7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

Ceyhan Mumcu: Uğur bunlara izin vermezdi

Uğur Mumcu'nun ağabeyi Cumhuriyet'teki savrulmayı anlattı. Ceyhan Mumcu, 'Cumhuriyet Ergenekon sürecinde FETÖ'ye yanaştı, kardeşim yaşasaydı bu duruma karşı mücadele ederdi' dedi.

2 Kasım 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ceyhan Mumcu: Uğur bunlara izin vermezdi

Atatürk’ün talimatıyla kurulan gazetenin terör örgütlerine destek vermesi eski çizgisinde olan sembol isimleri derinden etkiledi. Bu isimlerden en önemlisi ise adı Cumhuriyet Gazetesi’yle özdeşleşen Uğur Mumcu'nun ağabeyi Ceyhan Mumcu. Türkiye’nin en önemli kalemlerinden biri olan ve gazetede yazdığı dönemde suikastta kurban giden Uğur Mumcu’nun ağabeyi Avukat Ceyhan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi’ne düzenlenen operasyonu Akşam gazetesine değerlendirdi.

O zaman okumayı bıraktım

“Bir zamanlar ailemiz gibi gördüğümüz Cumhuriyet elimizden kaydı” diyen Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: Cumhuriyet bugün FETÖ ve PKK ile anılarak böyle bir şeyle karşı karşıya kalması bizi çok üzüyor. Orası eskiden benim için bir aile gibiydi. Ancak Ergenekon duruşmalarında ortaya koydukları tavır, beni hayrete düşürdü. O dönemle birlikte gazete çizgisini kaybetmeye başladı. Zaman’a kayyum atandığı dönemde Nazlı Ilıcak’ın ‘Bundan sonra ben de Cumhuriyet Gazetesi okuyacağım. Gazetemiz bundan sonra Cumhuriyet’ deyince ben de artık okumayı bıraktım.

KIRILMA SÜRESİ ERGENEKON!

Ergenekon duruşmalarıyla birlikte Cumhuriyet’in politikasında kırılma yaşandığını belirten Mumcu, “Duruşmalar sırasında utanç verici politika izlediler. Ergenekon savcısı Zekeriya Öz ile ittifak yapmış gibi davrandılar. O kumpaslara sahip çıktılar. Gazete Ergenekon’u sanık yaptı” dedi. Mustafa Balbay’a sahip çıkılmadığını belirten Mumcu, “Balbay, Ahmet Taner Kışlalı ve Tuncay Özkan gibi isimleri suçlayıcı bir tavır içine girdiler. İlhan Abi yokmuş gibi davrandılar. Balbay hapisteyken onu kovdular“ dedi.  

Mücadele verirdi

Mumcu; “Cumhuriyet Gazetesi, Atatürk’ün talimatıyla kurulan değerlerini ve Cumhuriyet’i savunan bir gazeteydi. Yayın politikası değişti, tirajı bitti. Kardeşim eğer yaşıyor olsaydı gazetenin bu hale gelmesine izin vermezdi. Bununla mücadele ederdi. Gazetenin, cemaatte doğru kaymasına tavır alırdı” diye konuştu.