen HSYK adayı olan şahısları aday yapıyor. En büyük taktikleri ise ‘Siz Yargıda Birlik’in adaylarına 10 oy verin ama bir oyunuzu da bizim bir adaya verin’ şeklinde. Şimdi paralel yapıya oy verecek çok sayıda meslektaş var. YARSAV’dan da destek alsalar eder 4 bin oy. Bu 4 bin oy seçilmeye yetmez.

Çünkü Yargıda Birlik Platformu’nun en az 5 bin 500 oy alması çok yüksek. Aradaki farkı Yargıda Birlik Platformu’na oy verecek kişilerden en azından bir oyun kendilerine verilmesini sağlıyorlar. Her seçmen 11 oy kullanacak. Her seçmen bir oyunu paralel yapının adaylarından birine verirse oylarını 7 bine çıkarırlar. Her yerde bunu talep ediyorlar. ‘Ne olacak bir oyu da bize verin’ diyorlar. Böylece seçimi almayı düşünüyorlar. Kimse bağımsız gibi görünen kriptolu paralel yapının adaylarının bu oyununa gelmemeli. 11 oyun tamamını Yargıda Birlik Platformu’na vermeli. ‘Nasıl olsa kendi oyumuzu alırız, YARSAV’da bizi destekler. Bu iki grubun dışında kalan hakim ve savcıların birer oyunu alırsak seçimi kazanırız’ diyorlar, planları bu.”

Mezarlıktan geçerken ıslık çalıyorlar

Paralel yapının seçimi kazanmasının birşeyleri değiştirmeyeceğini anlatan Demir, “Türkiye bir çadır devleti değil.Yasalar değişir ve HSYK tarih çöplüğüne atılır. Paralel yapının hakim ve savcılarının ‘Biz geleceğiz ve her şey değişecek’ gibi söylemleri mezarlıktan geçerken ıslık çalmaya benziyor. Korkuyu yenmek ve kendi mensuplarını bir arada tutmak için söyledikleri şeyler” dedi.