20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Corona virüsü tedavisi çıktı mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı.' dedi. Bu açıklamanın hemen ardından Corona virüsü aşısı çıktı mı? Koronavirüs (corona virüsü) tedavisi var mı? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı.

12 Mart 2020 Perşembe 07:40 - Güncelleme:
Corona virüsü tedavisi çıktı mı?

Corona virüsü aşısı çıktı mı? Koronavirüs (corona virüsü) tedavisi var mı? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı." dedi. 

CORONA VİRÜSÜ AŞISI ÇIKTI MI?

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Çin'in ardından Asya ülkeleri, İran ve İtalya'da etkisini şiddetli bir şekilde hissettiren koronavirüs için ilaç şirketleri aşı geliştirme çalışmalarını hızlandırdı. Henüz sonuçlar iddiaların ötesine geçemezken bilimsel olarak ispatlanmış bir ilaç veya tedavi bulunmuyor.

N95 maske nedir, fiyatı ne kadar? N95 maske corona virüsünden korur mu?

KORONAVİRÜS (CORONA VİRÜSÜ) TEDAVİSİ VAR MI?

Hastalığın etkeni olan virüs henüz yeni keşfedildiği için bir aşısı da yok. Aşı çalışmaları hızla başlamış durumda ancak geliştirilecek bir aşının hazırlıklarının aylar, piyasaya çıkışının ise yıllar sürebileceği ifade ediliyor. Bu sebeple aşı çalışmaları uzun vadeli çözümler arasında.

Hastalığın yeni olmasından ötürü önceden belirlenmiş bir tedavisi de bulunmuyor. Mevcut vakalara sadece destekleyici tedavi sunuluyor. Örneğin, solunum yetersizliği gelişenlere mekanik solunum cihazları ile solunum desteği sunuluyor, bağışıklık sistemi zayıf olduğu için mevcut hastalığa yeni enfeksiyonların da eklenmemesi için önlem alınabiliyor. Özetle insanlığın ilk kez karşılaştığı bu virüs için şu an itibarıyla yapabileceklerimiz çok kısıtlı.

Her ne kadar aşısı olmasa da toplumun bu hastalıktan korunması için yapılabilecek bazı müdahaleler hastalığın önlenmesi için çok önemli. Örneğin şu anda toplumsal düzeyde en önemli müdahale karantina çalışmaları. Kesin tanı almış veya şüpheli vakaların toplumdan izole edilmesi, salgının kitlesel boyuta ulaştığı şehirlerde ise toplu yaşam alanlarının karantinaya alınması örneklerden bazıları. Şu anda Çin’de 56 milyon nüfus karantina altında. Özellikle salgının başladığı Wuhan şehrinden çıkışlara izin verilmiyor. Karantina uygulanan bazı bölgelerde insanların temel ihtiyaçlarının (yiyecek, su, kıyafet vb.) karşılanmasında da dramatik sorunlar oluşmaya başlamış durumda. Wuhan kentinde bir kadın, yiyecekleri tükenmiş yaşlı bir çiftle kendi yiyeceklerini paylaştığını belirtiyor ve gelecek günlerde yiyecek sorunu nasıl çözeceğini bilmediğini ve yardım istediğini belirtiyor.

Bu gibi salgınlarda bir veya birkaç hastanenin sadece salgın vakalarının incelenmesine tahsis edilmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından öneriliyor. Çin’de de bu amaçla yeni bir prefabrik hastanenin inşaatı sürüyor ve günler içinde tamamlanması hedefleniyor.