29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Ergenekon Davası'nda 19 tahliye

Ergenekon davasında Tuncay Özkan, Levent Göktaş, Sedat Peker, İbrahim Şahin, Kemal Kerinçsiz, Dursun Çiçek, Yalçın Küçük, Şener Eruygur, Hasan Iğsız, M. Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, Alaaddin Sevim ve Alparslan Aslan'ın tahliye edilmesine karar verildi.

10 Mart 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ergenekon Davası'nda 19 tahliye
İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası sanıklarından Tuncay Özkan, emekli albay Levent Göktaş ve Sedat Peker'in ardından Avukat Kemal Kerinçsiz, emekli albay Dursun Çiçek, eski özel harekatçı İbrahim Şahin ile Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan ve Yalçın Küçük hakkında tahliye kararı verdi.

TAHLİYE SAYISI 19'A ÇIKTI

Akşam saatlerine bu isimlere 5 isim daha eklendi. Şener Eruygur, Hasan Iğsız, Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ , Alaaddin Sevim, Doğu Perinçek, Oktay Yıldırım, Atilla Uğur, Hikmet Çiçek, Mehmet Demirtaş ve Muzaffer Tekin de tahliye olunca Ergenekon'daki tahliye sayısı 19'a yükseldi.

VELİ KÜÇÜK'E RET ÇIKTI

Veli Küçük, Levent Ersöz, Bedri Gültekin, S. Öztürk, Hasan Yıldırım, Erkan Önsel gibi isimlerin tahliye talebi reddedildi.



___________________________________________


Tahliyeler hakkında notlar:

Mahkeme; Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Kemal Kerinçsiz için yurtdışına çıkış yasağı koydu.

KERİNÇSİZ'E TAHLİYE

13. Ağır Ceza'nın ret yanıtı verdiği Kemal Kerinçsiz için ise 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden tahliye kararı çıktı. Kerinçsiz'e yurtdışı yasağı da konuldu.



ÇİÇEK CEZAEVİNDEN ÇIKAMAYACAK

Akşam saatlerinde tahliye talebinde bulunan Albay Dursun Çiçek ve Danıştay saldırısı saldırganı Alparslan Aslan ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin de tahliye edildi.

Balyoz davasında hükmü onanan Çiçek, cezaevinden çıkamayacak.

ALPARSLAN ASLAN DA ÇIKAMAYACAK

Adalet Bakanlığı yetkilileri, Ergenekon davası kapsamında uzun tutukluluk nedeniyle tahliyesine karar verilen Danıştay saldırısı zanlısı Alparslan Aslan'ın, işlediği üç ayrı suçtan kesinleşmiş cezası bulunduğundan cezaevinden çıkamayacağını bildirdi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan Danıştay saldırısının zanlısı Alparslan Aslan'ın, 6526 sayılı yasa kapsamındaki tutukluluk süresi nedeniyle tahliyesine karar verdi.

Adalet Bakanlığı yetkilileri, Mayıs 2006'dan bu yana cezaevinde bulunan ve ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Alparslan Aslan'ın işlediği üç ayrı suçtan kesinleşmiş cezası bulunduğundan cezaevinden çıkamayacağını açıkladı.

Aslan'ın, "kamu malına zarar verme" suçundan yargılandığı Sincan Asliye Ceza Mahkemesinden aldığı 3 yıl 4 ay hapis cezasının bulunduğu bildirildi.

Alparslan Aslan'ın ayrıca Silivri'deki Asliye Ceza Mahkemesinden aldığı 1 yıl ve 6 ay olmak üzere iki ayrı kesinleşmiş cezasının bulunduğu kaydedildi.

ESKİ ÖZEL HAREKATÇI ŞAHİN'E DE TAHLİYE

1. Ağır Ceza Mahkemesi, eski özel harekatçı İbrahim Şahin için tahliye kararı verdi.

HAKLARINDA YARIN KARAR VERİLECEK

2. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncer Kılınç, Mehmet Eröz, Serdar Öztürk ve Aykut Metin Şükre'nin tahliye taleplerini yarın görüşecek.

TUNCAY ÖZKAN'IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Ergenekon Davası'nın tutuklu sanığı Tuncay Özkan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Çağlayan Adliyesi önünde bir açıklama yaptı.

Ersöz, "Uzun zamandır beklediğimiz kararı, bugün adil yargılama yapan, tarafsız yargılama yapan, bağımsız yargılama yapan ve gerçek Türk hakimlerinin görev aldığı İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nde aldık" dedi.

"Gazeteci Tuncay Özkan Eylül 2008'den beri sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunmaktaydı. Tuncay Özkan bugün 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararla tekrar özgürlüğüne kavuştu" diyen Ersöz şunları kaydetti: "13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bir şekilde, hakkındaki delil durumu yetersiz olmasına karşın özgürlüğü kısıtlanmış olan, tırnak içerisinde halkımızın artık tabir ettiği şekliyle tutsak olarak tutulan gazeteci Tuncay Özkan, bugün tekrar özgürlüğüne kavuşuyor. Onun gözaltına alındığı sahne hala kamu vicdanını yaralar bir şekilde gözlerinizin önündedir. O polisler hukuka aykırı karar ve uygulamalar nedeniyle şu anda başka illerde. O soruşturmayı yürüten savcılar hukuka aykırı işlemleri nedeniyle başka illerde. O kararı veren hakimlerin görevleri yapılan yasa değişikliğiyle tamamen ortadan kaldırılmış durumda. Ve Tuncay Özkan bugün tüm bu sürecin sonucu olarak tekrar özgürlüğüne kavuşuyor, Nazlıcan babasına kavuşuyor. Nazlıcan şu anda yolda, iki saate kadar Tuncay Özkan cezaevinden çıkış yapmış olacak. Ancak şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum ki; sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle içeride bulunan, sanal bir örgütün üyesi olmakla, yöneticisi olmakla suçlanan Tuncay Özkan, salt gazetecilik faaliyetleri nedeniyle içerideydi. Ve bugün Türkiye'de hakimler var diyebileceğimiz bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Silivri'de ki yargılamalar, bu ülkenin yüz karası, bu ülkedeki hukuk sisteminin çürümüş olduğunu gösteren karar ve uygulamalara imza attı 5 sene içerisinde. Ancak bugün Çağlayan Adliyesi'ne geldiğimizde vicdanlarına göre karar veren başka bunun için hiçbir şey aramayan hakimlerle karşılaştık. Onların bakışları, onların davranışları, onların kaleme dökmüş oldukları karar bile Silivri'dekilerden çok daha farklı. Türkiye'de tıpkı bir zamanlar faşizm Almanya'sında söylendiği gibi Türkiye'de hala hakimler var diye bilen bir hukukçuyum artık. Bugün Tuncay Özkan tekrar özgürlüğüne kavuştuğu için ve bugün yine diğer mahkemeler tarafından verilecek olan kararlarla, Ergenekon davası sanıkları tekrar özgürlüğüne kavuşacakları için hukuk adına biraz daha ümitlenmiş, Türkiye'nin geleceği adına biraz daha ümitlenmiş durumdayım."

TAHLİYE GEREKÇESİ

Mahkemenin Tuncay Özkan ve Levent Göktaş’a tahliye gerekçesi: Sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olabileciği, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar bulunması nedeniyle söz konusu durumun adalet duygularını incitebilecek olması.

SEDAT PEKER TAHLİYE OLMAYACAK

Ergenekon davası kapsamında hakkında tahliye kararı verilen Sedat Peker'in, hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hapis verilen ve Yargıtay tarafından onaylanan cezası nedeniyle tahliye edilmesi beklenmiyor.

Ergenekon davası kapsamında hakkında tahliye kararı verilen Sedat Peker, tahliye edilemeyecek. Peker’in, "silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "gasba teşebbüs", 2 kişiye karşı "kişi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasıyla yargılandığı İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hapis cezası verilmiş, Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Sedat Peker'in 15 yıl 8 aylık hapis cezasını onamıştı. Peker’in tahliye edilmesi beklenmiyor.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Sedat Peker'e, "silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek", "gasba teşebbüs", 2 kişiye karşı "kişi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından toplam 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası vermişti.

PEKER'E ADLİ TEDBİR YOK, ÖZKAN'A YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VAR

İstanbul 21'inci Ağır Ceza Mahkemesi Özkan ve Göktaş hakkında yurt dışı çıkış yasağı koyarken, Peker'e aldığı ceza miktarını dikkate alarak adli kontrol tedbiri uygulanmasına gerek görmedi.

NE KADAR ZAMANDIR TUTUKLULAR?

Gazeteci - Yazar Tuncay Özkan, 23 Eylül 2008'de Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandı. Özkan 5 Ağustos 2013 tarihinde darbeye teşebbüs suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Emekli Albay Levent Göktaş, 7 Ocak 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında silahlı terör örgütü üyesi olmak suçlamasıyla tutuklandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Ergenekon davasında 20 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dava sürecinde gizli tanık ifadelerinin ardından 27 Ocak 2012'de tutuklanan Sedat Peker, dava sonunda "Örgüt üyesi olmak" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.



KARARLAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI, YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI GELDİ

Ergenekon davası sanıklarından Yalçın Küçük, emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hasan Iğsız, emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, gazeteci Merdan Yanardağ ile Teğmen Mehmet Ali Çelebi'nin tahliyesine karar verildi.

Eruygur, Iğsız, Sevim, Küçük, Yanardağ ve Çelebi'nin avukatları, müvekkillerinin tahliyesine ilişkin dilekçeleri, ayrı ayrı mahkemeye sundu.

Yalçın Küçük'ün tahliye talebini değerlendiren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık hakkındaki dosyanın henüz gerekçeli kararının yazılmadığı, sanığın sabit ikamegahı olması, sağlık durumu, tutuklamanın tedbir olması, delilleri karartma şüphesinin olamayacağını dikkate alarak tahliyesine oy çokluğuyla karar verdi.

Heyet, Yalçın Küçük hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı vererek, her hafta karakola giderek imza atmasına hükmetti.

Karara karşı oy kullanan hakim Ahmet Arıkan, muhalefet şerhinde, 'Tutuklanma nedenlerinde aradan geçen zamanda bir değişiklik bulunmaması, sanığın aldığı ceza, sanığın suçunun katalog suçlardan olması, tutuklu kaldığı süre nedenleri ile tahliye talebinin reddi ile tutukluluğun devam etmesi görüşündeyim. Bu nedenle mahkemenin çoğunluk görüşüne katılmıyorum' ifadelerini kullandı.

Eruygur, Iğsız, Sevim, Yanardağ ve Çelebi'nin tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi de Anayasa Mahkemesinin İlker Başbuğ hakkında verdiği kararı, tutuklamanın bir tedbir olması, şu aşamada tutukluluktaki gayenin gerçekleşmiş olması, gerekçeli kararın uzun bir süredir yazılmamış olmasını ve tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alınarak tahliyelerine karar verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

Sanıklar hakkında

Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, 10 Ağustos 2011'de tutuklanmış, kararın açıklandığı 5 Ağustos'ta ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmıştı. Emekli Orgeneral Şener Eruygur müebbet, 10 Ağustos 2011'de tutuklanan emekli Tuğamiral Alaettin Sevim ise 10 yıl hapis cezası almıştı. Teğmen Mehmet Ali Çelebi'ye 16 yıl 6 ay, 14 Eylül 2013'de tutuklanan Merdan Yanardağ'a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Prof. Dr. Yalçın Küçük'e terör örgütü yöneticiliği suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, iyi hal indirimi uygulanmamıştı. Küçük, davada kararın açıklandığı 5 Ağustos 2013'te tutuklanmıştı.

Küçük, Odatv davası kapsamında 7 Mart 2011'de tutuklanmış, 12 Aralık 2013'te de tahliye olmuştu.